Jeg blir så deprimert av å slanke meg.

Vegard Ulvang
Publisert: 2005-08-18 13:43

Har du noe råd?<br />Mvh A.M.<br />


Hei A.M.
Du er ikke alene om å bli deprimert av å slanke deg. Men det er veldig viktig at du spiser mat som inneholder mye av en aminosyre som heter tryptofan. Denne aminosyren er forløperen til serotonin som er hormonet som bygger opp humøret ditt. Spiser du mat som inneholder tryptofan, vil serotoninet stige og sette deg i bedre humør. Mat som inneholder tryptofan er for eksempel fisk som hellefisk, laks og torsk, samt reker og krabber, kalkun og kylling, melk, ost og bananer. Du bør aldri gå sulten, da dette fører til at humøret faller. Spis derfor rikelig med rå frukt og grønnsaker imellom måltidene.
Hilse dr Grethe

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex

Flere artikler

Spiseforstyrrelser og slanking

Spiseforstyrrelser og slanking

Jeg har slitt med bulimi siden jeg var 15 år gammel. Jeg er 27 år nå. Jeg har hatt mange lange opphold med oppkast og overspising, men uvanen har alltid falt tilbake når jeg etter en stund velger å kvitte meg med overvekten.<br /><br />I april i år tok jeg et stort og viktig oppgjør med meg selv og kontaktet lege for å forsøke å bli frisk. På snart 5 måneder har jeg klart meg med bare en sprekk. Likevel har kiloene sneket seg på, da jeg fortsatt ikke har fått et helt normalt forhold til mat. <br />Jeg har gjennom nesten hele sykdommen slitt med overvekt på ca 15-20 kg over normalvekt BMI.<br /><br />Jeg er 162 cm og veier pr dags dato nesten 84 kg (etter en sommer med mange utskeielser riktig nok, ligger vanligvis på 79+/-)<br />Jeg har veldig kraftig kroppsbygning og mye muskler etter som jeg sykler mye, og tror derfor ikke at min BMI som fedme stemmer mot min kroppsbygning. Likevel skulle jeg ønske å gå ned 10-15 kilo for å for første gang bli fornøyd med min egen kropp.<br /><br />Jeg har vært redd for å slanke meg, ettersom jeg lett blir for kropps og mat fiksert. Jeg prøver derfor å gjøre det under kontrollerte former med vektklubb.no og med rådgivning av fastlegen min som også behandler meg for bulimi.<br /><br />Jeg har et reflektert og bevisst syn på den delen av spiseforstyrrelser jeg ennå sliter med. Jeg vet og kan mye om spiseforstyrrelser og utdanner meg også som sosionom med det brennende ønske om å en gang få lov til å hjelpe andre med samme bakgrunn. Alder og mange års erfaring er med på å ha fraktet meg gjennom mange faser av spiseforstyrrelser og jeg tror og virkelig håper at jeg er under min siste og avsluttende fase nå. Jeg er klar for å slå meg til ro med familie om noen år, og utdanningen min er også en svært viktig motivasjon for at jeg har tatt dette oppgjøret med meg selv.<br /><br />Viktigst av alt er helsen min. Jeg har heldigvis aldri lidd av undervekt og dens skadelige påføringer, men regner med at forbrenning og "systemet" generelt har lidd i en del år. Men jeg vet også at overvekt ikke er bra for kroppen min, og ettersom jeg er en aktiv syklist og naturelsker ville det av praktiske grunner vært svært ønskelig med et vekttap.<br /><br />Jeg ønsker råd om hvordan jeg skal klare dette uten å falle tilbake til gamle vaner. Målet er styrkeprøven (Tr-Oslo) i juni neste år og at jeg innen den tid skal nå 65 kilo og en god porsjon kondisjon!<br /><br />Jeg ønsker ikke å bli vektfanatiker igjen, jeg ønsker IKKE bulimien velkommen tilbake, men jeg ønsker så inderlig å kunne oppleve å være normalvektig de noen år før jeg får barn.<br /><br />Hva bør jeg gjøre?<br />Er det galt av meg å begynne å tenke på vektnedgang så tidlig av bli-frisk-fasen min?<br />Vet du noe om hvordan andre som sliter eller har slitt med spiseforstyrrelser har nådd normalvekt uten å bli syk igjen?<br /><br />Håper inderlig på svar, da dette er svært viktig for meg å vite.<br /><br />Mvh Marte<br />

Jeg har en vanvittig søthunger når jeg har mensen

Jeg har en vanvittig søthunger når jeg har mensen

Jeg meldte meg inn her for to uker siden, første uka gikk det bra, så fikk jeg mensen. De siste dagene har jeg skeia helt ut... Sånn gjør jeg gang på gang. Blir oppgitt over meg sjøl og mister motet. Vil så gjerne klare dette. Har vært sånn jojo siden jeg slutta å røyke for 2 år siden og la på meg ca 15 kilo.<br />Har du noen gode råd? Hva gjør jeg med den vanvittige søt/mathungeren jeg får når jeg har mensen?<br /><br />Vennlig hilsen may <br /><br />

Slik påvirker humøret kostholdet ditt

Slik påvirker humøret kostholdet ditt

Det er ingen tvil om at visse matvarer og visse former for drikke kan ha en beroligende effekt, selv om forskerne ikke vet nøyaktig hvorfor. Mange anser at det å trøstespise søtsaker og andre karbohydratrike matvarer (for eksempel kjeks, boller, brød og kaker), kan ha å gjøre med nivået av et signalstoff i hjernen som heter serotonin. Høye nivåer av serotonin har nemlig en beroligende virkning. Nivåene av serotonin i hjernen synker før menstruasjon, noe som muligens kan forklare det økte søtsuget mange kvinner opplever da. Kombinasjonen sukker og fett (sjokolade, is, osv.) øker mengden endorfiner, "kroppens eget morfin", som det ofte kalles, et stoff som også gir ro og velvære. Kom ofte inn på Vektklubb-sidene dersom du føler behov for å trøstespise, eller dersom søtsuget innhenter deg. Let etter råd, og søk støtte fra andre i forumet. Husk, du er ikke alene.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her