HELSEKOST? Selv om baconet har fått nøkkelhullsmerket betyr det ikke nødvendigvis at det er en sunn matvare, bare at den er sunnere enn annet type bacon.

Matspaneren: Er røkt filetbacon sunt?

Publisert: 2017-10-12 09:36

Brødrene Finsbråten har kommet med det første baconet som er merket med nøkkelhullsmerket. Betyr det da at det er fritt fram til å spise bacon når som helst? Jeg har sett det nye baconet nærmere etter sømmene.

Finsbråten røkt filetbacon.

Hver måned tester Vektklubbs matspaner, klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist, sunnhetsgraden av matvarer som markedsføres som sunne eller som et sunnere alternativ. Her er dommen:

Innhold:

Finsbråten filetbacon består hovedsakelig av renskåret røkt svinekam. I tillegg består det av vann, salt og en rekke tilsetninger som påvirker holdbarhet, farge, stabilitet og lignende. Baconet er røkt på flis.

Vi tilberedte baconet ved å sprøsteke det i ovnen på 200 grader i cirka 15 minutter.

BAKE FREMFOR STEKE: Så slipper du stekesprut, og du har hendene fri til å tilberede for eksempel egg.

Hva smaker det?

Jeg spiser ikke kjøtt selv, men har testet baconet på hele min baconspisende familie som består av mann og tre barn. De tre yngste smattet fornøyde over å få bacon til søndagsfrokosten og hadde ingenting å utsette på det nye filetbaconet. Min mann var ikke like overbevist, han mente det smakte litt mindre enn vanlig bacon og at det var litt tørt. Som sprøstekt røkt kjøtt, og det er jo nettopp det det er. Og det kan være et fint alternativ for å få den røkte smaken når man ønsker å kutte ned på fettinntaket.

Hvor sunt er det?

Det at en matvare kan smykke seg med et nøkkelhull betyr ikke nødvendigvis at matvaren er sunn, bare at den er litt sunnere enn andre matvarer innen samme kategori. Filetbacon har dermed mindre fett og mindre salt enn andre bacontyper, og det er jo vel og bra da vi gjerne skal spise både mindre mettet fett og mindre salt. Når det er sagt: Bacon kan aldri bli en helsebringende matvare uansett om den har mindre fett og mindre salt. Helsemyndighetene anbefaler at vi begrenser mengden av bearbeidede kjøttprodukter som er røkt, saltet eller konservert med nitrat eller nitritt, og at vi begrenser mengden rødt kjøtt og bearbeidede produkter av rødt kjøtt. Bacon faller inn under begge disse kategoriene. Men skal du først ha bacon så vil magert filetbacon være et smartere valg enn vanlige bacontyper.

Pris: 30 kroner for en pakke med 120 gram.

Næringsinnhold per 100 gram vare:

Energi: 165 kcal
Fett: 9 gram hvorav 4,5 gram mettet fett
Karbohydrat: 0,6 gram
Protein: 19,7 gram
Salt: 1,4 gram

Sammenlignet med lignende matvarer:

* Finsbråten originalen bacon i skiver: 340 kcal, 32 gram fett hvorav 11 gram mettet fett, 0,1 gram karbohydrat, 14 gram protein og 2 gram salt.

* Gilde stjernebacon skiver: 301 kcal, 27 gram fett hvorav 9,7 gram mettet fett, 0,5 gram karbohydrat, 14 gram protein og 2,4 gram salt.

* Nordfjord tørrsaltet bacon skiver: 345 kcal, 33 gram fett hvorav 12,3 gram mettet fett, 0 gram karbohydrat, 12 gram protein og 2,1 gram salt.

* First price bacon med svor skiver: 311 kcal, 29 gram fett hvorav 11,4 gram mettet fett, 0,6 gram karbohydrat, 12 gram protein og 3 gram salt (!).

* Nordfjord filetbacon: 123 kcal, 4,5 gram fett hvorav 1,7 gram mettet fett, 0,5 gram karbohydrat, 20 gram protein og 0,6 gram salt.

OBS! Denne siste typen, Nordfjord filetbacon, har faktisk enda mindre fett og enda mindre salt enn Finsbråten filetbacon, og vil dermed være det smarteste valget blant bacon, men Nordfjord filetbacon har interessant nok ikke nøkkelhullsmerket.

Følg matspaneren på instagram @matspaneren

Se hvilke andre matvarer vi har testet:

Matspaneren: Syrnet proteinrik melk

Matspaneren: Lett iskaffeduell

Matspaneren: Grillrømme

Matspaneren: Maarud superbites

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her