STORE LØFTER: Produsenten av dette beltet hevder at det kan gi deg flat og sexy mage uten trening. Personlig trener Yngvar Andersen fnyser av påstanden. – Svette og hardt arbeid må til, sier han.
STORE LØFTER: Produsenten av dette beltet hevder at det kan gi deg flat og sexy mage uten trening. Personlig trener Yngvar Andersen fnyser av påstanden. – Svette og hardt arbeid må til, sier han. Foto: Robert S. Eik

Slankedingser som ikke virker: – Dette gjør deg ikke slank

Inga Ragnhild Holst
Publisert: 2012-03-30 15:40

I kampen mot kiloene kjøper folk treningsprodukter, piller, pulver og kremer uten effekt. – Folk vil ha en kvikkfiks, sier trener Yngvar Andersen.

Nå vil han slankemytene til livs.

– Mange har et ønske om å finne enkle løsninger. Men raske kurer har ingen effekt. Det må svette, høy puls og hardt arbeid til for å gå ned i vekt og bli der. Og det tar tid, sier Yngvar Andersen.

Men dette budskapet synker ikke inn, mener den spreke TV-personligheten.

Gjør trimmen for deg

– Dette er et typisk eksempel på et produkt folk håper skal ha effekt, sier Andersen.

Det elektriske beltet Abtronic X2 festes på kroppen og gir elektriske støt som ifølge produsent Tvins er «nesten syv ganger mer effektivt enn trening».

«Ønsker du å få en flat, sexy mage uten å måtte streve med ulike apparater eller svette i treningsstudioet? Ønsker du å få fantastiske, steinharde magemuskler uten en eneste situp? Nå kan du forandre ditt liv uten å måtte endre på det», skriver produsenten på sine hjemmesider.

– Du blir hverken slank eller sprek av dette, sier Andersen.

Heller ikke en av landets fremste eksperter på fedme, leder ved Senter for sykelig overvekt ved sykehuset i Vestfold, overlege Jøran Hjelmesæth, har tro på dette produktet.

– Hvis du aktiverer muskulaturen, kan man tenke seg at det forbrennes energi. Men jeg har ikke funnet noen vitenskapelig dokumentasjon på at dette gir vekttap, sier legen.

Lenger ned på siden kan du se øvelser som virker.

– Med dette beltet forbrenner du kanskje én kalori, men det er kanskje mens du tar den på, sier Yngvar Andersen og fikler med å få treningsbeltet, som lover flat mage uten trening, på plass. – Beltet er vondere å bruke enn en real treningsøkt, mener treningseksperten.
– Med dette beltet forbrenner du kanskje én kalori, men det er kanskje mens du tar den på, sier Yngvar Andersen og fikler med å få treningsbeltet, som lover flat mage uten trening, på plass. – Beltet er vondere å bruke enn en real treningsøkt, mener treningseksperten. Foto: Robert Eik

Body sculpting

Noe av det siste på treningsmarkedet er såkalt body sculpting, som kombinerer lette vekter med dans, pilates eller yoga. Tilbyderne lover at du skal få lange, feminine muskler som for eksempel filmstjernen Gwyneth Paltrow. Men det eneste du kan forandre, er størrelsen på dem:

– Folk motiveres av et ønske om å se ut som Gwyneth Paltrow. Men du kan ikke gi musklene en spesiell form, de kan bare bli større eller mindre. Det handler også om hvor mye fett som er utenpå. Ser musklene slanke ut, er det fordi de er små, sier Andersen, og bruker Marit

Bjørgen og langrennsjentene som eksempel.

– De trener mye likt, men ser forskjellige ut. Men alle kan bli superspreke.

Men det er ikke nødvendigvis meningsløst å trene body sculpting, påpeker han.

– Lett styrketrening har liten effekt, men du brenner mye kalorier hvis du danser med høy puls.

Piller og pulver

Overlege Jøran Hjelmesæth.
Overlege Jøran Hjelmesæth. Foto: Alf Øystein Støtvig

Det er bare bevisene som er tynne når det gjelder slankepiller og pulver, mener fagfolkene.

– Et klassisk eksempel er produktet «30 days». Typisk for slike produsenter er at de viser til en kortvarig studie med få deltagere. Vanlige legemidler testes ut på tusenvis av mennesker, sier lege Hjelmesæth.

Selskapet som distribuerer disse pillene, Med-Eq, skal ha omsatt for 64 millioner kroner i 2010. Men heller ikke legemidlene Xenical og Alli holder deg slank.

– Vektnedgangen er beskjeden, gjerne fem til ti prosent av utgangsvekten. Veier du 120 kilo, vil du gå ned mellom seks og tolv kilo. Mange pasienter har en tendens til å gå opp i vekt når de slutter med slankemiddel, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk.

Smør deg blakk

Foto: Sara JohannessenSCANPIX

Også kosmetikkselskapene selger slankedrømmer. De fleste tilbyr kremer som skal gi smekre linjer, blant andre Dior. De hevder at deres «Bodydesire» «tømmer eksisterende fettceller for skape fasthet ».

En flaske à to desiliter koster 630 kroner, det gir en literspris på 3150 kroner.

– Kremer hjelper ikke hvis du skal ned i vekt, sier Hjelmesæth.

– Hadde noen funnet opp en tablett eller en krem som gjør folk slanke, hadde de solgt den som medisin og tatt patent på den, sier Hjelmesæth.

– Bruk heller pengene dine på noen som kan gi deg en plan som virker og som hjelper deg med å holde deg til den.

