Matspaneren tester Liv Laga røkt vegetargrill
Det finnes mange sunnere alternativer til pølser på grillen, men skal du bytte ut kjøttpølsen med en vegetarvariant er Hoffs Liva Laga Vegetargrill absolutt et godt valg!
Vektklubbs matspaner har testet pølser og kjøttboller som inneholder over 30% grønnsaker.
Allerede i august i fjor lanserte Rema sine kjøttboller og pølser med grønnsaker, men siden jeg ikke frekventerer kjøttdisken så ofte så var dette et nytt produkt for meg da jeg tilfeldigvis kom over disse på handleturen. Kan pølser og kjøttboller bli sunne ved å erstatte noe av ingrediensene med grønnsaker? Jeg har sett litt nærmere på disse produktene.
Kjøttbollene inneholder 40 prosent grønnsaker i form av gulrot, brokkoli og blomkål, i tillegg til typiske kjøttbolleingredienser som storfekjøtt, småflesk, stivelse og krydderier. Pølsene inneholder 30 prosent av de samme grønnsakene. Rema har også tilsvarende karbonader og kjøttkaker med hele 48 prosent grønnsaker, men disse har jeg ikke testet.
Siden jeg ikke spiser kjøtt måtte jeg sette min mann og mine tre små barn i alderen 4-6 år på saken. Kjøttbollene stekte jeg og serverte med pasta og en grønnsaksbasert tomatsaus, mens pølsene ble stekt i skiver til søndagsfrokosten og i små biter som topping til en suppe senere i uka. Min mann var mest begeistret for kjøttbollene og mente at de smakte bra selv om konsistensen var litt «løsere» enn vanlige kjøttboller. Barna var mest begeistret for pølsene og kom ikke med noen klager selv om man kunne skimte gulrotbitene i pølsene. Mannen sa han neppe ville kjøpe grønnsakspølsene flere ganger, da kunne han heller kjøpe vanlige, magre pølser og spise mer grønnsaker ved siden av. Delte smakspreferanser i vår familie altså.
Ved å bytte noe kjøtt og flesk med grønnsaker så er det klart at man får en litt sunnere pølse med mindre kalorier og mettet fett. Saltinnholdet i pølsene er på 1,5 prosent, mens saltinnholdet i kjøttbollene er nokså lavt på 1 prosent. Noen av de vanligste kjøttpølsene og kjøttbollene ligger på mellom 1,8 og 2 gram salt, så en saltreduksjon som i disse produktene er bra.
Næringsinnholdet i de grønne pølsene og kjøttbollene er altså bedre enn vanlige typer det er naturlig å sammenligne med, hvis man fokuserer på innhold av kalorier, mettet fett og salt. Det er vel og bra det, men om man også får i seg positive næringsstoffer fra grønnsakene som antioksidanter, vitaminer og mineraler etter en nokså tøff bearbeiding er usikkert. Kanskje ville man kommet bedre ut ved å spise litt mindre pølser og mer ferske grønnsaker til måltidet i stedet. Men for all del: er du en av de som sliter med å få i barna, eller noen andre i familien for den sakens skyld, nok grønnsaker, så kan kanskje det å bytte vanlige pølser og kjøttboller med varianter tilsatt grønnsaker være et lite steg i riktig retning. Men det bør ikke være et påskudd for å spise pølser og kjøttboller oftere, eller frita deg for å forsøke å øke inntaket av de virkelig sunne grønnsakene, nemlig de som er ferske, fargerike og varierte.
Pris:
En pakke pølser á 450 gram koster 29 kroner, 500 gram kjøttboller koster 49 kroner.
Pølse med grønnsaker: 148 kcal, 9,5 gram fett hvorav 3,8 gram er mettet fett, 8 gram karbohydrater, 7,5 gram protein og 1,5 gram salt.
Kjøttboller med grønnsaker: 155 kcal, 12 gram fett, hvorav mettet fett 4,5 gram, 3,7 gram karbohydrat, 8 gram protein og 1 gram salt.
Gilde røkte kjøttpølser: 224 kcal, 18 gram fett hvorav 6,3 gram er mettet fett, 5,5 gram karbohydrat, 10 gram protein og 1,8 gram salt
Prior kjøttpølser av kylling og kalkun: 160 kcal, 10 gram fett hvorav 2,9 gram mettet fett, 6,5 gram karbohydrat, 11 gram protein og 1,8 gram salt
Nordfjord kjøttpølser: 222 kcal, 18 gram fett hvorav 6,8 gram mettet fett, 1,5 gram karbohydrat, 9 gram protein og 1,9 gram salt.
Vegetarpølser Anamma: 200 kcal, 13 gram fett hvorav 0,9 gram mettet fett, 5 gram karbohydrat, 15 gram protein og 1,3 gram salt.
Gilde kjøttboller: 195 kcal, 13 gram fett hvorav 5,5 gram mettet fett, 5,5, gram karbohydrat, 14 gram protein og 1,8 gram salt.
Prior kjøttboller av kylling: 150 kcal, 9,2 gram fett hvorav 2,4 mettet fett, 2,6 gram karbohydrat, 14 gram protein og 1,5 gram salt.
Vegetarboller Hälsans kök: 164 kcal, 6 gram fett hvorav 0,7 gram mettet fett, 9 gram karbohydrat, 18 gram protein og 1,5 gram salt.
Følg @matspaneren på instagram.
Hvis du kommer over matvarer du ønsker at matspaneren skal se nærmere på kan du sende en e-post til vektklubb eller tagge med #matspaneren på instagram
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Det finnes mange sunnere alternativer til pølser på grillen, men skal du bytte ut kjøttpølsen med en vegetarvariant er Hoffs Liva Laga Vegetargrill absolutt et godt valg!
Selv om også veggispølser er ferdigmat er de utvilsomt sunnere enn vanlig pølser.
«90 prosent grønnsaker» står det med store bokstaver utenpå posen med grønnsaksnuggets fra Findus. Det er kun sant om du skreller av paneringen.
Dessverre for baconelskere: Selv med mindre fett er magert bacon og kyllingbacon noe du bør styre unna eller spise svært små mengder av.
Grei erstatning, men du lurer nok ingen kjøttetere, konkluderer Vektklubbs matspaner.
Matspaneren mister nesten pusten av å lese ingredienslisten på de populære leverposteiene!