Belgfrukterer svært næringsrike og en proteinkilde med lavere klimaavtrykk.

Matspaneren tester Plantego’ bønnesalater

Publisert: 2022-06-09 15:33

Er disse bønnesalatene sunne? Vektklubbs matspaner har tatt en nærmere titt.

Plantego’ er en serie plantebaserte pålegg og salater fra Mills. Jeg har tidligere sett nærmere på grønnsakspålegg og peanøttsmør i serien. Nå har jeg tatt en titt på de to bønnesalatene de har i produktporteføljen; meksikansk linse- og bønnesalat og Middelhavs bønne- og olivensalat.

Innhold:

Den meksikanske linse- og bønnesalaten inneholder 32 prosent svarte bønner, 20 prosent linser, 16 prosent paprika, 15 prosent gulrot og 5 prosent løk. I tillegg er det rapsolje, mange ulike krydder, litt sukker (mindre enn 2 prosent) og salt. Salaten inneholder konserveringsmidlene natriumbenzoat og kaliumsorbat, i tillegg til eplesyre som surhetsregulerende middel.

Middelhavs bønne- og olivensalat inneholder fire ulike belgfrukter (kidneybønner, cannellinibønner, soyabønner og kikerter) som til sammen utgjør 45 prosent av produktet. Grønne oliven utgjør 7 prosent. Salaten inneholder også en del grønnsaker: 11 prosent paprika, 10 prosent mais, 8 prosent gulrot og 5 prosent purre. I tillegg er det rapsolje, ulike krydder, litt sukker (mindre enn to prosent) og salt. I likhet med den meksikanske salaten er det brukt natriumbenzoat og kaliumsorbat som konserveringsmiddel, samt eplesyre, melkesyre, sitronsyre og askorbinsyre som surhetsregulerende midler.

Natriumbenzoat er natriumsaltet til benzosyre og har E-nummer E211. Det tilsettes for å hindre vekst av sopp og bakterier. Kaliumsorbat er kaliumsaltet av sorbinsyre og har E-nummer E202. Les mer om konserveringsmidlene nederst i saken.

Pris: 33 kroner for et beger med 300 gram salat (hos Oda.com. Salatene koster 37 kroner hos Meny.)

En halv boks (150 g) Middelhavs bønne- og olivensalat gir cirka 285 kcal. Hele boksen (300 g) gir cirka 570 kcal. En halv boks (150 g) Meksikansk linse- og bønnesalat gir cirka 200 kcal, mens hele boksen (300 g) gir cirka 405 kcal.

Hva smaker det?

De to salatene har veldig forskjellig smaksprofil. Den meksikanske har typisk tacokryddersmaker med koriander, spisskummin, chili og hvitløk. Middelhavssalaten har krydder som persille og hvitløk, men det som preger smaken mest er de grønne olivenene. Begge salatene har god tyggemotstand i belgfruktene.

Jeg liker begge salatene, hver til sitt bruk. Den meksikanske lagde jeg quesedillas av, og det funket veldig bra. Se fremgangsmåte her.

Quesedillas med meksikansk salat. Det ble en mettende middag for én person.

Middelhavssalaten brukte jeg sammen med andre grønnsaker til en lunsjsalat. Begge salatene kan fungere godt som tilbehør til kjøtt eller fisk.

Lunsjsalaten med blandede grønnsaker (agurk, paprika, salat) og 100 gram Middelhavssalat. Dette ble kun 220 kcal. For en mer fullverdig og mettende lunsj kan man gjerne doble mengden middelhavssalat, eventuelt tilsette litt kjøtt, fisk, kylling eller ha et rundstykke til.

Hvor sunt er det?

For å ta det mest opplagte først: Belgfrukter er veldig sunt og næringsrikt og absolutt noe vi burde spise mye mer av! Belgfrukter (en fellesbetegnelse for bønner, linser og erter) har langsomme karbohydrater, mye kostfiber, mye proteiner, lite fett og er rike på vitaminer, mineraler og sporstoffer som B-vitaminer, jern, magnesium og sink.

Belgfrukter inneholder også en del resistent stivelse som ikke fordøyes, men gir næring til tarmbakterier og kan dermed bidra til en sunnere tarmflora. I tillegg inneholder disse salatene mye grønnsaker, og grønnsaker vet vi jo at er bra å spise.

Gjør deg mett: Derfor bør du spise kikerter

Plantego’ bønnesalater inneholder imidlertid en del salt (1,3 og 1,4 gram per 100 gram). Ideelt sett bør saltinnholdet i ferdigmat være <1 gram per 100 gram. Saltinntaket ditt i løpet av dagen avhenger av hva du spiser av annen mat. Vi nordmenn har generelt et høyere saltinntak enn anbefalt, og industribearbeidede matvarer er den største kilden til salt i kostholdet vårt.

Dersom du helst vil unngå unødvendige tilsetningsstoffer og redusere saltinntaket kan du lett lage lignende salater selv av hermetiske belgfrukter og oppkuttede grønnsaker etter smak.

