Kan vitaminvann gjøre opp for et «dårlig» kosthold?
Kan vitaminvann gjøre opp for et «dårlig» kosthold? Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Matspaneren: Har vitaminvann har noe for seg?

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2022-08-09 14:01

Dette er en leskedrikk med helsepåstander, skriver klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Vann og ulike drikker med tilsatte vitaminer har eksistert en stund. Jeg har egentlig ikke reflektert så mye over de og heller ikke kjøpt de tidligere, men da en kjølehylle med fire ulike vitamindrikker stod midt i gangsynet i frukt- og grønnsaksavdelingen i butikken, fanget de min oppmerksomhet.

Jeg har vel tenkt at slike vitamindrikker ikke har noe for seg, men jeg har jo ikke kikket så grundig på dem. Så nå tenkte jeg det var på tide å teste de ordentlig ut.

Sist testet: Findus Frøfisk - litt sunnere enn fiskepinner

Innhold:

Ifølge nettsidene til Vitamin Well ser det ut til at drikkene finnes i, for øyeblikket, syv ulike varianter. Jeg fant fire av disse i butikken jeg var i, nemlig Boost med smak av blåbær og bringebær, Recover med smak av fersken og hylleblomst, Awake med smak av bringebær og Refresh med smak av lemonade og kiwi.

Hovedingrediensen er vann, deretter fruktsukker og surhetsregulerende middel (sitronsyre og natriumsitrat). Ellers så er det litt ekstrakt fra grønn te (Boost-varianten), koffein (Awake-varianten) og ekstrakter og aromaer fra ulike frukter og bær. Felles for alle drikkene er at de er tilsatt vitaminer, noen bare ett vitamin, andre inneholder flere ulike (se innholdsoversikten).

Tilsetningsstoff: Funn overrasker forskerne

Pris: 25-30 kroner per flaske med 0,5 liter vitaminvann.

Å kjøpe mye flaskevann eller engangsdrikker på plastflaske er ikke særlig miljøvennlig, selv om vi nordmenn er flinke til å pante.
Å kjøpe mye flaskevann eller engangsdrikker på plastflaske er ikke særlig miljøvennlig, selv om vi nordmenn er flinke til å pante. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Hva smaker det?

Jeg må ærlig si at dette er ikke min greie. Jeg synes alle variantene smaker som tynn saft med ulik smak. Noen av de har også en litt emmen ettersmak av vitamintablett, om dere skjønner assosiasjonen. Hvis jeg skal velge meg en favoritt, så må det være én av de «hvite»; fersken og hylleblomst eller limonade og kiwi. Men dette smaker ikke så godt at jeg blir fristet til å kjøpe det igjen.

Smaksmessig synes jeg for eksempel vanlig kullsyreholdig vann med aroma av sitrus eller fersken er mye bedre. Evtentuelt springvann med isbiter. Men smak er, som kjent, alltid subjektivt.

Hvor sunt er det?

Flaskene har påskrevet det jeg vil kalle helsepåstander. For eksempel:
«Få styrken tilbake! Recover inneholder vitamin B12 og folsyre som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Recover inneholder også pantotensyre som bidrar til normal energiomsetning.» En flaske av denne nevnte Recoverdrikken dekker angivelig 25 prosent og 50 prosent av daglig referanseinntak av henholdsvis folsyre og B12, i tillegg til å gi 21 gram sukkerarter (tilsvarende cirka 10 sukkerbiter).

Les tilsvaret til Vitamin Well lenger ned i saken.

På flaskeemballasjen kan du lese helsepåstandene om hvordan B-vitaminer bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Det er heller tvilsomt om man får denne effekten av å drikke en leskedrikk.
På flaskeemballasjen kan du lese helsepåstandene om hvordan B-vitaminer bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Det er heller tvilsomt om man får denne effekten av å drikke en leskedrikk. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Det er jo en grunn til at jeg, som klinisk ernæringsfysiolog med relativt god kjennskap til ernæring, vitaminer og sånt, ikke har kastet meg på vitaminvannbølgen. Jeg har hele tiden tenkt at dette ikke er et produkt jeg trenger. Og det tenker jeg fortsatt.

Hvis jeg, etter å ha tatt en grundig kostanamnese av noen, tror at vedkommende får i seg litt for lite av noen vitaminer og mineraler, så anbefaler jeg først og fremst en optimalisering av kostholdet. Det kan være å inkludere mer meieriprodukter dersom kalsiuminntaket er lavt, mer fisk dersom inntaket av omega-3-fettsyrer og vitamin D er lavt, eller mer fullkorn, frukt og grønnsaker dersom inntaket av en del vitaminer og mineraler generelt er lavt. Dersom kostholdsendringer av ulike grunner er vanskelig å gjennomføre, så kan jeg for eksempel anbefale tilskudd tran (omega-3-fettsyerer og vitamin D), jern, kalsium eller rett og slett en multivitamintablett.

Å drikke en leskedrikk med noen få utvalgte vitaminer en gang i blant er ikke veien å gå for å sikre inntaket av viktige vitaminer i kostholdet.

Ikke vil du få en umiddelbar virkning i form av redusert tretthet eller bedre immunforsvar heller. Vitamin Well er først og fremst en leskedrikk med litt mindre sukker enn vanlig brus og sukkerholdig saft. Jeg ville nok heller lagt pengene i frisk frukt og bær. Så spis heller mer av den maten du vet er bra for deg (frukt, bær, grønt, nøtter, fisk og så videre), og drikk verdens beste springvann når du er tørst.

Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist har testet matvarer for Vektklubb i over ti år. Hun jobber til daglig ved Sørlandet Sykehus og har en doktorgrad i ernæring.
Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist har testet matvarer for Vektklubb i over ti år. Hun jobber til daglig ved Sørlandet Sykehus og har en doktorgrad i ernæring. Foto: Gisle Oddstad / VG

Hvor bærekraftig er det?

Det er lite bærekraft i å kjøpe drikke på flaske når vi har så godt springvann i Norge. Jeg har skrevet litt mer om dette tidligere i en test av Frus, men gjentar: Vann eller andre drikker på flaske fører også med seg betydelig høyere klimautslipp enn springvann. Det er estimert at klimautslippet for springvann ligger på nær null CO₂-enheter per liter, mens tilsvarende utslipp for flaskevann er om lag 80 CO₂-enheter per liter.

Det går med tusenvis av tonn med plast i drikkevareproduksjonen hvert år bare i Norge. Heldigvis er vi nordmenn flinke til å pante. I 2020 gikk 1,4 milliarder plastflasker og bokser til resirkulering (men det sier jo litt om hvor høyt forbruk vi har av flasker og bokser også,da).

Tidligere testet: Yoghurtsmoothie med chia og quinoa

Næringsinnhold

Per 100 ml og per flaske (500 ml). Anbefalt daglig inntak (ADI) av vitaminer for voksne kvinner i parantes:

  • Vitamin Well Recover: 17 kcal, 4,2 gram karbohydrater/sukkerarter og 0,003 gram salt. En flaske gir 85 kcal og 21 gram sukkerarter. En flaske inneholder også 4 mikrogram vitamin D (ADI 10 mikrogram), 7,2 mg vitamin E (ADI 8 mg), 8 mg Niacin (ADI 15 mg), 50 mikrogram folsyre (ADI 400 mikrogram), 1,25 mikrogram vitamin B12 (ADI 2 mikrogram), 25 mikrogram Biotin* og 2,4 mg Pantotensyre*.
  • Vitamin Well Refresh: 17 kcal, 4,2 karbohydrat/sukkerarter og 0,03 gram salt. En flaske gir 85 kcal og 21 gram sukkerarter. En flaske inneholder også 6 mg vitamin E (ADI 8 mg), 80 mg vitamin C (ADI 75 mg) , 50 mikrogram folsyre (ADI 400 mikrogram), 1,25 mikrogram B12 (ADI 2 mikrogram) og 50 mikrogram Biotin*.
  • Vitamin Well Boost: 16 kcal, 20 gram karbohydrat/sukkerarter og 003 gram salt. En flaske gir 80 kcal og 20 gram sukkerarter. En flaske inneholder også 12 mg vitamin E (ADI 8 mg) og 80 mg vitamin C (ADI 75 mg).
  • Vitamin Well Refresh: 17 kcal, 4,2 gram karbohydrat/sukkerarter og 0.03 gram salt. En flaske inneholder 85 kcal og 21 gram karbohydrater/sukkerarter. En flaske inneholder også 4 mikrogram vitamin D (ADI 10 mikrogram), 7,2 gram vitamin E (ADI 8 mg), 8 mg Niacin, 50 mikrogram folsyre (ADI 400 mikrogram), 1,25 mikrogram B12 (ADI 2 mikrogram), 25 mikrogram Biotin* og 2,4 mg Pantotensyre*.

*Vi har ikke norske anbefalinger for inntak av disse to B-vitaminene. Dette skyldes at vi ikke har nok kunnskap om hva det faktiske behovet er. EFSA (European Food Safety Authority) anbefaler 40 mikrogram Biotin og 5 mg Pantotensyre. Disse anbefalingene er satt ut fra faktisk inntak i et blandet kosthold.

Dette svarer Vitamin Well:

– Vi bruker godkjente helsepåstander i henhold til gjeldende EU-lovgivning for vitaminene og mineralene i våre Vitamin Well-drikker, hvor dette er godt evaluert og etablert av European Food Safety Authority (EFSA). Produktene skal inntas som en del av et variert kosthold, noe vi også oppgir på etiketten, sier Lill-Helen Mortensen som er marketing manager i Norge for både Vitamin Well, NOCCO og Barebells.

Redaksjonen tilføyer:

Mattilsynets nettsider kan man lese om regelverket rundt helsepåstander og hvilke bestemmelser som alltid må være oppfylt. Blant annet skal det være være en betydelig mengde av næringsstoffet som påstanden gjelder, og som vil frembringe den påståtte ernæringsmessige eller fysiologiske effekten. Dette må være dokumentert med allment anerkjente vitenskapelige bevis.

«Refresh inneholder vitamin B12 som bidrar til immunsystemets normale funksjon. Vitamin B12 bidrar også til å redusere tretthet og utmattelse. I tillegg inneholder den vitamin C som bidrar til normal energiomsetning», står det på flasken. Vitaminene har en viktig rolle i kroppen, men bør ikke nødvendigvis inntas via leskedrikk.
«Refresh inneholder vitamin B12 som bidrar til immunsystemets normale funksjon. Vitamin B12 bidrar også til å redusere tretthet og utmattelse. I tillegg inneholder den vitamin C som bidrar til normal energiomsetning», står det på flasken. Vitaminene har en viktig rolle i kroppen, men bør ikke nødvendigvis inntas via leskedrikk. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Tips matspaneren

Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her