Smakspanelet går nøye til verks for å bedømme fiskens svar på fast food.
Smakspanelet går nøye til verks for å bedømme fiskens svar på fast food.

Vektklubb kårer best og verst!: Test av fiskepudding

Elisabeth Stigum, Frode Hansen
Publisert: 2013-09-23 16:20

Hvilket merke har høyest innhold av fisk? Minst kalorier? Billigst? Smaker best? Vi gir deg svarene.<br />

Fiskepuddingene vi har testet får du kjøpt i de fleste butikker. Vi har vært på Kiwi, Ica, Rema 1000, Rimi og Coop.
Fiskepuddingene vi har testet får du kjøpt i de fleste butikker. Vi har vært på Kiwi, Ica, Rema 1000, Rimi og Coop.

Fiskepudding er enkel og rask hverdagsmat, både for store og små. For de som ikke er så glad i fisk, men likevel ønsker å spise et par fiskemiddager i uken er dette et ganske fiskevennlig produkt.

Smaken er som baken, og blant testpanelet var det stor variasjon blant hvilken fiskepudding som smakte best og verst.

Helsemyndighetene oppfordrer oss til å spise mer fisk, og mindre rødt kjøtt.

- Pølsemiddagen kan med fordel byttes ut med fiskepudding, sier klinisk ernæringsfysiolog ved Universitetet i Oslo, Inger Ottestad. Hun er kostholdsekspert i VG Vektklubb.no.

SMAKSTEST: Noen i smakspanelet elsker fiskepudding, én kan ikke fordra fisk, mens flesteparten var helt nøytrale til produktet.
SMAKSTEST: Noen i smakspanelet elsker fiskepudding, én kan ikke fordra fisk, mens flesteparten var helt nøytrale til produktet.

På spørsmål om fiskepudding er sunt svarer Ottestad at det avhenger av hva man sammenlikner produktet med. Fiskepudding kan være et fint alternativ til oppblandede kjøttprodukter, men ikke til ren fisk.

- I forhold til vektnedgang så må man tenke på mengden man spiser. 100 gram fiskepudding har omtrent det samme kalorinnholdet som 100 gram kyllingfilet, men blir man like mett av det som å spise samme mengde fiskepudding og kyllingfilet? spør Ottestad.

Produktene vi testet hadde kaloriinnhold på 87 kcal til 110 kcal per 100 gram.

Ottestad anbefaler å velge de produktene merket med nøkkelhull. Svært få produsenter gir opplysning om saltinnhold, men produktene med høyest fiskeinnhold har fått nøkkelhullmerket. Det er Godehavs fiskepudding og Lofotens hjemmelagede fiskepudding av fersk, norsk hysefilet.

Rangert fra best til dårligst, her er topp 10:

1. Godehav fiskepudding

Høy andel fisk, proteinrik, mager og vinner av smakstesten.

Denne fiskepuddingen knuser konkurrentene på omtrent alle områder. Ernæringsmessig er den på topp. Godehavs fiskepudding har et lavt kaloriinnhold, lite fett, rikelig med protein og testens nest høyeste andel fisk med 53 prosent, kun slått av storebror gourmet fiskepudding. Dessuten deler fiskepuddingen fra Godehavs førsteplass i smakstesten med fiskepuddingen fra Matmesteren. Prismessig er den særdeles rimelig, men det finnes andre varianter i pølsepakker som fås kjøpt til nesten halve prisen.

Smakspanelet ga karakter 3,2:

Flesteparten påpekte av smaken var god og krydret. «Mer smak av fisk enn de andre. Grei konsistens», men andre synes konsistensen var både «gummiaktig» og «plastikkaktig». «Lukter for sterkt» var det også en som kommenterte.

Pris: 20,90 kr på Rema 1000
Andel fisk: 53 %
Nettovekt: 400 gram

2. Godehav fiskepudding gourmet

Høyest andel fisk og protein!

Godehavs gourmet fiskepudding inneholder hele 55 prosent fisk som er testens høyeste og 11 gram protein per 100 gram. Prisen er midt på treet, men pakkestørrelsen er mindre enn de andre begervariantene. Den har testens nest høyeste kaloriinnhold med 107 kcal per 100 gram, kun slått av X-tra og Coop fiskepudding som begge har 110 kcal. Men når kaloriene kommer fra proteiner fremfor fett, så er det et pluss.

Smakspanelet gir karakter 2,7.

«Smakte godt med fisk, bra konsistens» poengterer en av deltakerne. «Pluss for skorpe, men litt spesiell kryddersmak». Mens andre kommenterer at fiskepuddingen har «spesiell ettersmak» og at den er «ikke all verden».

Pris: 31,40 kr (Rema 1000)
Andel fisk: 55 %
Nettovekt: 440 gram

3. Northland fiskepudding

Billig, mager, greit innhold av proteiner og scorer høyt på smakstesten.

Ernæringsmessig er fiskepuddingen helt gjennomsnittlig, bortsett fra den lave andelen fisk, kun 30 % fisk. Det som veier opp er høy score på smakstesten og den rimelige prisen. Her får du altså en god fiskepudding for en billig penge.

