Dette påvirker hvor mett du blir av maten
Har du tenkt over hvordan noen type matvarer kan «lure deg» til å spise mer enn det du trenger?
Når målet er å gå ned i vekt, kan man like gjerne spise sjokolade og potetgull fremfor sunn mat, om kalorimengden er den samme?
Mange Vektklubb-medlemmer lurer på hva som er best å spise når man ønsker å gå ned i vekt ved å ta tak i kostholdet. Kan man egentlig spise hva som helst bare man treffer på kalorianbefalingen?
Kan man for eksempel spise sjokolade og potetgull, fremfor sunn mat, dersom det totalt sett inneholder like mye energi (kalorier)?
Ja, det er mulig å gå ned i vekt på all type mat, men selv om det gir like mye kalorier, så påvirker maten vi spiser kroppen ulikt.
Og dette påvirker også hvor «lett» det oppleves å gå ned i vekt - og bli der.
Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.
Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.
Det er stor forskjell på hvor mye metthetsfølelse maten gir. Dette til tross for at ulik mat kan bidra med like mye kalorier.
Det er for eksempel stor forskjell på metthetsfølelsen om du har spist kyllingsalat eller sjokolade, kikertsalat eller muffins selv om alle fire alternativene bidrar med like mange kalorier.
Smaken av fett og sukker sammen gir signaler om å spise mer, så sjokoladen og muffins kan heller øke appetitten enn å dempe den.
Det kan være vanskeligere å begrense mengden av sjokolade og muffins dersom du først var sulten, og det tar heller ikke lang tid før du får lyst på noe å spise igjen.
Ofte fysen? Slik takler du søtsug
Det er flere måter vi kan «lure» kroppen til å føle metthet til tross for at maten bidrar med mindre energi enn det kroppen trenger for å gå ned i vekt.
Ved å spise smarte sammensatte måltider unngår du unødvendig sultfølelse, og du kan spise deg mett flere ganger om dagen. Da kan det også være lettere å motstå fristelser.
En smart sammensetning av et måltid gir en god metthetsfølelse og lite kalorier.
God metthetsfølelse påvirkes av mange faktorer, men særlig volum og matens innhold av fett og protein.
Et måltid med med protein og fett, som for eksempel kylling og olivenolje, sammen med en stor porsjon med grønnsaker eller andre matvarer med lav energitetthet, vil mette godt.
Lav energitetthet betyr at matvaren bidrar med lite kalorier per 100 gram. Fiberrike matvarer med lav energitetthet er matvarer vi gjerne kan spise mye av for å få stort volum og god metthetsfølelse. Dette kan for eksempel være matvarer som brokkoli, gulrøtter, epler og bær.
Det er smart å tenke at kroppen skal få i seg mest mulig gode næringsstoffer, også når du skal gå ned i vekt. Vi spiser ikke «kalorier», men mat som helst skal inneholde viktige næringsstoffer kroppen trenger i stoffskiftet.
Fokuset bør være at størst mulig andel av det du spiser er mat med høy næringskvalitet. Det er gjerne mat som bidrar med protein, fettsyrer, fiber, vitaminer og mineraler som kroppen trenger for å fungere optimalt.
For å spise nok av det kroppen trenger, kan ikke sjokolade ta for stor plass i kostholdet, men det er helt klar plass til litt. Det er en fin øvelse å finne den minste mengden kosemat man kan være fornøyd med.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Har du tenkt over hvordan noen type matvarer kan «lure deg» til å spise mer enn det du trenger?
Mange opplever at vekten sakte, men sikkert kryper opp igjen etter å ha slanket seg. Men det er mulig å «lure» kroppen til å være fornøyd med mindre energi.
Med noen enkle grep kan du få et sunnere kosthold, og det kan hjelpe deg å gå ned noen overflødige kilo.
Dette er noe av det smarteste du kan gjøre for å dempe lysten på noe søtt.
Egg blir blant ernæringseksperter ofte betegnet som supermat. Og dette er hvorfor:
Dette bør du vite om kroppens signaler etter en treningsøkt.