IKKE HELSEKOST: Rotfruktchips inneholder mer kalorier per 100 gram enn potetgull. Det finnes imidlertid en god grunn til å velge rotfruktchips; posene er mindre enn vanlig potetgull som kan gjøre det lettere å ikke spise for mye. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist
Matspaneren tester rotfruktchips
Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2020-02-13 16:19
Har du stått i butikken og tenkt at du burde kjøpe noe annet til lørdagskosen enn potetchips? Det finnes andre typer chips også, for eksempel rotfruktchips. Men er det egentlig noe smartere valg enn det gode gamle potetgullet?
Matspaneren ble tipset om å se litt nærmere på Änglamark sin økologiske rotfruktchips fra Coop, og den fikk jeg lett tak i på Coop Mega. For sammenligningens del har jeg lett etter flere varianter av rotfruktchips, men det viste seg at det var ikke så lett å finne. Rema hadde for en tid tilbake rotfruktchips kalt Bondens Beste fra Sørlandschips, men disse er tatt ut av produksjon. Jacobs utvalgte hadde også ei stund en type rotfruktchips, men den produseres heller ikke lenger. På Meny fant jeg imidlertid rotfruktchips fra Rootfruit, så den fikk jeg testet.
MATSPANER: Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist er Vektklubbs matspaner. I denne artikkelserien som har eksistert siden 2005, har Eli Anne testet ulike matvarer for å se hvor sunne de er. Foto: Jan Petter Lynau / VG
Innhold:
Änglamark rotfruktchips inneholder rødbeter, gulrøtter og pastinakk i et variert blandingsforhold som er fritert i solsikkeolje og saltet.
Rotfruktchipsen fra Rootfruit inneholder mest poteter (36 prosent), 18 prosent rødbete og 18 prosent pastinakk samt rapsolje og salt.
Hva smaker det?
Personlig er jeg egentlig ikke så veldig stor fan. Rotfruktchips smaker litt søtt, og særlig Änglamark sin opplever jeg som altfor «fettete». Rootfruit sin likte jeg bedre, chipsene var litt tynnere og sprøere selv om fettinnholdet er lavere, samt litt mindre søte siden en stor del av innholdet er vanlige poteter.
Rotfruktchips blir nok ingen ny favoritt i snackssegmentet for min del, jeg velger heller vanlig potetchips, eller enda bedre; salte cashewnøtter. Men jeg vet at rotfruktchips har sine tilhengere (mannen i huset digger de!), så det er bare å smake for å gjøre seg opp sin egen mening.
Änglamark rotfruktchips inneholder rødbeter, gulrøtter og pastinakk som er fritert i solsikkeolje og saltet. En porsjon er oppgitt å være 40 gram, slik som på bildet, og gir 208 kcal. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist
Hvor sunt er det?
Ved å ta en titt på næringsinnholdet i disse chipstypene så er det lett å se at det ikke akkurat er snakk om helsekost.
Änglamark sin chips inneholder faktisk betydelig mer fett enn vanlig potetchips, og dette drar også kaloriinnholdet opp.
Heldigvis bruker chipsprodusentene stort sett sunne planteoljer som solsikke- og rapsolje i chipsproduksjonen, så innholdet av mettet fett er jevnt over lavt, men det totale fett- og kaloriinnholdet er likevel høyt.
Fordelen med rotfrukter er at de inneholder en god del kostfiber, men det gjør faktisk potet også (potet er jo også en rotfrukt). Likevel, Rootfruit sin chips inneholder omtrent dobbelt så mye kostfiber som vanlig potetgull, og det er jo positivt. Änglamark oppgir dessverre ikke fiberinnholdet på posen.
Rotfruktchipsen fra Rootfruit inneholder mest poteter, rødbete og pastinakk, fritert i rapsolje og saltet. Bildet viser én porsjon på 40 gram, som gir 198 kcal. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist
Rødbeter, pastinakk og gulrot i sin ferske form inneholder en del vitaminer og mineraler, men igjen, det gjør også poteter (for eksempel kalium og C-vitamin). Hvor mye av vitaminer, mineraler og andre gunstige plantestoffer som er igjen i chipsen etter bearbeiding og fritering er det ikke så lett å finne noen tall på. De mest vanlige typene potetchips inneholder mellom 12 og 20 mg vitamin C per 100 gram vare, samt at de inneholder noe vitamin E fra planteoljene.
Det er uansett ikke på grunn av et eventuelt vitamininnhold du skal velge rotfruktchips. En fordel med disse rotfruktchipsposene er at de er relativt små, så det kan være lettere å ikke spise for mye av det, særlig hvis du deler posen med noen. Også her skiller Rootfruit seg ut positivt ved å ha den minste chipsposen.
Ikke spesielt sunnere enn potetgull. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist
Jeg holder en knapp på Rootfruit sin rotfruktchips, både hva angår «sunnhetsverdi», om man kan snakke om sunnhet når det gjelder chips, og smak. Rootfruit har mindre fett og kalorier, mindre salt og mindre enkle sukkerarter. Bakdelen er at Rootfruit er dyrere enn Änglamark, faktisk over dobbelt så dyr.
Det er altså ingen store fordeler med å velge rotfruktchips foran tradisjonell potetchips (se for øvrig sammenligningen nederst i saken). Chips er og blir kosemat, så når du skal handle inn noe godt til helgekosen, så velg den typen du liker best og kos deg, men ikke overdriv mengdene uansett hva du velger.
Bli medlem av Vektklubb
Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.