Smakspanelet gir karakter 2,6

Det er stor variasjon blant hos panelet. «God konsistens, middels nivå på smak. Passer perfekt til hvit saus». «For salt», «mild og god smak», mens andre mener den er «tørr» og «daff».

Pris: 10,90 kr (Ica) 11,50 (Rimi)
Andel fisk: 30 %
Nettovekt: 400 gram

4. Matmesteren fiskepudding

Scorer best på smakstesten, ellers på det jevne.

Flesteparten av fiskepuddingene har 34 % andel fisk. Matmesterens fiskepudding er derfor helt gjennomsnittlig når det kommer til næringsinnhold. Det som gir en så høy plassering på listen er at den deler førsteplassen med Godehavs fiskepudding når det kommer til smak.

Smakspanelet gir karakter 3,2

Noen i panelet var svært begeistret; «Bra med skorpe» og «Ikke for sterk, ikke for svak. God konsistens!»

Men fiskepuddingen fikk også terningkast 1 og 2 av noen i panelet. «Kjedelig og smakløs», «God for de som ikke liker fisk» skrev en annen.

Pris: 35,90 kr (Ica) 32,30 (Rimi)
Andel fisk: 34 %
Nettovekt: 750 gram

5. Fiskemannen fiskepudding

Minst kalorier!

Her får du definitivt mye fiskepudding for pengene, hele 800 gram i en pakke, det burde rekke til en familiemiddag. Den har testens laveste fettinnhold som igjen gir utslag på kaloriniået.

Smakspanelet gir karakter 2,9

Det var enten eller for smakspanelet. «Mild, rund og god», «smaker bra, god konsistens» på den ene siden, mens halvparten av smakspanelet mente at fiskepuddingen smakte lite, noen påpekte at smaken minnet om crabsticks.

Pris: 33,90 kr (Kiwi)
Andel fisk: 34 %
Nettovekt: 800 gram

6. First price fiskepudding

Mager, men smaker ikke bra.

Dette er en billig fiskepudding, og ernæringsmessig skiller den seg ikke spesielt mye fra de andre. Det positive med First Price fiskepudding er at den, sammen med Fiskemannen, har testens laveste kaloriinnhold med 87 kcal per 100 gram. Smaksmessig derimot, havner First Price på nest sisteplass.

Smakspanelet gir karakter 2,1

Mens de andre fiskepuddingene fikk både topp og bunn på karakterskalaen, fikk denne varianten bare enere, toere og treere. «Ille! Smuldrer, henger ikke sammen», skriver noen. «Tradisjonell. Svak smak» og «Smaker nesten ingenting».

Andel fisk: 34 %
Nettovekt: 650 gram
Pris: 15,90 kr (Kiwi)

7. Lofoten - Hjemmelaget fiskepudding av fersk, norsk hysefilet

Vondest og dyrest!

Ernæringsmessig er Lofoten hjemmelaget fiskepudding helt i toppsjiktet, den er mager, har høy andel fisk, rikelig med proteiner og lite fett, men så er det to faktorer som trekker fiskepuddingen kraftig ned på listen. Prisen er av en annen dimensjon, hele 82,90 kroner for en liten pakke på 550 gram. Dette er også den fiskepuddingen smakspanelets taper. En av deltakerne spyttet puddingbiten ut av munnen. En annen deltaker ba om å få slippe å smake fordi bitene på fatet så lite innbydene ut. Fiskepuddingen har et kraftig gulskjær. Men også her er det stor variasjon i karaktersettingen fra topp til bunn.

Smakspanelet gir karakter 1,8:

Mange reagerte på konsistensen. «Yack! Hva er dette? Guffen konsistens» og «snodig konsistens». «Smaker vondt» synes noen, men andre påpeker at den «smakte mer som most fisk», «smaker MYE fisk» og «mye smak, men vannete».

Pris: 82,90 kr (Ica)
Andel fisk: 50 %
Nettovekt: 550 g

8. Coop fiskepudding

Smaker godt, men dyr og har høyest andel kalorier.

Coop har litt mer proteiner en gjennomsnittet, men også mer kalorier. Den er relativt dyr, men pakken burde rekke til en familiemiddag. Smaksmessing scorer den faktisk ganske høyt.

Smakspanelet gir karakter 2,9:

Fiskepuddingen fikk både en sekser og en ener, men fleste toere. Mange mente at den smaker lite eller helt ok. «Grei, kjedelig smak». «Først var den grei, men så kom ettersmaken. Den var ikke god». Noen påpeker at den også er altfor salt.

Pris: 36,50 kr (Coop Prix)
Andel fisk: 34 %
Nettovekt: 750 gram

9. Maritim fiskepudding

Helt plain fiskepudding.

Som de fleste andre har Maritim fiskepudding gjennomsnittlig andel fisk og proteiner. Kalori- og fettinnholdet er litt høyt. Prisen står til pakkestørrelsen, 800 gram kan fint rekke til en familiemiddag eller fire porsjoner. Smaksmessig er den også helt ok. Det som plasserer fiskepuddingen på bunn er rett og slett at den ikke skiller seg ut positivt på noen av punktene.

