Matspaneren tester Frus: – Ikke automatisk sunt uten sukker og kalorier
Bedre enn sukkerholdig brus, konkluderer matspaneren. Men det er et men ...
Er disse bønnesalatene sunne? Vektklubbs matspaner har tatt en nærmere titt.
Plantego’ er en serie plantebaserte pålegg og salater fra Mills. Jeg har tidligere sett nærmere på grønnsakspålegg og peanøttsmør i serien. Nå har jeg tatt en titt på de to bønnesalatene de har i produktporteføljen; meksikansk linse- og bønnesalat og Middelhavs bønne- og olivensalat.
Den meksikanske linse- og bønnesalaten inneholder 32 prosent svarte bønner, 20 prosent linser, 16 prosent paprika, 15 prosent gulrot og 5 prosent løk. I tillegg er det rapsolje, mange ulike krydder, litt sukker (mindre enn 2 prosent) og salt. Salaten inneholder konserveringsmidlene natriumbenzoat og kaliumsorbat, i tillegg til eplesyre som surhetsregulerende middel.
Middelhavs bønne- og olivensalat inneholder fire ulike belgfrukter (kidneybønner, cannellinibønner, soyabønner og kikerter) som til sammen utgjør 45 prosent av produktet. Grønne oliven utgjør 7 prosent. Salaten inneholder også en del grønnsaker: 11 prosent paprika, 10 prosent mais, 8 prosent gulrot og 5 prosent purre. I tillegg er det rapsolje, ulike krydder, litt sukker (mindre enn to prosent) og salt. I likhet med den meksikanske salaten er det brukt natriumbenzoat og kaliumsorbat som konserveringsmiddel, samt eplesyre, melkesyre, sitronsyre og askorbinsyre som surhetsregulerende midler.
Natriumbenzoat er natriumsaltet til benzosyre og har E-nummer E211. Det tilsettes for å hindre vekst av sopp og bakterier. Kaliumsorbat er kaliumsaltet av sorbinsyre og har E-nummer E202. Les mer om konserveringsmidlene nederst i saken.
Pris: 33 kroner for et beger med 300 gram salat (hos Oda.com. Salatene koster 37 kroner hos Meny.)
De to salatene har veldig forskjellig smaksprofil. Den meksikanske har typisk tacokryddersmaker med koriander, spisskummin, chili og hvitløk. Middelhavssalaten har krydder som persille og hvitløk, men det som preger smaken mest er de grønne olivenene. Begge salatene har god tyggemotstand i belgfruktene.
Jeg liker begge salatene, hver til sitt bruk. Den meksikanske lagde jeg quesedillas av, og det funket veldig bra. Se fremgangsmåte her.
Middelhavssalaten brukte jeg sammen med andre grønnsaker til en lunsjsalat. Begge salatene kan fungere godt som tilbehør til kjøtt eller fisk.
For å ta det mest opplagte først: Belgfrukter er veldig sunt og næringsrikt og absolutt noe vi burde spise mye mer av! Belgfrukter (en fellesbetegnelse for bønner, linser og erter) har langsomme karbohydrater, mye kostfiber, mye proteiner, lite fett og er rike på vitaminer, mineraler og sporstoffer som B-vitaminer, jern, magnesium og sink.
Belgfrukter inneholder også en del resistent stivelse som ikke fordøyes, men gir næring til tarmbakterier og kan dermed bidra til en sunnere tarmflora. I tillegg inneholder disse salatene mye grønnsaker, og grønnsaker vet vi jo at er bra å spise.
Gjør deg mett: Derfor bør du spise kikerter
Plantego’ bønnesalater inneholder imidlertid en del salt (1,3 og 1,4 gram per 100 gram). Ideelt sett bør saltinnholdet i ferdigmat være <1 gram per 100 gram. Saltinntaket ditt i løpet av dagen avhenger av hva du spiser av annen mat. Vi nordmenn har generelt et høyere saltinntak enn anbefalt, og industribearbeidede matvarer er den største kilden til salt i kostholdet vårt.
