STOPP OKSEHUNGEREN: Hold blodsukkeret og energien oppe ved å spise ett til to små mellommåltid om dagen, som gir cirka 150-250 kcal. Det kan gjøre det enklere å spise litt mindre middagsporsjoner, dersom man legger inn mer mat tidligere på dagen.

Test av proteinrik yoghurt

Publisert: 2015-03-17 14:11

Proteinrike mellommåltid holder deg mett lengre, men de fleste får i seg mer enn nok proteiner i løpet av dagen. - Unødvendig å tilsette ekstra, skriver Vektklubbs matspaner.

VEKTKLUBBS MATSPANER: Hver måned tester klinisk eræringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist, sunnhetsgraden av nye matvarer.

Synnøve Finden har etter hvert fått et relativt rikholdig utvalg av greske yoghurter. Gresk poweryoghurt skiller seg ut fra de andre ved at proteininnholdet er høyere, hele 20 gram protein per beger.

Yoghurt som mellommåltid er enkelt. Sunt er det også om du velger yoghurt med litt mindre tilsatt sukker og lavt fettinnhold. Med mysli, granola eller litt nøtter holder du deg også mett lengre.

Innhold:

Synnøves greske poweryoghurt med granola inneholder 90 prosent yoghurt og 10 prosent granola. Yoghurten består kun av tre ingredienser: pasteurisert skummetmelk, melkeproteiner og yoghurtkultur. Den er altså tilsatt ekstra melkeproteiner for å øke proteininnholdet. Granolaen består av flak og mel av ulike kornslag, i tillegg til kokosnøttflak, honning og hasselnøtter.

Yoghurten inneholder mer enn dobbelt så mye protein som vanlig yoghurt. Den er relativt fettfattig med sine 2,6 prosent fett. Det står ikke spesifisert i innholdsdeklarasjonen, men jeg vil tro at det meste av fettet er i granolaen, ikke i yoghurten.

MAT FOR MUSKLER? Det er ingen undersøkelser som støtter at du må spiser store mengder proteiner når du trener styrke og vil øke muskelmassen. Overflødig proteiner fra kosten vil brytes ned og lagres som overskuddsenergi.

Smak:

Synnøves greske poweryoghurt med granola finnes i to varianter, naturell og vanilje.

Jeg liker den fyldige konsistensen gresk yoghurt har. Granolaen er knasende sprø, og kokosflak, honning og hasselnøtter gir en søtlig, god smak. Jeg kunne faktisk ønske det var en spiseskje mer granola i begeret. Et godt lite mellommåltid jeg sikkert kommer til å ta med meg fra butikken flere ganger.

Vaniljevarianten er kun tilsatt vanilje, ikke sukker eller søtning, den er derfor ikke søt som andre vaniljeyoghurter, men granolaen er såpass søt at inntrykket som helhet blir søtt nok til tross for usukret yoghurt.

Hvor sunt er det?

Synnøves greske poweryoghurt er et mettende og magert mellommåltid, så jeg kan vel ikke si annet enn at det er sunt. Om det er nødvendig med ekstra proteintilsetning i yoghurt er en annen sak. De siste årene har det vært mye fokus på fordelingen mellom proteiner, karbohydrater og fett i kostholdet, og det kan synes som at «de lærde strides».

Helsemyndighetene anbefaler at proteiner skal utgjøre mellom 10 og 20 prosent av energiinntaket, eller cirka ett gram per kilo kroppsvekt per dag. Dette er det slett ikke vanskelig å oppnå på et «vanlig», variert norsk kosthold. Hvis vi spiser mer proteiner enn kroppen behøver til vekst og vedlikehold, vil overflødige proteiner brytes ned og brukes til blant annet energi. Sånn sett er det ikke mange som virkelig trenger at yoghurt, melk eller andre matvareprodukter tilsettes ekstra proteiner for å øke proteininntaket.

Når det er sagt så vil nok noen oppleve at et proteinrikt mellommåltid metter mer enn et proteinfattig mellommåltid med samme mengde kalorier. Metthetsfølelsen etter matinntak avhenger imidlertid av mange faktorer, slik som innhold av kostfiber, fett, stivelse og ikke minst volum. Hvor lang tid du bruker på å spise maten spiller også inn, så her er det slett ingen en enkel fasit på hva som er det mest mettende mellommåltidet.

Pris: ca 25 kroner, litt dyrt sammenliknet med liknende yoghurt med granola-produkter.

Næringsinnhold per 100 gram:

Energi: 102 kcal
Protein: 10,4 gram
Fett: 2,6 gram fett
Karbohydrat: 9,3 gram

Et beger på 195 gram gir 199 kcal, 5 gram fett, 18 gram karbohydrat og 20 gram protein.

Sammenlignet med lignende mellommåltider:


  • Yoplait protein plus sitronyoghurt: et beger gir 77,5 kcal, 0,5 gram fett, 8,5 gram karbohydrat og 9,9 gram protein.

  • Synnøve gresk yoghurt vanilje og granola (vanlig type, ikke power): et beger gir 198 kcal, 5,1 gram fett, 28,1 gram karbohydrat og 9,7 gram protein.

  • God morgen vanilje med nøttemiks: et beger gir 296 kcal, 17,6 gram fett, 23,8 gram karbohydrat og 10,7 gram protein.

  • Byggrynslunsj med blåbær: et beger gir 168 kcal, 3,8 gram fett, 21 gram karbohydrat og 5,3 gram protein.

  • God morgen naturell med nøttekrønsj: et beger gir 228 kcal, 11,1 gram fett, 21,5 gram karbohydrag og 9,9 gram protein.

  • 14 cottage cheese med chilimandler og tørkede bær: et beger gir 218 kcal, 11 gram fett, 9,5 gram karbohydrat og 20 gram protein.

  • Skyr vaniljevilje (vaniljeskyr med musli): et beger gir 175 kcal, 1,7 gram fett, 22 gram karbohydrat og 17 gram protein.

Følg @matspaneren på Instagram eller tag bilder av matvarer du ønsker at vi skal teste med #matspaneren. Du kan også sende oss mail.

Matspaneren har også testet:

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her