Konserveringsmidler er ofte nødvendig å bruke i matindustrien for at logistikken med transport og holdbarhet skal fungere. Mattilsynet har strenge retningslinjer på hvor mye tilsetningsstoffer det er lov å bruke i ulike produkter for konsumering, og det skal være trygt i de mengder det er tillatt, men det er likevel mange som er skeptiske til bruk av ulike tilsetningsstoffer og om «cocktailen» av ulike stoffer kan gi uheldige effekter som vi ikke nødvendigvis finner ut av når de ulike stoffene testes hver for seg i et laboratorium.

Hvis du lager lignende salater selv av rene råvarer slipper du å bruke slike tilsetningsstoffer, men litt sitronsyre i form av en skvis sitron vil du nok benytte deg av på eget kjøkken også.

Plantego’ bønnesalater er sunne salater med mange bra ingredienser, og dersom slike ferdigmatretter i butikken får folk til å spise mer belgfrukter og grønnsaker så er det jo helt topp.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Hvor bærekraftig er det?

Belgfrukter er både gode næringskilder og klimavennlige matalternativer. FN har derfor uttalt at belgfrukter er viktige i kampen om å nå FNs bærekraftsmål nummer to som handler om å utrydde sult, og FNs bærekraftsmål nummer 13 som handler om å stoppe klimaendringene. Belgfrukter er altså regnet for å være en svært bærekraftig matvare, og selv om dyrking av belgfrukter krever en del vann, så er belgfrukter den av typiske proteinkilder som har lavest klimaavtrykk.

Rangering: Disse matvarene inneholder mest proteiner

Beholderne salaten selges i er laget av minst 80 prosent resirkulert PET (Polyetylentereftalat), altså tidligere brukt PET-plast. Både lokk og beger er resirkulerbart og skal legges i plastavfallet.

Næringsinnhold per 100 gram vare:

  • Meksikansk linse- og bønnesalat: 135 kcal, 6 gram fett hvorav mettet fett 0,6 gram, 11 gram karbohydrat hvorav 2 gram sukkerarter, 6 gram protein, 6 gram kostfiber og 1,3 gram salt.
  • Middelhavs bønne- og olivensalat: 190 kcal, 13 gram fett hvorav mettet fett 1 gram, 12 gram karbohydrat hvorav 2 gram sukkerarter, 5 gram protein, 3 gram kostfiber og 1,4 gram salt.

Sammenlignet med lignende produkter:

Her har Vektklubb rangert ulike alternativer etter kaloriinnhold fra høyest til lavest, men det sier ikke noe om hvilken salat som er sunnest eller «minst» sunn.

  • Eldorado bulgur og hummussalat: 204 kcal, 10,4 gram fett hvorav 0,9 gram mettet fett, 20,9 gram karbohydrat hvorav 3,1 gram sukkerarter, 4,6 gram protein, 4,1 gram kostfiber og 0,8 gram salt. (Minst salt og mest protein).
  • Eldorado byggrynssalat med tomat og pesto: 174 kcal, 6,5 gram fett hvorav 0,7 gram mettet fett, 22,7 gram karbohydrater hvorav 3,6 gram sukkerarter, 3,9 gram protein, 4,5 gram kostfiber og 0,8 gram salt. (Minst salt og mest kostfiber.)
  • Meny ferdig bulgursalat med bønner: 130 kcal, 5 gram fett hvorav 0,5 gram mettet fett, 15,3 gram karbohydrat hvorav 6,3 gram sukkerarter, 4,1 gram protein, 3,5 gram kostfiber og 1,4 gram salt. (Mest sukkerarter).
  • Plantego’ asiatisk Quinoasalat: 100 kcal, 6 gram fett hvorav 0,5 gram mettet fett, 9 gram karbohydrat hvorav 3 gram sukkerarter, 2 gram protein, 2 gram kostfiber og 1,5 gram salt. (Mest salt.)
Eli Anne Myrvoll Blomkvist er klinisk ernæringsfysiolog med doktorgrad i ernæring og jobber til daglig på Sørlandet Sykehus. Hun har vært en del av Vektklubbs fagpanel siden 2005.

Fakta om konserveringsmidlene:

Natriumbenzoat er natriumsaltet til benzosyre og har E-nummer E211. Det tilsettes for å hindre vekst av sopp og bakterier. Bruk av benzosyre i mat- og drikkevarer har periodevis fått noe negativ oppmerksomhet da det er rapportert å kunne gi overfølsomhetsreaksjoner i huden som elveblest, hovne slimhinner og eksem. Benzosyre kan også binde seg til aminosyren glycin i kroppen, noe som kan redusere kroppens tilgang til denne aminosyren. Forsøk på dyr har vist at et for høyt inntak kan gi utslag i redusert vekstutvikling. Ifølge Mattilsynet skal stoffet være ufarlig i de mengder det er tillatt å bruke i mat. Natriumbenzoat har vært mye brukt i brus, mens man i naturen finner store mengder benzosyre i tyttebær og tranebær.

Kaliumsorbat er kaliumsaltet av sorbinsyre og har E-nummer E202. Kaliumsorbat hindrer gjæring og soppvekst, og er et mye brukt konserveringsmiddel i mat- og drikkevarer. I sin rene form kan også dette saltet irritere hud og øyne, men ikke i de små mengdene som brukes i mat. I naturen finnes noe kaliumsorbat i bær.

Tips matspaneren

Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her