Med noen ganske enkle triks kan du unngå vektsmell i desember.

Fem grep for en sunnere førjulstid

Publisert: 2021-11-26 14:36

Førjulstiden kan være en utfordrende tid for deg som ønsker å holde kontroll på vekten, men det er mulig å både kose seg og unngå uønskede ekstrakilo.

Selv om vi er inne i en periode hvor det er flere selskaper og fristelser enn normalt, så trenger ikke det å bety at nå vil vekten rase oppover.

Det er du selv som har ansvar for å holde på de gode rutinene slik at ting ikke sklir helt ut, og det kan være lettere enn du tror.

1. Start desember med riktig innstilling

Hvordan du snakker til deg selv og hva slags plan du har vil være avgjørende for valgene dine. Er du bekymret for at det skal bli for mye av det gode i løpet av de neste ukene er det viktig å være forberedt.

Det er tross alt du som bestemmer hva du skal spise og ikke minst hvor mye.

Hvis du vet det kommer mange situasjoner hvor det serveres lunsjbuffet, julekaker eller lignende så legg en plan på forhånd for hvor mye du skal forsyne deg med. Da er det enklere å kose seg med god mat og drikke uten at man sprenger kaloribudsjettet eller får dårlig samvittighet.

Møter forberedt: Tores handlingsplan for å motstå fristelser

Bestemmer du deg for at dette er en tid du skal takle bra, så er det også enklere å faktisk ta gode, smarte valg. Har du derimot en innstilling om at dette blir vanskelig, så er det også en større sannsynlighet for at det blir tøft å holde seg på riktig kurs.

2. Gi deg selv en bra start på dagen

Bestem deg kvelden før at neste morgen skal du gjøre noe som du vet gir deg en god følelse i kroppen. Eksempelvis kan du gå en liten morgentur eller gjør en annen form for fysisk aktivitet tidlig på dagen.

Ikke kjenn etter om du vil eller ikke, bare gjør det. Utsetter du aktiviteten fra start er det mindre sjanse for at det faktisk blir gjennomført jo lenger utpå dagen man kommer.

Litt er alltid er bedre enn ingenting. Er det kaldt ute trenger du ikke gå langt.

En rusletur på bare 5–10 minutter om morgenen setter standarden for dagen. Da er det også enklere å fortsette med smarte, gode valg i timene som kommer.

Det motsatte gjelder for så vidt hvis du får en dårlig start på dagen; da er fort gjort å tenke at man bare kan fortsette til man skal legge seg og prøve på nytt igjen i morgen.

3. Fokuser på alt det sunne du kan spise!

Selv om mange tradisjonelle julemiddager blir sett på som fet og energirik, finnes det mye god og mager julemat. Du kan nyte gode matretter og drikkevarer, uten at det trenger å ha en negativ påvirkning på vektresultatet.

  • Måltider med fisk eller magert kjøtt, som for eksempel kalkun, er næringsrik mat som metter godt.
  • Frukt og grønt er sunt året rundt, og appelsiner, klementiner og røde epler er for mange typiske julefrukter som kan spises alene eller brukes som ingrediens i salater eller dessert.
  • Grønnsaker som rosenkål, surkål, rødkål og kålrot blir også mye brukt i julemiddagene og husk at salat alltid er et bra innslag i måltidene.
Hva med å la rosenkålen virkelig skinne?

4. Sett av tid til trening

Selv om mange av oss har en mer travel timeplan enn normalt i desember så er det fortsatt viktig å prioritere fysisk aktivitet. Dette bidrar med mange positive helseeffekter og du vil blant annet få økt overskudd og mer energi.

Prioriter styrketrening i julen: Kan gi permanent økt forbrenning

I tillegg vil du naturligvis forbrenne flere kalorier når du er i aktivitet enn om du sitter stille eller ligger på sofaen. Du trenger absolutt ikke å trene i timevis og du kan fint dele opp aktiviteten i mindre bolker i løpet av dagen. Uansett vil litt her og litt der til sammen utgjøre mange minutter med fysisk aktivitet.

Når du beveger på deg vil du også oppleve at det er enklere å holde på de sunne kostholdsvanene fordi man føler seg sunn og bra!

I tillegg vil regelmessig fysisk aktivitet ha positiv effekt på mage-tarmsystemet. I julehøytiden hvor det kan bli mye fet og tung mat er det mange som kjenner at magen ikke er helt fornøyd.

Setter du fart på kroppen vil du sette fart på fordøyelsen! Etter fet og tung mat kan en gåtur gjøre underverker.

5. Vær bevisst på presentasjon og tilgjengelighet

Et bra triks for å unngå store porsjoner og overfylte tallerkener er å bruke små asjetter og mindre glass. Hvordan mat og drikke presenteres har nemlig mye å si for hvordan hjernen oppfatter porsjonsstørrelse.

Ofte er det sånn at jo større tallerken og glass man bruker, jo mer spiser og drikker du. Derfor kan det være lurt å bruke små tallerkener og mindre glass. Å bli bevisst på hva slags servise du bruker er et enkelt verktøy for å kontrollere porsjonene dine og dermed hindre overspising.

Tilgjengelighet er også et viktig nøkkelord som kan påvirke hvor mye du forsyner deg med. Hvis du vet at du har vanskeligheter med å styre unna så gjem bort fylte skåler og fat slik at du ikke ser det.

Er det mye julegodteri og fylte kakefat som er synlig og lett tilgjengelig er det også større sjanse for å spise mer.

Har det blitt «for mye av det gode»? Husk dette!

Noen ganger kan det være at man spiser mer enn det man hadde tenkt i utgangspunktet. Da er det viktig å huske på at det er ikke ett enkelt måltid eller én uke som avgjør om du når dine vektmål eller ei.

Det er tross alt de valgene du gjør over tid som har mest å si på det totale resultatet.

Hvis du spiser mer enn det du hadde planlagt, så unngå å straffe deg selv med dårlig samvittighet eller ekstremt lite matinntak de neste dagene. Snu heller fokus og tenk at litt ekstra energi i kroppen er en god grunn til å gi litt ekstra på neste gåtur eller treningsøkt!

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her