SUNT TILSKUDD: Proteinrundstykkene fra Hatting inneholder bønnemel som bidrar med flere næringsstoffer.
SUNT TILSKUDD: Proteinrundstykkene fra Hatting inneholder bønnemel som bidrar med flere næringsstoffer. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Matspaneren tester: Hatting proteinrundstykker

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2018-12-17 16:22

Rundstykkene laget med bønnemel er et positivt tilskudd til utvalget av rundstykker i butikken, nettopp på grunn av belgfrukten, mener Matspaneren.

Hatting har hevet seg på «proteinbølgen» og lansert rundstykker med bønnemel for et høyere proteininnhold. Men er de sunnere enn andre rundstykker, og hvordan smaker de?

Jeg har tatt en nærmere titt på dem.

Innhold:

Rundstykkene inneholder hovedsakelig 31 prosent fullkornshvetemel og 22 prosent bønnemel. I tillegg er det litt frø og kjerner, gjær, salt, rapsolje, sukker og noen tilsetningsstoffer i form av emulgator, fortykningsmiddel og melbehandlingsmiddel. Den mørke fargen kommer ikke bare fra fullkornmelet, men også av tilsatt byggmaltekstrakt og byggmaltmel.

Matspaner YT Protein: – Enda et unødvendig proteinberiket produkt

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Hva smaker det?

Rundstykkene er veldig mørke. Det første som slår meg når jeg deler de opp, er at de virker veldig kompakte. Til tross for det så smaker de helt greit. De smaker hverken bedre eller dårligere enn andre ekstra grove rundstykker fra frysedisken.

Helt greie hverdagsrundstykker med andre ord.

Hvor sunt er det?

Rundstykkene er grove med mye fullkorn og et høyt kostfiberinnhold fra både fullkorn og bønnemel. Rundstykkene inneholder også litt frø som gir umettede fettsyrer og mineraler. De er tilsatt litt sukker, men det er nok ikke de helt store mengdene med tanke på at innholdet av enkle sukkerarter er på kun to gram per 100 gram. Saltinnholdet er godt under 1 prosent, og det er bra ettersom vi vet at butikkbrød er en stor kilde til salt i det norske kostholdet.

Få kontroll: Slik kan du kutte saltinntaket

MYE FULLKORN: Rundstykkene er grove med høyt kostfiberinnhold.
MYE FULLKORN: Rundstykkene er grove med høyt kostfiberinnhold. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Takket være bønnemelet har proteinstykkene et høyere proteininnhold enn lignende grove rundstykker. Det at proteininnholdet er høyere synes jeg ikke nødvendigvis kvalifiserer for et «sunnere» stempel. Jeg går ikke nærmere inn på «proteindebatten» i denne saken. Jeg har tidligere skrevet en del matspanersaker om proteinberikede produkter, og er tydelig på at proteinberiking stort sett er overflødig da de fleste nordmenn får i seg nok proteiner gjennom «vanlig» mat.

Proteinkilder: Disse matvarene inneholder mest proteiner

Innholdet av bønner er likevel positivt da vi vet mye om belgfrukters fortreffelighet med tanke på langsomme karbohydrater, løselige fibre og mikronæringsstoffer som for eksempel kalium og jern. Belgfrukter som bønner, linser og kikerter, er både sunt og bærekraftig og burde ha en større plass i kostholdet vårt. Jeg har selv bakt brød med hvite bønner, ikke i form av bønnemel men i form av moste bønner, noe som gir både et saftig og sunt brød.

Selv om jeg er kritisk til proteinfokuset, som jeg nærmest vil kalle et proteinhysteri i befolkningen, så er det ingen tvil om at Hatting proteinstykker er et sunt tilskudd til utvalget av rundstykker i butikken.

Pris: 37 kroner for en pose med 6 rundstykker.

Flere Matspanere finner du på Vektklubb eller ved å følge @matspaneren på Instagram.

Faktisk.no: Nei, proteinpulver bygger ikke mer muskler enn vanlig mat

Næringsinnhold:

Per 100 gram: 249 kcal, 4,7 gram fett hvorav mettet fett 0,7 gram, 32 gram karbohydrater, 16,1 gram protein, 7,3 gram kostfiber og 0,77 gram salt.

Et rundstykke à 67 gram gir 167 kcal, 10,8 gram protein og 4,9 gram kostfiber.

LITE SALT: Rundstykkene har mindre enn ett gram salt per 100 gram.
LITE SALT: Rundstykkene har mindre enn ett gram salt per 100 gram. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Sammenlignet med lignende rundstykker:

• Hatting supergrove rundstykker: 235 kcal, 3,8 gram fett hvorav 0,5 gram mettet fett, 36 gram karbohydrater, 11 gram protein, 6,5 gram kostfiber og 0,8 gram salt.

Et rundstykke à 67 gram gir 157 kcal, 7,3 gram protein og 4,4 gram kostfiber.

• Hatting havrestykker: 229 kcal, 2,3 gram fett hvorav 0,5 gram mettet fett, 38 gram karbohydrat, 11 gram protein, 6,1 gram kostfiber og 0,89 gram salt.

Et rundstykke à 65 gram gir 149 kcal, 7,2 gram protein og 4 gram kostfiber.

• Eldorado fullkornrundstykker: 215 kcal, 1,6 gram fett hvorav mettet fett 0,6 gram, 40,1 gram karbohydrat, 7,5 gram protein, 5 gram kostfiber og 1,1 gram salt (NB! Høyt saltinnhold)

Et rundstykke à 60 gram gir 129 kcal, 4,5 gram protein og 3 gram kostfiber.

• Kolonihagen økologiske rundstykker rug: 253 kcal, 4,8 gram fett hvorav mettet fett 0,6 gram, 40 gram karbohydrat, 8,5 gram protein, 7,8 gram kostfiber og 0,99 gram salt. Et rundstykke à 70 gram gir 177 kcal, 6 gram protein og 5,5 gram kostfiber.

• United Bakeries grove energirundstykker: 251 kcal, 3,2 gram fett hvorav 0,5 gram mettet fett, 43,7 gram karbohydrater, 8,7 gram protein og 1,4 gram salt (NB! Svært høyt saltinnhold). Jeg fant ikke informasjon om enhetsvekt og har derfor ikke regnet ut innhold per rundstykke.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her