Stine slanket seg til fedme - så droppet hun diettene
Ned i vekt og så opp igjen. Jojo-slankingen tok nesten knekken på Stine Sandum Mondal (43).
Forskere har oppdaget at kakaobønner kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.
Det er stoffet flavanol i kakaobønner som ifølge en ny studie er ekstra godt for kroppen din. Men vent litt før du dytter innpå med den kaloririke herligheten, slik sjokolade lages i dag blir de helsebringende flavanolene dessverre ødelagt.
Studien, som ble publisert i British Journal of Nutrition (BJN), viser at å innta flavanoler fra kakao kan redusere risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdom, som er den dødsårsaken som tar flest liv på kloden.
Når vi blir eldre minsker elastisiteten i blodårene, og det reduserer arterienes evne til å utvide seg og lar blodet flyte normalt. Trange blodåren betyr mindre plass og det skaper høyere trykk. Høyt blodtrykk er en stor risikofaktor for utvikling av hjerte- og karsykdom.
Studien ble utført på 100 friske menn og kvinner i alder 30-65 år med lav risiko for hjerte- og karsykdom. Gruppen ble randomisert delt i to, der den ene gruppen skulle drikke en flavanolrik kakaodrikk, mens den andre kontrollgruppen fikk en placebodrikk, som skulle inntas to ganger daglig i fire uker.
Resultatene viste at gruppen som drakk flavanoldrikken fikk lavere blodtrykk, årene var blitt mer elastiske slik at blodet fløt bedre, og kolesterolet gikk i snitt ned 0,2 mmol/L.
Ut ifra disse resultatene brukte forskerne en anerkjent modell for å beregne sykdomsrisiko, kalt Framingham Risk Score, til å anslå at risikoen for å bli diagnostisert med hjerte- og karsykdom sank med 22 prosent de neste 10 årene.
– Dette er kjempeinteressant og vi gleder oss til resultatet av femårsstudien, sier professor Jøran Hjelmesæth ved Universitet i Oslo. Han leder Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold.
Hjelmesæth påpeker at det er stor forskjell på korttidseffekt og langtidseffekt.
– Forskerne må først bevise at hypotesnen er gyldig på lenger sikt enn 10 uker, det er i denne studien for kort forskningsgrunnlag for å gi råd, sier han, men avviser heller ikke at flavanolene kan ha en effekt på karstivheten.
Det vi vet reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer er å ha et sunt, norsk kosthold som inneholder mye frukt og grønt, magre meieriprodukter og grove kornprodukter.
– Man trenger kanskje ikke kakao for bli sunnere, men du kan drikke kakao hvis du vil kose deg i høstkulden etter en gåtur.
Ny og forbedret tjeneste - dette får du!
Les også:
Kutt saltet - redusert blodtrykket
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Ned i vekt og så opp igjen. Jojo-slankingen tok nesten knekken på Stine Sandum Mondal (43).
Kunstig søtet brus gir ikke økt vekt eller økt risiko for diabetes type 2, slår nok en studie fast. Å bytte ut vanlig brus med en lettvariant er derimot et nyttig verktøy dersom du ønsker å kvitte deg med overvekt.
Helseundersøkelsen fra Trøndelag viser at det er en liten del av dagen som går med til trening, sammenlignet med timene som tilbringes sittende. Dermed er ikke søndagsturen nok til å få opp aktivitetsnivået.
Ny nordisk studie viser at alle typer fullkorn har forebyggende effekt på diabetes type 2.
Du kan redusere – eller til og med kvitte deg med – flere helseplager ved å gå ned noen få kilo.
Likevel har de fysisk aktive mindre risiko sammenlignet med de inaktive i samme vektgruppe.