«Drømmen om en fremtidig kone og barn var langt unna.»: Fikk hjelp til et bedre liv

Publisert: 2012-01-15 10:53

Lars-Petter Ødegård (22) er kåret til Årets medlem 2011 i Vektklubb.no av så vel fagjuryen som av VG Netts lesere.

GUTTA SOM HJALP: Å endre livsstil er enklere dersom man får støtte og hjelp fra de rundt. Her er Lars-Petters viktigste støttespillere; Svein-Erik Frøysa (tv) og Mathias Lade Ulriksen. De er fra samme hjemfylke, studerer og bor sammen.

Foto: Krister Sørbø

FØR: Lars-Petter veide 175 kilo da han begynte å slanke seg for ett år siden. - Når jeg la meg om kvelden, tenkte jeg at jeg kom til å dø ung og enslig. Jeg hadde mange tunge stunder, forteller Lars-Petter Ødegård (22).

Foto: PRIVAT

Lars-Petter, som er fra Stordal kommune i Møre og Romsdal men student i Oslo, takker sine to bestevenner Svein-Erik Frøysa (21) og Mathias Lade Ulriksen (20) for at de har pushet ham til å trene. Og han takker alle som har stemt på ham.

- Å være med i konkurransen har vært nesten som et eventyr. Både kjente og ukjente har kontaktet meg på Facebook, og gitt meg støtte. At så mange har engasjert seg, er veldig hyggelig. Det er så bra at folk tar seg tid til det. Tusen takk, sier Lars Petter Ødegård (22).

LES OM ALLE MEDLEMMENE I ÅRETS MEDLEM 2011 HER

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

For stor for nødutgangen

Folk har latt seg røre av Lars-Petters kamp mot overvekten, en kamp som satte fart da han ble ydmyket av en flyvert om bord i et fly på vei fra Gardermoen til Vigra høsten 2010.

- Jeg hadde fått plass ved nødutgangen, men ble bedt om å flytte meg fordi jeg var så stor at jeg kunne utgjøre en fare for mine medpassasjerer, fortalte Lars-Petter åpent i artikkelen der folk ble bedt om å stemme.

På nyåret i fjor var livet til Lars-Petter et ganske annet: Han veide 175 kilo, slet med søvnvansker, var deprimert, og trodde ikke at noen kvinne noensinne ville være interessert i å stifte familie med ham, fortalte han til VG.

Fagjuryen berømmer Lars-Petter for å ha delt sin historie med andre.

- Han viser mot ved å fortelle at han har følt seg ydmyket. Han er et forbilledlig eksempel på en ung mann som tar ansvar for sin egen helse, sier Samira Lekhal.

Hun er overlege ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør Øst og medlem i juryen.

I løpet av 2011 tok Lars-Petter av hele 39 kilo.

I JURYEN: Treningsekspert i NRK og leder av treningssenteret Mykje Meir, Yngvar Andersen, overlege ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør Øst ved Sykehuset Vestfold i Tønsberg, Samira Lekhal, klinisk ernæringsfysiolog og stipendiat ved Senter for sykelig overvekt Helse Sør Øst og Rikshospitalet, Line Kristin Johnson og professor dr. med. Christian Drevon.

Foto: Scanpix

Trenger du hjelp til å gå varig ned i vekt? Spør lege og professor Christian Drevon som stiller til nettreff mandag klokken 15. Send spørsmål her!

Har berget livet og helsen

- Han er et utrolig godt eksempel på at selv om det ser veldig dårlig ut og du nærmer deg to hundre kilo, så er likevel relativt greie grep enormt utslagsgivende på helsen innenfor så kort tid som ett år, sier treningsekspert og jurymedlem Yngvar Andersen.

- Om Lars-Petter ikke hadde tatt grep, ville han fort ha kommet i alvorlig trøbbel. Ved å legge om livsstilen har han berget seg, rett og slett, sier Andersen.

Også Christian A. Drevon, professor i ernæring og jurymedlem, er imponert.

- Lars-Petter var i utgangspunktet den tyngste av alle kandidatene og hadde en sykelig overvekt pr. definisjon. Han har nå på bakgrunn av sin vektreduksjon betydelig redusert risiko for utvikling av sykdom, sier Drevon.

Prosessen har vært krevende, innrømmer Lars-Petter.