Smakspanelet gir karakter 2,5.

«Smaker lite» er en fellesoppfatning. Konsistensen ble også bemerket: «Kompakt», «gummiaktig» og «minner om gele». «Glir ned» skriver en annen. Noen synes også at fiskepuddingen var for salt, en annen at den var mild.

Andel fisk: 34%
Nettovekt: 800 gram
Pris: 34,90 (Ica)

10. X-tra fiskepudding

Billigst, men lavest andel fisk og høyest kaloriinnhold.

Selv om fiskepuddingen er testens mest rimelige (skiller kun 20 øre fra Northland) så kommer den ikke spesielt godt ut på ernæringssiden. X-tra har, sammen med Coop, det høyeste kaloriinnholdet med 110 kcal per 100 gram. Den har lavest andel fisk men knappe 29 prosent, lite protein, høyere fettinnhold og høyeste andel karbohydrater. X-tra er Coops eget merke, og de skal ha pluss for at de oppgir saltinnholdet på pakken. Dessverre er det ganske høyt, hele 2,4 gram per 100 gram.

Smakspanelet gir karakter 2,5.

X-tra fikk flest toere. Mange påpeker smaken er for salt og at den har rar konsistens. «Litt sur smak, kjedelig konsistens».

Pris: 10,70 kr (Coop Prix)
Andel fisk: 29 %
Nettovekt: 400 gram

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Testfakta

Vektklubb valgte ut ti forskjellige fiskepuddinger som fås kjøpt i de mest populære dagligvarekjedene. Til testen ble det kjøpt en pudding av hvert merke. Næringsverdiene ble målt opp mot hverandre etter produsentenes egne opplysninger om fiskepuddingen.

Smakstesten ble gjort som en blindtest der ti deltakere smakte på alle de ulike fiskepuddingene og ga de en smaksvurdering fra 1 til 6, der 1 er dårlig og 6 er best. Deltakerne fikk også mulighet til å kommentere smaken på hvert enkelt produkt. Fiskepuddingen ble servert rå, altså uten varmebehandling.

Fiskepuddingen ble handlet på samme dag hos Coop Prix, Rema 1000, Kiwi og Ica. Rimi hadde samme vareutvalg som Ica.

Terningkast er basert på smak, andel fisk, pris protein- og kaloriinnhold. Nesten ingen av produsentene opplyser om saltinnhold i produktet. Vi kunne derfor ikke ta dette med i vurderingen

På oppdrag fra Vektklubb har ti frivillige (seks kvinner og fire menn) stilt opp for å smake på fiskepuddingbitene. Deltakerne er ikke profesjonelle smaksdommere, men representerer den vanlige «mannen i gaten». Noen liker fisk og fiskepudding svært godt, andre hater fisk. Deltakerne var fra 25 til 52 år.

Dette svarer produsentene:

Rema 1000:

- Vi er veldig stolt av våre kvalitetsprodukter fra Godehav. Dette er et resultat av en sterk satsing på kvalitet hos Rema 1000. Vi har bevisst jobbet med kvaliteten på våre produkter med gode råvarer og høyt fiskeinnhold. Vi ønsker at kundene våre skal ha en god opplevelse med fiskemiddagen sin fra Rema 1000, sier Mette Fossum Beyer som er direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Rema 1000.

Maritim Food:

- Det er jo leit at den ikke falt i smak. Dette er en typisk basisfiskepudding som er formstekt på «gamlemåten». Det er en trygg og god fiskepudding som skal være mild i smaken og egner seg best til hvitsaus og der man kan tilsette krydder etter eget ønske. Vi lager også andre fiskeprodukter som har mer krydder og smak, eller høyere andel fisk, forteller Henning Mo som er markedsansvarlig i Maritim Food.

Coop:

- X-tra er Coops lavpris-merke, og for å holde prisen lav på X-tra fiskepudding er fiskeinnholdet relativt lavt. Fiskepuddingen skal imidlertid ikke smake surt, dette vil vi sjekke opp. Vi er enig i at saltinnholdet i fiskepuddingen er høyt, dette vil vi ta opp med vår leverandør, skriver Kristin Paus i Coop Norge i en e-post til Vektklubb.

Lofoten:

- Dette er nedslående resultater og veldig trist. Gulskjæret i fisken kan tyde på at den har vært utsatt for temperaturstigning. Vi kjenner oss overhode ikke igjen i beskrivelsen, og er tvert i mot veldig stolt av fiskepuddingen vår. Produktet er laget av fersk, norsk hysefilet og det høye innholdet av fersk fisk gjør at puddingen blir grovere og gir mer tyggemotstand enn andre puddinger. Vi bruker ingen tilsetningsstoffer og lager produktet etter oppskrift som husmødre langs kystnorge har benyttet i mange generasjoner. Vi har ikke mottatt klager fra forbrukerne, så det var overraskende at produktet kom så dårlig ut, sier daglig leder Sigvald Rist i Lofoten AS.

Les også:

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her