Noisy inneholder litt mindre sukker enn vanlig juice og brus, men er fremdeles forholdsvis sukkerrik og kaloririk.
Noisy inneholder litt mindre sukker enn vanlig juice og brus, men er fremdeles forholdsvis sukkerrik og kaloririk. Foto: Marianne H. Wennersberg

Matspaneren: TINE Noisy – et alternativ til brus?

Marianne H. Wennersberg / Klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2013-01-18 16:38

Å vanne ut brus er et kjent triks blant slankere, men hvordan smaker ferdigvarianten? Matspaneren legger Noisy under lupen.<br />

Marianne H. Wennesberg er klinisk ernæringsfysiolog og sitter i Vektklubbs fagpanel. Hun lager menyforslagene til medlemmene. FOTO: MAGNAR KIRKNES / VG
Marianne H. Wennesberg er klinisk ernæringsfysiolog og sitter i Vektklubbs fagpanel. Hun lager menyforslagene til medlemmene. FOTO: MAGNAR KIRKNES / VG

«Noisy er en brusende drikk basert kun på naturlig fruktjuice og forfriskende kullsyrevann» står det på TINE sine nettsider. Høres for så vidt fristende ut, og det høres også ut som et noe mindre kaloririkt alternativ ren juice. Kan dette være en alternativ brus?

Noisy kommer i tre forskjellige smaker; Orange, Apple og Lemon. Orange og Lemon inneholder 58 % naturlig fruktjuice, Apple 64 % naturlig fruktjuice og ingen av smakene har verken tilsatt sukker eller kunstige smakstilsetninger. Resten av drikken består av kullsyreholdig vann. TINE reklamerer videre for at Noisy kan inngå som 1 av 5 om dagen, og at den «passer for alle som er opptatt av å leve sunt og naturlig uten å gi slipp på smak og nytelse».

Så den måtte jo bare testes.

Bare 6 % sitronjuice i Noisy Lemon

Å blande fruktjuice med vann eller farris gjøres i praksis av mange som er opptatt av å passe på kaloriinntaket. En ferdigkjøpt variant skulle det da tilsynelatende være et marked for, lettvint å ta med seg i farten.

En flaske Noisy inneholder cirka 130 kcal, mens et lite glass som på bildet (125 ml) gir 40 kcal.
En flaske Noisy inneholder cirka 130 kcal, mens et lite glass som på bildet (125 ml) gir 40 kcal. Foto: Marianne H. Wennersberg

Når du åpner flasken, så kjennes et lite trykk og det bruser noe, men det er merkbart allerede på lyden at denne drikken ikke har like mye kullsyre som farris eller brus, og Orange eller Lemon og Apple inneholder jo henholdsvis 42 og 36 % kullsyreholdig vann.

Jeg testet Lemon først. Den inneholder faktisk i hovedsak druejuice og kun 6 % sitronjuice. Lukten minner om en amerikansk leskedrikk jeg har smakt før. Jeg får ikke assosiasjon til sitron umiddelbart. Lukten minner litt om såpe og muligens sitrondråper på flaske. Smaken oppleves kunstig, uten at det faktisk er noe kunstig søtstoff eller aroma i den. Smaken er dog frisk og noe syrlig.

Noisy Orange har en tydelig autentisk lukt av tropisk juice. Orange består av en blanding drue-, appelsin- (18 %), mango- og sitronjuice, og denne blandingen forklarer kanskje det tropiske inntrykket man får. Smaken er også gjenkjennelig for tropisk juice, den er noe søt med et hint av bitterhet.

Noisy Apple lukter som epleleskedrikk for barn. Apple varianten består av eple- (58 %), drue- og sitronjuice. Smaken er frisk og noe søt, med tydelig eplesmak.

Laget av konsentrat

Felles for alle variantene er at de har en noe kort ettersmak, smakene er ikke konsentrert. Grunnen til dette kan være nettopp fordi de er uttynnet med vann. Noisy er også laget av fruktjuicekonsentrat, som for meg gir noe av svaret på hvorfor ikke smakene blir helt autentiske. Friskheten er tilstede i Noisy, og det er det først og fremst kullsyren, mer enn fruktjuicen, som bidrar til.

Det er ikke mye kullsyre i Noisy drikkene, og kullsyrene forsvinner naturlig nok relativt raskt etter åpning. Men da kommer også mer av fruktsmaken frem synes jeg, og var best på smak da. Smaken er også mer fremtredende i romtemperatur. Jeg prøvde faktisk å blande Noisy eple med litt kokt vann, og synes det minnet litt om lys gløgg.

TINE Noisy markedsføres som sunn, «passer for alle som er opptatt av å leve sunt og naturlig». Hva ligger i begrepet «sunt» her? Det er positivt at Noisy inneholder naturlig fruktjuice, og dermed kan bidra til 1 av 5 om dagen. Noen forbinder også sunnhet med lite kalorier, i et debattinnlegg på VG så jeg følgende kommentar om TINE Noisy : «Noisy blir fast følge når jeg føler for annet enn Farris eller Cola Zero». Disse to produktene Noisy her blir sammenlignet med inneholder ikke kalorier, det er ikke tilfellet med Noisy. Noisy inneholder faktisk 7,2 - 8,7 gram karbohydrat (sukker) per dl. Til sammenligning så inneholder vanlig brus og juice 11 gram sukker per dl, Noisy er dermed en forholdsvis sukkerrik og kaloririk drikk, og må ikke forveksles med en lettbrus- eller Farrisvariant med tanke på kaloriinnhold.

Dyre utvannede dråper

Omtrent 60 % av innholdet er juice fra konsentrat, mens resten er kullsyrevann. Teller som én av fem om dagen.
Omtrent 60 % av innholdet er juice fra konsentrat, mens resten er kullsyrevann. Teller som én av fem om dagen. Foto: Marianne H. Wennersberg

Prisen er relevant for et nytt produkt. Noisy koster ca 18 kr per flaske (0.4l), det gir en literpris på 45 kroner. Det er en relativt høy pris. Literprisen på en høykvalitetsjuice som ikke er laget fra konsentrat ligger til sammenligning på rundt 30 kroner.

Vil det være behov for et produkt som Noisy? Å «vanne» ut kaloriene i juice og brus anbefales til de som er opptatt av vektreduksjon, og som ikke er rede for å eventuelt kutte ut all brus eller bruke lettvarianter, så til slik bruk er Noisy et godt egnet «ferdigprodukt» som en kan handle med seg i farten. Hvis en skal konkludere kun på smak, så gir Noisy, meg, ingen stor smaksopplevelse. Kanskje blir det for lite fruktjuice eller for lite kullsyre?

Les alle matspaner-artiklene her

Har du tips om tilsynelatende sunne matvarer som matspaneren kan teste? Send oss en mail til: vektklubb@vg.no

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her