GRUER SEG: Etter ferien med mye god mat og drikke og en treningsbag som har støvet ned er det mange som gruer seg til å gå på vekten. - Gjør det likevel, oppfordrer ernæringsfysiolog, Eli Anne Myrvoll Blomkvist.
GRUER SEG: Etter ferien med mye god mat og drikke og en treningsbag som har støvet ned er det mange som gruer seg til å gå på vekten. - Gjør det likevel, oppfordrer ernæringsfysiolog, Eli Anne Myrvoll Blomkvist. Foto: Sara Johannessen/VG

Utskeielser i sommer? Derfor bør du gå på vekten nå

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2014-08-07 12:04

Å komme seg ut av feriemodus og tilbake til hverdagen kan være brutalt. Her er fem grep som hjelper deg finne tilbake til trivselsformen.

For noen betyr sommertid og feriedager mer tid og overskudd til å trene samt økt lyst på sunnere sesongvarer som frukt, bær og salater. Andre velger å legge igjen de sunne rutinene på jobb, og ta ferie fra alt som heter regelmessig trening og sunne kostholdsvaner.

Enten du har hatt gode rutiner i vår som du vil finne tilbake til, eller om du er av de som lenge har planlagt å gjøre sunne livsstilsendringer, men aldri helt har kommet i gang: her er fem tips for hvordan du bryter ut av feriedvalen.

Saken fortsetter under bildet.

LATE DAGER? Har hengekøyen eller solsengen fristet mer enn asfalt, turstier og joggesko?
LATE DAGER? Har hengekøyen eller solsengen fristet mer enn asfalt, turstier og joggesko? Foto: Sara Johannessen/VG

Les også: Få opp formen etter ferien

1. Gå på vekten

Gjør opp status. Det er lett å utvikle en liten skrekk for vekten etter en lengre pause. Men det er ikke noe å vente på, sommerkiloene forsvinner ikke selv om du gjemmer badevekten lengst under skapet. Har vekta gått i uønsket retning i løpet av sommeren så krever det at du gjør noen endringer i livsstilen i løpet av høsten.

2. Lag en treningsplan

Sett kryss i kalenderen de dagene du skal trene den neste uken. Trening må planlegges og prioriteres. Start litt forsiktig om det er lenge siden du har trent, det viktigste er å komme seg ut og komme i gang.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

3. Skriv handleliste

Lag en middagsukeplan for den neste uken. Fyll opp kjøleskapet med frukt, bær, grønnsaker og ellers sunne matvarer du trenger for å kunne spise så sunt og variert som du ønsker.

4. Skru av tv’en

Legg fra deg smarttelefonen og nettbrettet. Bruk heller en times tid av kvelden til å gå en rask tur og til å forberede en sunn middag til neste dag.

5. Sett deg et konkret mål

Og fullfør det i løpet av høsten. Det kan for eksempel være et visst antall kilos vektnedgang før jul eller et mosjonsløp i oktober. Fortell venner og familie om målet og be de være heiagjeng.

Det er bare å komme i gang! Lykke til.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Kalorikontroll overalt? Last ned Vektklubb-appen i App Store eller i Google Play

Les også:

9 øvelser som brenner fett

Oslos beste gåturer

Effektiv styrkeøkt utendørs

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her