BRUKTE BUNAD SOM MÅL: Det var en gledens dag da Kari kunne bruke bunaden i barnebarnets konfirmasjon høsten 2020. – Det gjør mye at man er fornøyd med seg selv. Jeg ser på meg selv med helt nye øyne nå, forteller hun. Foto: Privat
BRUKTE BUNAD SOM MÅL: Det var en gledens dag da Kari kunne bruke bunaden i barnebarnets konfirmasjon høsten 2020. – Det gjør mye at man er fornøyd med seg selv. Jeg ser på meg selv med helt nye øyne nå, forteller hun. Foto: Privat Foto: Privat

Kari Haraldsen (72): – Endelig passer bunaden!

Elisabeth Stigum
Publisert: 2020-09-27 09:00

Den hadde hengt urørt i skapet siden 2008. Etter en vektnedgang på 21 kilo med kalorikontroll og ved å spise helt vanlig og sunn mat, kunne Kari Haraldsen (72) endelig bruke festdrakten igjen.

Overrasket familien

Jubelen sto i taket da Kari Haraldsen (72) fra Lyngdal troppet opp i barnebarnets konfirmasjon.

– Familien visste ingenting og de ble så glade over å se meg i bunaden som ikke har passet siden 2008, forteller Kari til Vektklubb.

Kari forteller at de er en skikkelig «bunadsfamilie». Selv om ingen har kommentert eller sagt noe, synes Kari det har vært sårt å komme i familieselskap som den eneste kvinnen uten bunad de siste 12 årene.

– Jeg har sydd og brodert bunad til alle barna og barnebarna mine, til sammen syv stykker.

Hennes egen har hengt utrørt i skapet og hun har lovet den bort til det yngste barnebarnet som går i femte klasse. Det er fremdeles mange år til den passer henne, så Kari hadde et håp om at hun kanskje rakk å bruke den innen den tid. Uken før konfirmasjonen ville hun prøve bunaden og se om det kanskje var mulig å legge den ut litt. Da bunaden smatt på uten problem ble hun stående og måpe og beundre seg selv i speilet.

– Det var et sånt øyeblikk jeg ikke ville skulle ta slutt. Jeg var så stolt og glad!

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Slitt med helsen

Slike øyeblikk vet Kari å verdsette, for livet har ikke alltid vært like lett. Hun har helt siden barndommen slitt med en vanskelig kontrollerbar epilepsi, en skadevirkning etter hun fikk hjernehinnebetennelse da hun var 1,5 år. De sterke anfallene, som kan komme som lyn fra klar himmel, har gjort at hun har falt og slått seg utallige ganger og medført både brannskader og hjernerystelse.

– Nå har bivirkninger av et livslangt forbruk av sterke medisiner gitt meg polynevropati, sterk balansesvikt, vansker med nervesignaler til føttene og atskillige brudd som følge av dette, forteller hun Vektklubb.

Men det er kostholdet og vektnedgangen Kari helst vil snakke om. Til tross for flere helseutfordringer enn de fleste kan forestille seg, der hun til tider har hatt en stillesittende hverdag og i perioder vært sengeliggende, er hun urokkelig positiv og ved godt humør.

– Livet har lært meg at det lønner seg å legge alt dette bak seg og konsentrere seg om framtida.

Les også: Kari-Anne (70) har gått ned 24 kilo uten å trene

SAMME JAKKE: Et halvt år skiller disse to bildene. Bildet til venstre ble tatt høsten 2019 og bildet til høyre er tatt i slutten av mars 2020. Nå kan jakken kneppes igjen uten problem! Kari har gjennom hele livet hatt perioder i rullestol blant annet på grunn av en skade i venstre bein. Foto: Privat
SAMME JAKKE: Et halvt år skiller disse to bildene. Bildet til venstre ble tatt høsten 2019 og bildet til høyre er tatt i slutten av mars 2020. Nå kan jakken kneppes igjen uten problem! Kari har gjennom hele livet hatt perioder i rullestol blant annet på grunn av en skade i venstre bein. Foto: Privat Foto: Privat

En tanke som modnet

Høsten 2018 var Kari på et rehabiliteringsopphold for å trene seg opp fra rullestolen. Det var fysioterapi, timevis med målrettet trening og velfylte buffébord i matsalen.

– Det var som å spise på hotell for maten vi fikk var aldeles nydelig. Selv om det var sunt så spiste jeg altfor mye, forteller Kari.

Under oppholdet kom hun over en vekt og da hun veide seg skvatt hun til. 104 kilo lyste mot henne.

– Badevekten hjemme måtte være fullstendig feil, jeg innbilte meg at jeg var 96–97 kilo.

Kari fikk en følelse av at hun måtte gjøre noe, men det var snart jul og da tenkte hun at det var vanskelig å slanke seg. Det plaget henne at vekten hadde bikket tresifret, men det gikk enda noen måneder før tanke ble til handling.

– Jeg vet ikke hva som utløste det, men under 17. mai-feiringen i fjor bare bestemte jeg meg for at noe måtte gjøres.

Eget tempo

Hun kjøpte seg ny badevekt og beskriver det som et sjokk at hun hadde gått opp ytterligere to kilo siden november 2018. Nå veide hun 106 kilo.

– Jeg la vekk søtsaker og chips og meldte meg inn i Vektklubb fordi det virket som et trygt opplegg, forteller hun.