Råd som virker

Yngvar Andersen viser utfall med kettlebells. Legg merke til at bakre kne nesten er helt nede i gulvet, og at kroppstyngen, med rett rygg, er rakt over bakre ben.
Yngvar Andersen viser utfall med kettlebells. Legg merke til at bakre kne nesten er helt nede i gulvet, og at kroppstyngen, med rett rygg, er rakt over bakre ben. Foto: Robert S. Eik

Her er Yngvar Andersens råd til deg som vil ned i vekt og få større muskelmasse.

  • Masse trening er nødvendig.
  • Styrketrening er sentralt. Store muskler forbrenner mer fett gjennom hele døgnet.
  • Ta deg helt ut med styrketreningen. Gjør øvelser som gir så stor motstand at du ikke klarer mer enn seks til femten repetisjoner.
  • Kondisjonstrening med høy puls over tid gjør at du forbrenner kalorier.
  • Å gå er super trening til du blir i stand til å løpe. Legg inn motstand i form av bakker.
  • Hvis du slanker deg gjennom kun å redusere kalori-inntaket, vil du miste mye muskelmasse. Trener du samtidig, mister du mindre muskler og bygger dem samtidig opp. Derfor vil det ta tid å gå ned mange kilo. Men du får en strammere kropp som orker mer.
  • Når du går på kortvarige og tøffe slankekurer, går du ned i vekt, men du går raskt opp igjen, og ofte blir du tyngre enn før.
  • Vanlig sunn kost er viktig. Når du trener jevnlig, kan du også tillate deg å spise litt godteri av og til uten at du legger på deg.
  • Det er ikke om å gjøre å gå ned mest mulig så fort som mulig, men heller å gjøre det på en smart måte slik at vekttapet blir varig.

Prøv heller dette

Fremfall med tyngde: Dette er en øvelse som kan varieres. Er du ikke så sterk, behøver du ikke å senke deg så dypt ned, men gå dypere ned og bruke vekter eller kettlebells etter hvert som du blir sterkere, forklarer Yngvar Andersen.

Bruk medisinball: – Det eneste som virker hvis du skal gå ned er masse trening. I stedet for elektrisk belte kan du bruke en medisinball, eller en jerngryte som veier et par kilo, dra fra side til side. Det er bra mage- og ryggtrening.

Yngvar Andersen fører medisinball fra side til side. Husk stabil og sterk rygg under øvelsen. Dett gjør du ved å trekke navlen inn.
Yngvar Andersen fører medisinball fra side til side. Husk stabil og sterk rygg under øvelsen. Dett gjør du ved å trekke navlen inn. Foto: Robert S. Eik

Produsent: – Ikke slank av pillene

– Vi kan slå fast at produktet 30 DaysT ikke er et legemiddel til medisinsk behandling av sykelig overvekt, eller til medisinsk behandling over lang tid av overvektige. Produktet er et kosttilskudd til hjelp for personer som ønsker å bli noe slankere, skriver Kjell Bakke i Med-Eq i en e-post til VG.

– Det er gjennomført en studie av korttidseffekten av bruken av produktet. Denne studien viser en signifikant reduksjon i magemål og midjemål i gruppen som fikk produktet over 30 dager når resultatene sammenlignes med utgangspunktet og mot kontrollgruppen som fikk en uvirksom tablett. Ikke overraskende var vektreduksjonen etter så kort tid ikke signifikant, ettersom det ikke var tale om reduksjon i energiinntak, skriver Bakke.

– Studier holder ikke mål

Huslege Henning Stang og forbrukerombud Gry Nergård.
Huslege Henning Stang og forbrukerombud Gry Nergård. Foto: Scanpix

– Flere av kosmetikkselskapene viser til studier som skal bevise at de slankende produktene har effekt, men studiene holder ikke mål, sier hudlege Henning Stang, leder av Derma hudlegesenter.

– Deres undersøkelser har for få deltagere, og evalueringene det vises til, beviser ingen ting, sier Stang.

I utprøvelsen av legemidler deltar ofte over ett tusen personer. Flere like produkter, og også narremedisin testes. Studiene strekker seg ofte over lang tid, opptil flere år, og er blinde, slik at hverken forskerne eller pasienten vet hvem som har fått hva.

Forbrukermyndighetene har ikke kapasitet til å følge opp alle brudd på villedende markedsføring.

– Men vi advarer folk mot å tro på alt. Er det for godt til å være sant, så er det gjerne det, sier forbrukerombud Gry Nergård.

!

VG har flere ganger kontaktet produsenten av Abtronic X2, Vims, for å få en kommentar. Firmaet opplyser i en e-post til VG at bare markedssjefen kan uttale seg, men at vedkommende for tiden er på ferie. Heller ikke kosmetikkfirmaet Dior har besvart VGs spørsmål, tross gjentatte henvendelser.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Bli medlem i Vektklubb.no her

Les også:

Legg merke til at bakre kne nesten er helt nede i gulvet, og at kroppen med rett rygg, er rakt over bakre ben.
Legg merke til at bakre kne nesten er helt nede i gulvet, og at kroppen med rett rygg, er rakt over bakre ben.

Fremfall med tyngde: Dette er en øvelse som kan varieres. Er du ikke så sterk, behøver du ikke å senke deg så dypt ned, men etter hvert som du blir sterkere kan du gå dypere ned og bruke vekter eller kettlebells, forklarer Yngvar Andersen.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her