Mat som forebygger benskjørhet

Publisert: 2010-08-27 14:08

Jeg er 52 år og nærmer meg vel overgangsalder. Har en far som er veldig benskjør uten å ha tatt medisiner som skulle gi han dette. Det er det samme med brødrene hans. Jeg har nå testet bentettheten og er ikke benskjør nå, men har noe mindre tetthet enn det som er gjennomsnittet for min alder. Jeg spiser sunn mat og mye frukt og grønnsaker. Jeg drikker ett glass skummet melk per dag og har ofte ost på maten. I tillegg har jeg begynt å spise kalktabletter og D vitamin. Men jeg har større tro på mat enn piller. <br />Hva bør jeg spise med tanke på at bentettheten ikke skal bli redusert til neste kontroll om tre år? For øyeblikket har dette større betydning for meg enn de seks kiloene jeg vil tape. <br />Anne-Berit


Hei! Forebygging av benskjørhet er viktig. Til tross for et høyt inntak av kalsium i norsk kosthold er forekomsten av beinbrudd som skyldes benskjørhet blant de høyeste i verden.
Det meste av kalsiumet i norsk kosthold (60 – 70 prosent) finnes i melke- og osteprodukter. Den høyeste konsentrasjonen finner du i ulike oster, og du kan fortrinnsvis bruke magre oster fordi de inneholder litt mer kalsium enn de fetere ostetypene.
Av andre matvarer som inneholder relativt mye kalsium er det ulike grønnsaker, hvor spinat stikker seg ut med cirka 280 mg per 100 gram, mens ost inneholder cirka 750 – 1000 mg per 100 gram spiselig vare.
Spinat inneholder også mange andre nyttige næringsstoffer som for eksempel vitamin K. ( Les mer på matportalen), hvilket antakelig også er et viktig vitamin i forebyggingen av benskjørhet (Drevon CA, Henriksen HB, Sanderud M, Gundersen TE, Blomhoff R. Biologiske effekter av vitamin K og konsentrasjonen av vitamin K i norsk kosthold. Tidsskr Nor Laegeforen. 2004, 124, 1650-4;).Les artikkelen i Tidsskrift for Den norske legeforening.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her