Konserveringsmidler er ofte nødvendig å bruke i matindustrien for at logistikken med transport og holdbarhet skal fungere. Mattilsynet har strenge retningslinjer på hvor mye tilsetningsstoffer det er lov å bruke i ulike produkter for konsumering, og det skal være trygt i de mengder det er tillatt, men det er likevel mange som er skeptiske til bruk av ulike tilsetningsstoffer og om «cocktailen» av ulike stoffer kan gi uheldige effekter som vi ikke nødvendigvis finner ut av når de ulike stoffene testes hver for seg i et laboratorium.
Hvis du lager lignende salater selv av rene råvarer slipper du å bruke slike tilsetningsstoffer, men litt sitronsyre i form av en skvis sitron vil du nok benytte deg av på eget kjøkken også.
Plantego’ bønnesalater er sunne salater med mange bra ingredienser, og dersom slike ferdigmatretter i butikken får folk til å spise mer belgfrukter og grønnsaker så er det jo helt topp.
Belgfrukter er både gode næringskilder og klimavennlige matalternativer. FN har derfor uttalt at belgfrukter er viktige i kampen om å nå FNs bærekraftsmål nummer to som handler om å utrydde sult, og FNs bærekraftsmål nummer 13 som handler om å stoppe klimaendringene. Belgfrukter er altså regnet for å være en svært bærekraftig matvare, og selv om dyrking av belgfrukter krever en del vann, så er belgfrukter den av typiske proteinkilder som har lavest klimaavtrykk.
Rangering: Disse matvarene inneholder mest proteiner
Beholderne salaten selges i er laget av minst 80 prosent resirkulert PET (Polyetylentereftalat), altså tidligere brukt PET-plast. Både lokk og beger er resirkulerbart og skal legges i plastavfallet.
Her har Vektklubb rangert ulike alternativer etter kaloriinnhold fra høyest til lavest, men det sier ikke noe om hvilken salat som er sunnest eller «minst» sunn.
Natriumbenzoat er natriumsaltet til benzosyre og har E-nummer E211. Det tilsettes for å hindre vekst av sopp og bakterier. Bruk av benzosyre i mat- og drikkevarer har periodevis fått noe negativ oppmerksomhet da det er rapportert å kunne gi overfølsomhetsreaksjoner i huden som elveblest, hovne slimhinner og eksem. Benzosyre kan også binde seg til aminosyren glycin i kroppen, noe som kan redusere kroppens tilgang til denne aminosyren. Forsøk på dyr har vist at et for høyt inntak kan gi utslag i redusert vekstutvikling. Ifølge Mattilsynet skal stoffet være ufarlig i de mengder det er tillatt å bruke i mat. Natriumbenzoat har vært mye brukt i brus, mens man i naturen finner store mengder benzosyre i tyttebær og tranebær.
Kaliumsorbat er kaliumsaltet av sorbinsyre og har E-nummer E202. Kaliumsorbat hindrer gjæring og soppvekst, og er et mye brukt konserveringsmiddel i mat- og drikkevarer. I sin rene form kan også dette saltet irritere hud og øyne, men ikke i de små mengdene som brukes i mat. I naturen finnes noe kaliumsorbat i bær.
Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.
Bedre enn sukkerholdig brus, konkluderer matspaneren. Men det er et men ...
Hvor mye sunnere blir godteri av at noe sukker er erstattet med konsentrert fruktjuice? Matspaneren har lagt det nye godteriet Godt & Blandet Ekte frukt under lupen.
Vektklubbs matspaner har testet Super soft Veggie tortilla fra Santa Maria – laget med gulrot. Men det er ikke grønnsakinnholdet som gjør disse lefsene til et bedre valg.
Mange matvarer har det kjente Nøkkelhullsmerket. Men gjør det maten «sunn»?
Matprisene øker og mye blir dyrere, men det betyr ikke at du trenger å slutte å spise sunt.
Det er lurt å passe på proteininntaket for å hindre tap av muskler når du vil redusere vekten.