Lege Ina Wille.
Lege Ina Wille. Foto: Magnar Kirknes / VG

Ned i vekt med PCOS

Vektklubb
Publisert: 2010-02-12 11:02

Hvordan kan man gå ned i vekt med PCOS?

PCOS er forkortelsen for polycystisk ovariesyndrom og er en tilstand med flere væskefylte hulrom i eggstokkene. Cystedannelsen forstyrrer eggstokkenes funksjon og fører til hormonforstyrrelser.

PCOS kjennetegnes ved følgende symptomer:

  • Uregelmessig menstruasjon eller at menstruasjonen uteblir.
  • Barnløshet; det kan være vanskeligere å bli gravid fordi man ikke har regelmessig eggløsning.
  • Uønsket hårvekst på kropp og i ansikt (hirsutisme)
  • Plager med fet hud, kviser og akne.
  • Overvekt.

Overvekt og inaktivitet kan trigge PCOS, men er ikke årsaken til tilstanden. Hvorfor noen får PCOS og andre ikke, er ikke kjent, men det er en arvelig faktor.

Hormoner i ubalanse

De som har PCOS får, eller har, ofte det vi kaller insulinresistens. Insulinet i kroppen virker ikke skikkelig. For å kompensere på dette produserer bukspyttkjertelen mer insulin. Når du har høyt insulin legger man lettere på seg.

I tillegg produserer leveren mindre av det hormonbærende proteinet SHBG og du får mer fritt testosteron i blodet. Dette er igjen årsaken til at man får mannlig kroppsbehåring i ansiktet og på kroppen ellers.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Barnløshet

PCOS er den vanligste årsaken til kvinnelig infertilitet i Norge, og det er viktig å få dette behandlet. Det kan behandles med tabletter som heter Metformin. Denne medisinen brukes også mot diabetes.

De som har PCOS får lettere svangerskapsdiabetes under gravidiet, og de har en høyere risiko for å utvikle diabetes type 2 senere i livet.

Derfor øker vekten ved PCOS

En av grunnene til at vekten kan øke når man er PCOS er den høye insulinproduksjonen. Man får litt økt matlyst, og kroppen velger gjerne å hente energi fra karbohydratlagrene og ikke fettlagrene. I tillegg stimulerer insulin til fettlagring. Har man PCOS og vil ned i vekt, hjelper det med Metformin.

I tillegg kan noen oppleve nytte av lavkarbo-diett. Egentlig trenger man ikke følge noen spesiell diettplan, man kan bare spise lite karbohydrater, og særlig færre raske karbohydrater, og mer rene proteiner og grønnsaker.

Hvis man spiser 1 skive grovt brød til frokost og lunsj og ikke mer enn 1–2 potet, 1 dl ris eller 1 dl kokt pasta til middag, vil man lettere gå ned i vekt.

Man bør ikke spise karbohydrater etter middag og man bør spise mer rå grønnsaker enn frukt.

For å bli mett må man derfor spise mer pålegg, egg og grønnsaker til måltidene.

Jeg vil ikke anbefale lav-karbohydrat-dietter til alle, men de som har PCOS, nedsatt glukosetoleranse og diabetes type 2, vil helt klart gå lettere ned i vekt med denne metoden.

Lykke til!

Hilsen Ina Wille
Lege
Redaksjonen anmerker: Linkingen i svaret er gjort av redaksjonen i Vektklubb.no der vi finner det hensiktsmessig. Vi gjør oppmerksom på at Vektklubb.no ikke er ansvarlig for innholdet på eksterne linker.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex

Flere artikler

Metformin og vektreduksjon

Metformin og vektreduksjon

For to måneder siden begynte jeg med metformin daglig. Hovedsakelig på grunn av PCOS og mye trøbbel med menstruasjonssyklusen. I tillegg tok jeg en glucosebelastningstest som viste seks, som etter det jeg forstår er grensen for det normale.<br />Legen snakket noe om at metformin kunne hjelpe til med en vektreduksjon. Kan den det? Og hva betyr at min glucosebelastningstest var på seks? Vet at jeg er i fare for å utvikle diabetes type to. Kan en vektnedgang forhindre en slik utvikling? Og hva er det egentlig som skjer i kroppen min? Er det noe feil med insulin produksjonen?<br />Hilsen fra Bente

Mct-olje

Mct-olje

Jeg er en 22 år gammel jente som i noen år nå har lidd av overvekt. Som 10-åring fikk jeg diabetes og har hatt mye trøbbel med dette, noe som har vært en bidragsfaktor til min overvekt. Fikk for et år siden påvist diagnosen PCO og ble deretter satt på Diane. Etter en stund skiftet jeg til metphormin, noe som har hatt en god effekt både i forhold til min PCO problematikk og diabetes. Men jeg sliter fortsatt veldig for å gå ned i vekt. <br /><br />Jeg holder meg til programmet og er forholdsvis aktiv, men ser ikke de store resultatene. Men er det noen tips du kan komme, og hvordan virker metphormin inn på vektnedgang? (Bruker også insulin selvsagt.) <br /><br />Har også et spørsmål i forhold til mct-olje. Har lest litt om dette og at det skal ha en god virkning inn på forbrenningen og blodsukkeret, men leste et sted at man ikke skulle benytte seg av dette hvis man var diabetiker. Jeg lurer derfor på om du kan svare meg på hvorfor jeg ikke skal kunne benytte meg av dette? Og er det noe å anbefale hvis man vil ned i vekt?<br />Mvh Iselin<br />

Mct-olje

Mct-olje

Jeg er en 22 år gammel jente som i noen år nå har lidd av overvekt. Som 10-åring fikk jeg diabetes og har hatt mye trøbbel med dette, noe som har vært en bidragsfaktor til min overvekt. Fikk for et år siden påvist diagnosen PCO og ble deretter satt på Diane. Etter en stund skiftet jeg til metphormin, noe som har hatt en god effekt både i forhold til min PCO problematikk og diabetes. Men jeg sliter fortsatt veldig for å gå ned i vekt. <br /><br />Jeg holder meg til programmet og er forholdsvis aktiv, men ser ikke de store resultatene. Men er det noen tips du kan komme, og hvordan virker metphormin inn på vektnedgang? (Bruker også insulin selvsagt.) <br /><br />Har også et spørsmål i forhold til Mct-olje. Har lest litt om dette og at det skal ha en god virkning inn på forbrenningen og blodsukkeret, men leste et sted at man ikke skulle benytte seg av dette hvis man var diabetiker. Jeg lurer derfor på om du kan svare meg på hvorfor jeg ikke skal kunne benytte meg av dette? Og er det noe å anbefale hvis man vil ned i vekt?<br />Mvh Iselin

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her