Matspaneren vurderer magert bacon: Gilde go’ & mager svinebacon og Prior kyllingbacon
Dessverre for baconelskere: Selv med mindre fett er magert bacon og kyllingbacon noe du bør styre unna eller spise svært små mengder av.
Brødrene Finsbråten har kommet med det første baconet som er merket med nøkkelhullsmerket. Betyr det da at det er fritt fram til å spise bacon når som helst? Jeg har sett det nye baconet nærmere etter sømmene.
Hver måned tester Vektklubbs matspaner, klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist, sunnhetsgraden av matvarer som markedsføres som sunne eller som et sunnere alternativ. Her er dommen:
Finsbråten filetbacon består hovedsakelig av renskåret røkt svinekam. I tillegg består det av vann, salt og en rekke tilsetninger som påvirker holdbarhet, farge, stabilitet og lignende. Baconet er røkt på flis.
Vi tilberedte baconet ved å sprøsteke det i ovnen på 200 grader i cirka 15 minutter.
Jeg spiser ikke kjøtt selv, men har testet baconet på hele min baconspisende familie som består av mann og tre barn. De tre yngste smattet fornøyde over å få bacon til søndagsfrokosten og hadde ingenting å utsette på det nye filetbaconet. Min mann var ikke like overbevist, han mente det smakte litt mindre enn vanlig bacon og at det var litt tørt. Som sprøstekt røkt kjøtt, og det er jo nettopp det det er. Og det kan være et fint alternativ for å få den røkte smaken når man ønsker å kutte ned på fettinntaket.
Det at en matvare kan smykke seg med et nøkkelhull betyr ikke nødvendigvis at matvaren er sunn, bare at den er litt sunnere enn andre matvarer innen samme kategori. Filetbacon har dermed mindre fett og mindre salt enn andre bacontyper, og det er jo vel og bra da vi gjerne skal spise både mindre mettet fett og mindre salt. Når det er sagt: Bacon kan aldri bli en helsebringende matvare uansett om den har mindre fett og mindre salt. Helsemyndighetene anbefaler at vi begrenser mengden av bearbeidede kjøttprodukter som er røkt, saltet eller konservert med nitrat eller nitritt, og at vi begrenser mengden rødt kjøtt og bearbeidede produkter av rødt kjøtt. Bacon faller inn under begge disse kategoriene. Men skal du først ha bacon så vil magert filetbacon være et smartere valg enn vanlige bacontyper.
Pris: 30 kroner for en pakke med 120 gram.
Energi: 165 kcal
Fett: 9 gram hvorav 4,5 gram mettet fett
Karbohydrat: 0,6 gram
Protein: 19,7 gram
Salt: 1,4 gram
* Finsbråten originalen bacon i skiver: 340 kcal, 32 gram fett hvorav 11 gram mettet fett, 0,1 gram karbohydrat, 14 gram protein og 2 gram salt.
* Gilde stjernebacon skiver: 301 kcal, 27 gram fett hvorav 9,7 gram mettet fett, 0,5 gram karbohydrat, 14 gram protein og 2,4 gram salt.
* Nordfjord tørrsaltet bacon skiver: 345 kcal, 33 gram fett hvorav 12,3 gram mettet fett, 0 gram karbohydrat, 12 gram protein og 2,1 gram salt.
* First price bacon med svor skiver: 311 kcal, 29 gram fett hvorav 11,4 gram mettet fett, 0,6 gram karbohydrat, 12 gram protein og 3 gram salt (!).
* Nordfjord filetbacon: 123 kcal, 4,5 gram fett hvorav 1,7 gram mettet fett, 0,5 gram karbohydrat, 20 gram protein og 0,6 gram salt.
OBS! Denne siste typen, Nordfjord filetbacon, har faktisk enda mindre fett og enda mindre salt enn Finsbråten filetbacon, og vil dermed være det smarteste valget blant bacon, men Nordfjord filetbacon har interessant nok ikke nøkkelhullsmerket.
Følg matspaneren på instagram @matspaneren
Se hvilke andre matvarer vi har testet:
Matspaneren: Syrnet proteinrik melk
Nå får du større rabatt jo lengre bindingstid du velger og du får hele 50 % rabatt ved 12 måneders medlemskap. Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil. Bli medlem i dag!
0dager
9 timer
26minutter
57 sekunder
Du kan nå betale med
*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe til ordinær pris etter bindingsperioden. Ordinær pris for 3 måneders medlemskap er 249 kr per mnd, ordinær pris for 6 måneders medlemskap er 199 kr per mnd og ordinær pris for 12 måneders medlemskap er 149 kr per mnd. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.
Dessverre for baconelskere: Selv med mindre fett er magert bacon og kyllingbacon noe du bør styre unna eller spise svært små mengder av.
Det finnes mange sunnere alternativer til pølser på grillen, men skal du bytte ut kjøttpølsen med en vegetarvariant er Hoffs Liva Laga Vegetargrill absolutt et godt valg!
Grei erstatning, men du lurer nok ingen kjøttetere, konkluderer Vektklubbs matspaner.
Selv om også veggispølser er ferdigmat er de utvilsomt sunnere enn vanlig pølser.
Er det sunnere å erstatte kjøtt og pølser med grillost? Ikke nødvendigvis, konkluderer Vektklubbs matspaner.
Osten inneholder lite fett og kalorier, men mye salt. Klemmeost er også mer bearbeidet enn vanlig ost, og er derfor ikke blant de sunneste påleggene.