Det er stor forskjell i hvor mett man blir av å spise sjokolade og eple.
Det er stor forskjell i hvor mett man blir av å spise sjokolade og eple. Foto: Shutterstock

Er en kalori en kalori, uansett hvor den kommer fra?

Anette Skarpaas Ramm, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2023-05-12 13:36

Når målet er å gå ned i vekt, kan man like gjerne spise sjokolade og potetgull fremfor sunn mat, om kalorimengden er den samme?

Mange Vektklubb-medlemmer lurer på hva som er best å spise når man ønsker å gå ned i vekt ved å ta tak i kostholdet. Kan man egentlig spise hva som helst bare man treffer på kalorianbefalingen?

Kan man for eksempel spise sjokolade og potetgull, fremfor sunn mat, dersom det totalt sett inneholder like mye energi (kalorier)?

Ja, det er mulig å gå ned i vekt på all type mat, men selv om det gir like mye kalorier, så påvirker maten vi spiser kroppen ulikt.

Og dette påvirker også hvor «lett» det oppleves å gå ned i vekt - og bli der.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Mett eller sulten?

Det er stor forskjell på hvor mye metthetsfølelse maten gir. Dette til tross for at ulik mat kan bidra med like mye kalorier.

Det er for eksempel stor forskjell på metthetsfølelsen om du har spist kyllingsalat eller sjokolade, kikertsalat eller muffins selv om alle fire alternativene bidrar med like mange kalorier.

Smaken av fett og sukker sammen gir signaler om å spise mer, så sjokoladen og muffins kan heller øke appetitten enn å dempe den.

Det kan være vanskeligere å begrense mengden av sjokolade og muffins dersom du først var sulten, og det tar heller ikke lang tid før du får lyst på noe å spise igjen.

Ofte fysen? Slik takler du søtsug

Målet med å spise smart sammensatt mat er å være så mett som mulig gjennom dagen.
Målet med å spise smart sammensatt mat er å være så mett som mulig gjennom dagen. Foto: Line Møller / VG

Mett på mindre

Det er flere måter vi kan «lure» kroppen til å føle metthet til tross for at maten bidrar med mindre energi enn det kroppen trenger for å gå ned i vekt.

Ved å spise smarte sammensatte måltider unngår du unødvendig sultfølelse, og du kan spise deg mett flere ganger om dagen. Da kan det også være lettere å motstå fristelser.

En smart sammensetning av et måltid gir en god metthetsfølelse og lite kalorier.

Sjokoladen og wraps gir like mange kalorier, men helt forskjellig innhold av næringsstoffer.
Sjokoladen og wraps gir like mange kalorier, men helt forskjellig innhold av næringsstoffer. Foto: Silje Bjørnstad / Vektklubb

Gjør deg mettere

God metthetsfølelse påvirkes av mange faktorer, men særlig volum og matens innhold av fett og protein.

  • Stort volum, som du får fra en stor porsjon grønnsaker, fyller opp magesekken. Når magesekken strekkes, vil strekkreseptorene i magesekkveggen sende signaler til hjernen som bidrar til metthetsfølelse.
  • Fett og protein i maten vil bremse tømming av innholdet i magesekken, og når strekket i magesekken opprettholdes, vil metthetsfølelsen vare lenger.

Et måltid med med protein og fett, som for eksempel kylling og olivenolje, sammen med en stor porsjon med grønnsaker eller andre matvarer med lav energitetthet, vil mette godt.

Lav energitetthet betyr at matvaren bidrar med lite kalorier per 100 gram. Fiberrike matvarer med lav energitetthet er matvarer vi gjerne kan spise mye av for å få stort volum og god metthetsfølelse. Dette kan for eksempel være matvarer som brokkoli, gulrøtter, epler og bær.

Prioriter næringsrik mat

Det er smart å tenke at kroppen skal få i seg mest mulig gode næringsstoffer, også når du skal gå ned i vekt. Vi spiser ikke «kalorier», men mat som helst skal inneholde viktige næringsstoffer kroppen trenger i stoffskiftet.

Fokuset bør være at størst mulig andel av det du spiser er mat med høy næringskvalitet. Det er gjerne mat som bidrar med protein, fettsyrer, fiber, vitaminer og mineraler som kroppen trenger for å fungere optimalt.

For å spise nok av det kroppen trenger, kan ikke sjokolade ta for stor plass i kostholdet, men det er helt klar plass til litt. Det er en fin øvelse å finne den minste mengden kosemat man kan være fornøyd med.

Like mange kalorier i kyllingsalaten som i lefse og saft, men mye høyere proteininnhold (samt fiber, vitaminer og mineraler) i kyllingsalaten.
Like mange kalorier i kyllingsalaten som i lefse og saft, men mye høyere proteininnhold (samt fiber, vitaminer og mineraler) i kyllingsalaten. Foto: Elisabeth Stigum / Vektklubb

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her