For Kari har der vært viktig at hun kan gå ned i vekt og legge om livsstilen i sitt eget tempo. Det første hun måtte gjøre var å få oversikt over kaloriinntaket. Én gang tidligere har Kari forsøkt å gå ned i vekt, men kiloene hun gikk ned snek seg raskt på igjen.

– Dette er første gangen jeg virkelig har tenkt på kostholdet som helhet og gått grundig til verks.

Les også: Det første du bør gjøre når du vil ned i vekt

– Nå har folk begynt å se hvor mye jeg har gått ned i vekt, og det er mange som bemerker det med hyggelige kommentarer, forteller Kari. Men det er det bildet man selv ser i speilet som betyr mest, påpeker hun.
– Nå har folk begynt å se hvor mye jeg har gått ned i vekt, og det er mange som bemerker det med hyggelige kommentarer, forteller Kari. Men det er det bildet man selv ser i speilet som betyr mest, påpeker hun. Foto: Privat

Justerer porsjonene

Fra mai 2019 til langt utpå høsten veide Kari all mat hun spiste med en kjøkkenvekt, og loggførte det i dagboken på Vektklubb.

– Jeg synes det er interessant å se hvor mye jeg spiser hver dag.

Med oversikt over maten kunne hun lettere gjøre sunnere grep, som å justere litt på porsjonsstørrelsene. Maten hun spiser beskriver hun som helt vanlig norsk kost.

– Jeg starter alltid dagen med en skål havregrøt med eple, kanel og kulturmelk. Det gir god metthetsfølelse. I tillegg baker jeg mitt eget brød av urkornmiks og dropper smør på skiven.

Det nybakte brødet deles i skiver og fryses, slik at Kari og mannen kan ta opp det de trenger. For Kari har mannen hennes vært en enorm støtte. Han lager stort sett all mat og kjører henne dit hun skal.

– Vi spiser måltider sammen og stort sett samme mat, ja, bortsett fra sjokoladebitene hans da, ler Kari.

FØR OG NÅ: Det var egentlig den blå kjolen på bildet til høyre Kari hadde kjøpt og planlagt å bruke i konfirmasjonen til et av barnebarna denne høsten. I stedet fikk hun gleden av å bruke bunaden! Bildet til venstre er tatt i 2015. Foto: Privat
FØR OG NÅ: Det var egentlig den blå kjolen på bildet til høyre Kari hadde kjøpt og planlagt å bruke i konfirmasjonen til et av barnebarna denne høsten. I stedet fikk hun gleden av å bruke bunaden! Bildet til venstre er tatt i 2015. Foto: Privat Foto: Privat

Rører ikke sjokolade

Fra Kari startet med kostendringene har hun ikke rørt sjokolade.

– I selskap spiser jeg maten som blir servert. Jeg kan fint unne meg et kakestykke. Jeg koser meg med både maten og andres selskap.

Blir det litt mer kalorier enn planlagt henter hun det heller inn uken etter. Litt potetgull kan hun også unne seg hjemme, men ikke sjokolade.

– Med sjokolade er jeg redd jeg ikke klarer stoppe, sier Kari.

Hun passer også på å ikke ha noe særlig med fristelser i hus, men viljestyrken er det ingenting i veien med. Siden september i fjor har Kari hatt en pose lakris liggende uåpnet i skapet. Den har til og med blitt med på et par reiser, sånn i tilfelle hun skulle få lyst på noe godt, men hver gang har den blitt med hjem igjen, urørt.

– Posen ble åpnet i august i år da barnebarnet var på besøk og ville smake litt.

Les også: Slik henter du deg inn etter utskeielser

Livsstilsendring

Kari har alltid forsøkt å se på muligheter fremfor begrensninger. Å trene mye for å gå ned i vekt har aldri vært et alternativ, så derfor er det å telle kalorier en veldig enkel måte å få kontroll på vekten.

Frem til nå har hun gått ned 21 kilo ved å være bevisst på hvor mye hun spiser. I starten gikk Kari ned en halv kilo i uken, og hun opplevde at de første ti kiloene var lette å ta av.

– Jeg ser jo at jeg bruker lengre tid på hver kilo nå, men motet er på topp og målet om å veie 75 kilo kommer nærmere!

– Dette er ingen kur, men hverdagen min. Jeg føler jeg har veldig god balanse nå, at jeg ikke går rundt og slanker meg, men at det har blitt en vanlig livsstil som jeg trives med.

– Derfor er det også så lett å fortsette, forteller Kari.

Gode kostholdsgrep over tid

Klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm, ser at Kari har gjort mange positive forbedringer i kostholdet sitt. Blant annet å kutte ned på snacks som sparer kalorier og gir rom for annen og mer næringsrik mat.

– En felle mange går i er at de spiser sunt, men likevel for store porsjoner. Det er en kunst å finne balansen på porsjonsstørrelsene som kreves for å ligge i energiunderskudd – uten at sulten blir for stor, noe Kari har fått til, roser Ramm.

Les også: Slik tar du kontroll over porsjoenene

For mange kan faste måltider som gjentas, for eksempel havregrøt til frokost, være et fint fundament i et balansert kosthold. Kosteksperten minner også om at å forsøke å kopiere andres «suksessoppskrift» sjelden er veien å gå.

– Enkeltvis kan vi finne mange kostholdsråd som kan redusere på energiinntaket og gi vektreduksjon. Det som er viktig er at hver og én finner frem til hvilke tiltak som fungerer for seg og hva som kan holdes over tid. Kontinuitet er et nøkkelord for å gå ned i vekt og holde den der, slår Ramm fast.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her