Ekspert: – Bortkastet og uforståelig: Selger fedmegentest

Publisert: 2012-06-01 18:56

Lurer du på hvorfor du er fet og hvordan du kan bli fit? Fedmegentester lover svar, men fagfolk mener du blir lurt.

SPYTTPRØVE. Fagfolk advarer: – Vi vet ikke nok om sammenhengene mellom gener og fedme til å si noe meningsfullt i dag. På sikt er håpet at fedmegentester kan gi verdifulle bidrag, men der er vi ikke ennå, sier overlege Lars Retterstøl ved avdeling for medisinsk genetikk på Oslo Universitetssykehus.

Foto: Trond Solberg

«Bestill din personlige fedmegentest og få et unikt svar på hvorfor DU er overvektig, og hva nettopp DU kan gjøre for å GÅ NED I VEKT!»,

Slik lyder reklamen for fedmegentesten som selskapet Gonidio reklamerer for i disse tider, blant annet på Facebook. Firmaet lover deg den «virkelige sannheten» om hva som gjør deg fet:

«Om du lot arvestoffet ditt fortelle hva som skal til for å holde idealvekten, ville du sannsynligvis få helt andre svar enn du får av slankeklubber og slankeeksperter», heter det i reklamen.

Veien til idealvekten

..skal du få ved å rote en vattpinne rundt i munnhulen. Denne sender du til et gen-laboratorium som så serverer deg et komplisert svar om hvorfor du er tykk. I tillegg loves du en oppskrift på hva du kan gjøre med ekstrafettet.

– Generelle slankekurer er håpløst. Ulike metoder passer til ulike mennesker med ulike genetiske disposisjoner, derfor er det essensielt å kjenne genene sine. Du bør leve slik at du tar hensyn til dine egne forutsetninger. Testresultatene gir deg en brukerveiledning til resten av livet ditt. Du får helt spesifikke råd om kosthold og arvelige sårbarheter, lover den danske legen Otto Lück.

Han er daglig leder og partner for firmaet Gonidio International. I november i fjor startet han å tilby fedmegentester i Danmark. Ved nyttår ble testen lansert i Norge, og nå står Sverige for tur.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Overvurdering

Lege Jøran Hjelmesæth, som er leder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved sykehuset i Vestfold, samt leder i Norsk Forening for Fedmeforskning, klapper ikke i hendene.

– Dette er en betydelig overvurdering av hvor stor verdi en gentest kan ha for folk. De gir inntrykk av at vi allerede i dag kan skreddersy fedmebehandling basert på hvordan genene våre er satt sammen, men det stemmer ikke for flertallet av oss. Det er bare noen veldig få som har helt spesifikke arvelige sykdommer som gir fedme, sier han.

TETT PÅ NETT: Overlege Jøran Hjelmesæth svarer på spørsmål om gener og fedme i nett-møte mandag 4.juni klokka 15. SEND INN SPØRSMÅL NÅ!

Otto Lück mener Hjelmesæth misforstår hensikten med testen.

– Dette er ikke et diagnoseredskap, men en prediktiv test som identifiserer individuelle risikofaktorer før man blir tykk, og har bygget opp fettceller som det tar mange år å bryte ned igjen.

Ved hjelp av en bomullspinne kan man selv ta en egen såkalt fedmegentest hjemme hos seg selv. Prøven sendes deretter til et gen-laboratorium som så serverer deg et komplisert svar om hvorfor du er tykk.

Illustrasjonsfoto: Eirill Wiik / NTB Scanpix

Også tykke mennesker har nytte av testen, ifølge Lück.

– Hvis man allerede har blitt for tykk, gir testen en rettledning til å komme på rett spor igjen.

Lars Retterstøl, overlege ved Avdeling for medisinsk genetikk på Oslo Universitetssykehus Ullevål, er skeptisk:

– Foreløpig har vi ikke nok kunnskap om sammenhengene mellom fedme og gener til at vi kan gi råd til overvektige på en seriøs måte.

Retterstøl har forsket mye på sammenhenger mellom overvekt og arv.

– Foreløpig har man påvist flere enn ett hundre genetiske varianter som er assosiert til fedme, men de fleste av disse har meget liten betydning. Det er store biter som mangler i puslespillet, derfor kan vi ikke danne oss et meningsfullt bilde ennå, forklarer Retterstøl.

Forstår ikke

Doktor Hjelmesæth er også sterkt kritisk til forståeligheten av testrapporten som kundene får når de kjøper en gentest hos Gonidio.

PÅ JAKT ETTER SVAR: Veldig få mennesker har arvelige sykdommer som gjør dem fete, sier lege Jøran Hjelmesæth, leder i Norsk forening for fedmeforskning.

Foto: Alf Øystein Støtvig

– Rapporten er fullstendig uforståelig og meningsløs. Når jeg som lege har problemer med å forstå innholdet i den, vil ikke folk flest skjønne noen ting. Nei, dette skader mer enn det gagner, mener han.

Hjelmesæth konkluderer med at det eneste som blir slankere av en fedmegentest, er lommeboken.

– Det er bortkastet å betale flere tusen kroner for en test du ikke har nytte av. Bruk heller pengene på en sykkel eller på å få hjelp til å endre levevaner, råder han.

Retterstøl er enig:

– Det er andre metoder som gir minst like gode svar på hvilken slankekur som matcher din medfødte biologi. Undersøk om det er noen i nærmeste familie som har blitt overvektige, hvorfor de har blitt det og hvilke slankemetoder som fungerte for dem. Prøving og feiling er heller ingen dum metode. Slankekur bør for øvrig ikke være hovedfokuset. Sats heller på varige livsstilsendringer, tipser han.

Anbefaler egne «medisiner»

Sammen med resultatene av fedmegentesten fra selskapet Gonidio, får du anbefalinger om å bruke bestemte kosttilskudd.

VG har fått tilsendt et anonymisert testsvar der testperson angivelig har en genetisk profil som «assosieres med forstyrrelser knyttet til matinntak, appetittregulering og metabolisme».

Testpersonen får blant annet råd om å gå ned i vekt om han/hun er overvektig, samt begrense inntaket av mettet fett og sukker. I tillegg anbefales kosttilskuddet Appetite suppressant fra produsenten Genecoutures.

– Dette er en meget betenkelig sammenblanding av kommersielle og genetiske analyser. Her er det åpenbart noen som er mer opptatt av å tjene gode penger enn å ta vare på folks helse, mener lege Jøran Hjelmesæth ved Senter for sykelig overvekt.

Bak selskapene Genecouture og Gonidio Ltd står én og samme mann: Constantinos Grivas, en økonom og markedsfører bosatt på Kypros.

Han er grunnlegger og opererer som administrerende direktør for begge selskapene.

– Dette er forsøk på mer salg av medisiner som ikke har dokumentert effekt. De har ikke vitenskapelig grunnlag for å anbefale disse produktene, sier overlege Lars Retterstøl ved Oslo universitetssykehus.

Den danske legen Otto Lück har følgende forklaring.

– Gonidio LTD og Gonidio International er ikke det samme, og det er ingen direkte sammenheng eller avhengighet mellom test, produkter og leverandører. Jeg har grunnlagt Gonidio International som utfører testene. Grivas er administrerende direktør for Gonidio LTD som har utviklet testene og analysemetodene. Det er riktig at Grivas også er partner i et selskap som utvikler og selger produkter relatert til testen. Vi ønsker å gjøre det enkelt for den enkelte kunde.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.

Les også:

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her