Slik har Jan kommet seg i form: Tjukkaser går ned i vekt

Egil Svendsby
Publisert: 2012-04-27 13:03

MOSS (VG) Det startet som en fleip og er blitt en folkebevegelse. Tjukkas-gjengen har nå 16 500 medlemmer i syv land, og de fleste tjukkasene går bokstavelig ned i vekt.

TJUKKASGJENGEN: Janne Ødegaard og Jan Ellefsen startet gruppen Tjukkas-gjengen på Facebook og skapte en folkebevegelse - som ville vært Norges tredje største undergruppe hvis de var medlem av Norges Idrettsforbund.

Foto: Nils Bjåland

- Helt sprøtt egentlig, sier Jan Ellefsen. Sammen med Janne Ødegaard startet han Tjukkasgjengen i januar i en kombinasjon av fleip og tilfeldigheter.

- Jeg prøvde meg på en løpetur 1. januar. Men jeg var i så dårlig form at jeg måtte stoppe hos søsteren min som bare bor en kilometer unna. Da jeg kom hjem la jeg ut melding på Facebook at jeg nok måtte begynne å gå, ikke løpe, sier Jan.

Den meldingen så Janne Ødegaard, og hun svarte at hvis han skulle begynne å gå, ja da ville hun bli med. Dagen etter opprettet de Facebooksiden Tjukkasgjengen - og så tok det hele fullstendig, og uventet, av.

Tjukkasgjengens egen Facebookside finner du her!

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Stor interesse

- Gruppen vokste raskt. Så kom NRK Østfold og lagde en sak på oss, den ble gjengitt på Dagsrevyen og dermed eksploderte det. Jeg hadde ikke i min villeste fantasi trodd at noe slikt kunne skje, sier Jan.

Nå er det opprettet 219 Tjukkasgjenger med over 16 500 medlemmer. Og det har spredd seg utover landets grenser. Det er undergrupper både i Sverige, Danmark, Tyrkia, Spania, Hellas og Frankrike.

- En stund var det nesten en heltidsjobb å følge opp dette, men alt er gjort på fritid og dugnad, sier Jan da vi møter Tjukkasgjengen en kveld i Moss.

Og med all respekt: Vi så knapt noen som gjorde seg fortjent til tittelen Tjukkas.

Stigende form

- Så hva skjedde egentlig med Tjukkasene?

- Vi var tjukkaser. Jeg veide tresifret men har gått ned 12 kilo, sier Jan.

Se Jans utvikling i denne tabellen

- Har gjort mye riktig

Professor Eystein Enoksen ved Norges idrettshøgskole berømmer Jan Ellefsen for sitt treningsopplegg.

- Han har gjort mye riktig. Det er spesielt bra at han gikk mye i begynnelsen. Det er mye mindre belastende for kroppen enn å løpe. Han går mye ned i vekt fordi han trener hver eneste dag, sier Enoksen.

- Hva kunne han gjort bedre?

- Han burde variert treningen mer. Lagt inn noen intervaller. Og når han har begynt å løpe, burde han enten ta fri en dag i uken, eller legge inn en dag med vesentlig lettere trening. Dessuten kunne han økt progresjonen noe raskere. Men det jeg savner mest er variasjon, sier Enoksen.

Tjukkasgjengen både slankere og i bedre form

Janne har gått ned 17 kilo. Og de to er ikke alene om å ha gått ned et tosifret antall kilo ved å trene med Tjukkasgjengen. Flere andre melder om tall langt over 10 kilo. Og det er ikke bare fettet som renner av. Deltagerne har fått mye bedre kondisjon også.

- Jeg ble i mye bedre form på ganske kort tid. Etter cirka fire uker begynte vi å småjogge noen meter. Og nå klarer jeg å løpe en time uten stans. Det er egentlig utrolig, sier Jan.

Derfor deler Tjukkasgjengen i Moss seg inn i grupper, noen løper, andre går raskt, andre bare går.

- Jeg kan ikke løpe på grunn av vonde knær. Men går mye raskere nå enn da vi begynte, sier Janne.

- Sosialt

Det småregner, er surt og kaldt under VGs besøk, men plassen fylles opp av folk med gule vester med Tjukkasgjengen trykket på. Noen nye kommer uten, og da er Jan fremme med vester, og vips så er de inkludert i gjengen.

- Dette er også veldig sosialt. Mange av oss kjente hverandre fra før, men vi er blitt en mye mer sammensveiset gjeng nå. Det kommer jo også nye folk til hele tiden så vi stifter nye bekjentskaper, sier Jan.

Det er imponerende hvor ivrige mange er blitt. I Moss er det samling på den faste plassen hver enste dag, syv dager i uken, uansett vær.

- Hvor viktig er den sosiale biten?

- Veldig viktig. Det gjør det mye lettere å komme ut. Hver annen fredag avslutter vi trimmen på den lokale puben, sier Jan.

Tjukkasgjengen er nå så stor at den ville vært Norges 17. største undergruppe, hvis de hadde vært med i Norges Idrettsforbund. De har flere medlemmer enn idrettsgrener der Norge hevder seg internasjonalt, som Skiskytterforbundet, Padleforbundet, Roforbundet og Danseforbundet.

Hvorfor Tjukkas-trim?

Foto: Nils Bjåland

Lars Norsted

- Jeg har gått ned 15 kilo og blitt litt mer fokusert på hva jeg spiser, sier Norsted.

Jobber som journalist og sitter mye stille.

- Så dette var en fin måte for meg å komme i gang på, sier han.

Les også: Les også fra tjukkas til smukka

Foto: Nils Bjåland

Cecilie Isdal

- Jeg hadde det helt motsatte problemet. Jeg har hatt anoreksi og var så tynn at jeg måtte legges inn på sykehus, sier Isdal.

Hun trimmer med gjengen for å få tilbake muskler.

Foto: Nils Bjåland

Tor Erik Thorkildsen

- Jeg har gått ned 14 kilo og har vært med nesten fra begynnelsen, sier Thorkildsen.

Dette er sosialt.

- Jeg har kuttet ut potetgullet også og er i betydelig bedre form enn i januar, sier han.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

LES MER:

Fra tjukkas til smukkas

Like stor andel overvektige i Norge som i USA

Anita Hauge (52) gikk ned 41 kilo

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her