Mental endring viktigst

- Å komme seg over dørstokken krever en mental endring. Å endre livsstil handler først og fremst om å endre tankegang. Det er det vanskeligste. Men når du først har bestemt deg for å gjøre noe med helsen din, følger kroppen etter.

Nå trener Lars-Petter på treningssenter annenhver dag. I tillegg sykler han overalt – til høyskolen der han er student på Sinsen, og til jobben i Oslo sentrum, og ellers til og fra alt.

- Syklingen er det som har hjulpet meg mest. Det er egentlig ganske lite som skal til!

Lars-Petter ble selv motivert av fjorårets vinner av Årets medlem i Vektklubb, vaktmesteren Pål-Erik Sæthre (43).

- Han fortalte at han hadde slitt med å knytte skolissene, og med å gjøre dagligdagse ting. Slik hadde jeg det også. Jeg tenkte at hvis han klarte å gå ned i vekt, så kan jeg klare det også. Nå håper jeg at jeg kan gi motivasjon til andre. Hvis jeg kan klare å gi motivasjon til en eller to, så er det en seier i seg selv. Det er virkelig ikke så vanskelig som kan høres ut, selv om du føler at du er i en helt håpløs situasjon.

Les om tidligere vinnere i årets medlem her: 2009//2008//2007//2006

Han vil gjerne berømme de andre som deltok i Årets medlem-konkurransen.

- Jeg er veldig imponert over innsatsen til de andre deltagerne. Alle sammen har gjort en veldig god jobb.

Selv er Lars-Petter ikke i mål ennå, men skal fortsatt ta av en del kilo.

Ned 39 kilo med normal mat

Lars-Petter har gått ned i vekt ved å bytte ut usunne matvarer som pizza, brus, og wienerbrød med sunn mat. Han har lært seg hva maten inneholder, og hvilke matvarer som holder ham mett lenge.

Da han meldte seg inn i Vektklubb.no, fikk han et kaloribudsjett på 2500 kcal pr. dag. Disse fylte han med sunn mat. Han har unnet seg godsaker innimellom, men alltid tatt en ekstra treningsøkt etter en utskeielse.

Han bruker sykkel som fremkomstmiddel, og trener annenhver dag på treningssenter. Han er medlem i DNT og er blitt et aktivt menneske.

Alle ni er vinnere

ANDRE PLASS: Maria Kråkmo (22)

Foto: privat

Fagjuryen synes at alle de ni kandidatene som deltok i konkurransen, er verdige vinnere.

- De har gjort en strålende innsats, med betydelig vektreduksjon og omlegging av levevanene sine i sunnere retning, sier juryleder professor dr. med. Christian A. Drevon.

Juryen la vekt på følgende kriterier:

* Passe langsom vektreduksjon – man må ha tid til å lære seg og venne seg til nye vaner.

* At man har omorganisert livet om nødvendig.

* At man har hatt en normal, sunn kost i passe små mengder.

* At man har unngått dietter og «råslanking».

* At man har vært regelmessig fysisk aktiv.

* At man har en fornuftig innstilling til livsstilsendringene som andre også kan ha nytte av.

TREDJE PLASS: Lena Christine Lindquist (39).

Foto: privat

På pallen

Maria Kråkmo (22) og Lena Christine Lindquist (39) kom på henholdsvis andre og tredje plass i konkurransen.

Her er juryens begrunnelse:

«Maria er forfriskende åpen om sin spiseforstyrrelse, og deler av sin erfaring om overspising som mange overvektige sliter med. Hun viser bevissthet i forhold til både kosthold og fysisk aktivitet, og beskriver også hvordan hun systematisk har klart å planlegge og dermed gjennomføre disse endringene. Hennes praktiske tips til andre er meget gode og konstruktive.

Lena har opplevd betydelige helsemessige problemer ved graviditet og fødsel. Hun aksjonerte etter å ha erkjent at vekten kunne ha sammenheng med dette, og at hun var hemmet av generelle funksjonsbesvær i hverdagen. Hun har hatt meget bra vekttap over 1 år og brukt vektklubb-verktøyet for å holde oversikt over mat og fysisk aktivitet. Hun har variasjon i aktivitetene ved at hun bruker ellipsemaskin i stua, sykkel og kommunens tilbud om fjellturer.»

I Vektklubb.no får du hjelp til å strukturere kostholdet og mosjonen!

MELD DEG INN HER!

Les flere inspirerende historier om Vektklubb.no-medlemmer her

Les også:

Noen enkle spiseregler

Fakta og myter om trening

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her