FØR OG ETTER: På fem måneder har Vektklubb-medlemmene Tove og Leiv Kvamme Bru gått ned henholdsvis 27 og 25 kilo.

Tove og Leiv har gått ned 52 kilo

Publisert: 2013-09-01 13:05

Utfordringen for Tove og Leiv Kvamme Bru har vært å begrense middagsporsjonene. Ved å veie maten har de fått kontroll.</p><p>

- Vi kunne spøke om egen overvekt, og klappe oss på magen, forteller ekteparet og trebarnsforeldrene Tove (38) og Leiv Kvamme Bru (38) fra Vassøy utenfor Stavanger.

- Jeg visste at det ikke sto bra til og da jeg gikk på vekten etter nyttår og tallet var blitt tresifret, innrømmer Tove.

Tove fikk nok, hun følte seg ikke vel i den store kroppen.

- Jeg prøvde å skjerpe meg, lage sunn mat og passe på hva jeg spiste. Etter en uke hadde jeg gått ned to kilo.

Tove skjønte at hun trengte en plan og et fast program hvis ikke slankingen skulle skli ut, som tidligere mislykkede slankeforsøk. Søndag 13. januar 2013 melde hun seg inn i Vektklubb. En drøy uke etter fulgte Leiv med. Han husker godt vendepunktet.

- En søndagskveld i januar hadde jeg rigget meg til med «restefesten» fra gårsdagens middagsselskap. Jeg hadde et stort middagsfat fylt til randen foran meg, og der satt Tove i andre enden av stuen og loggførte kveldsmaten sin på PC-en som besto av knekkebrød med magert pålegg. Det ble et vendepunkt for meg, jeg innså at dette ikke kunne fortsette, og at jeg måtte endre livsstil nå.

Leiv veide 107 kilo og Tove veide 99 kilo da de meldte seg inn i Vektklubb. Med overvekt som fellesnevner tok de opp kampen mot kiloene.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Veier middagsmaten

Ekteparet har tre barn på syv, ti og 16 år. De er opptatt av å lage mat som er sunn og god for hele familien.

- Middagene var en utfordring. Det er vanskelig å vite hva man faktisk får i seg og hvor stor en porsjon bør være. Derfor var det så greit med programmet i Vektklubb, det var noe konkret å forholde seg til. Vi fikk utdelt så og så mange kalorier til middag, sier Leiv.

Samarbeidet på kjøkkenet ble viktig for livsstilsendringen. Leif veide og registrerte ingrediensene i dagboken i Vektklubb, mens Tove tilberedte middagen.

- Det går mye i tomatbaserte gryter med karbonadedeig, bønner og grønnsaker. Når vi vet hvor mye av hver ingrediens som går i gryta kan vi veie det vi tar på tallerkenen. Når vi legger inn vekten i dagboken i Vektklubb har programmet regnet ut hvor kaloririk middagsporsjonen er, forteller ekteparet.

KALORIKONTROLL: Under tallerknene til Leif står en godt brukt kjøkkenvekt. Med denne holder Tove og Leiv oversikt på middagsporsjonene.


Føles ikke som slanking

- Vi har luket ut de mest kaloririke ingrediensene som fete sauser og oster. Til middag lager vi ofte tomatbaserte gryter med karbonadedeig, bønner, grønnsaker og så lager vi deilige grønnsakssupper eller ovnsbakte grønnsaker. Lapskaus med masse grønnsaker og mager kjøttpølse eller fullkornspasta med kjøttsaus er familievennlige hverdagsretter. Av og til lager vi voksenvarianter og barnevarianter. De yngste i familien er ikke veldig begeistret for løk eller kål.

Ved å være nøye med kostholdet har Tove og Leiv til sammen gått ned hele 52 kilo. Leiv har gått ned 25 kilo og Tove har gått ned 27 kilo. Nå er fokuset på å holde vekten stabil.

- Det er en utfordring å finne nye motivasjonsfaktorer. Jeg er liksom så vant til å kunne se resultater i form av vektnedgang hver uke, forteller Leiv.

FØR: Tove veide 101 kilo på sitt tyngste. Dette bildet ble tatt i januar i år rett etter at hun meldte seg inn i Vektklubb.

Tove får et motivasjonspåfyll hver gang hun handler klær.

- Endelig kan jeg gå forbi «Big»-avdelingen i klesbutikker. Det er fantastisk å passe inn i størrelse 38 igjen.

Bedre selvfølelse

Før var hun veldig bevisst på hvor stor hun var, og følte seg alltid som den største i rommet.

- Hvis jeg spiste en burger eller soft-is følte jeg at andre så på meg og tenkte «burde ikke du spise salat?». Det er ille at selvfølelsen skal være så knyttet opp mot utseendet, for jeg følte meg ikke vel da jeg var på mitt største, forteller Tove.

Etter vekttapet føler Tove seg sprekere og kjenner at kroppen beveger seg lettere.

- Nå har jeg mye mer overskudd i hverdagen. Selv om vi alltid har vært aktive og tatt med familien på tur i fjellet, så føles det annerledes nå. Jeg blir ikke på langt nær så sliten som jeg ble før.

- Nå fokuserer vi på å komme oss opp på fjelltoppen, fremfor bare å kose oss med det medbrakte, tilføyer Leiv.

Når man er to om livsstilsendringen kan man støtte og oppmuntre hverandre, og dra hverandre med ut på tur selv om det er dårlig vær.

FØR: Dette bildet av Leiv ble tatt sommeren 2012. Her veier han omtrent 107 kilo.

For Leiv var det helt avgjørende at Tove tok initiativet til å starte «prosjektet», som de kaller det.

- Tove har nok vært mer nøye med måltidsmønsteret enn meg. Jeg jobber nattevakter og derfor har jeg heller fokusert på totalen av kalorier inn. Noen ganger spiser jeg jo frokost klokken ett om natten og sover på dagen.

Til tross for skiftarbeid, synes ikke Leiv at kostholdet har vært utfordrende. Bortsett fra søtsuget.

- Jeg hadde ikke klart meg uten lettbrus, innrømmer han.

Leiv jobber som miljøterapeut for psykisk syke på sykehus. De nettene det er stille hender det at han må kjempe mot lysten på noe søtt.

- Heldigvis stopper det seg selv. Søtsaker har jeg ikke tilgjengelig, og alle utsalgssteder er jo uansett stengt om natten.

Kosthold viktigst

Jobben på sykehuset kan ha bidratt til at Leiv er mer åpen om kropp og helse enn menn flest.

- Selv om jeg aldri har brukt ordet slanking så har jeg vært veldig åpen med venner og kolleger, og fortalt hva jeg holder på med. Kostholdsgrepene jeg og Tove har tatt, skal jo vare, derfor er det en livsstilsendring.

Shakes og pulverdietter er ikke noe for Leiv. Når vekttapet begynte å vises på kroppen fikk han ofte spørsmål fra andre om han hadde begynt å trene.

- Det er fokus på hva som er lurt å spise i riktige mengder som gir resultater, påpeker Leiv.

Å få 52 kilo mindre å bære på, har gjort livet lettere på mange måter for trebarnsforeldrene.

- Når jeg har det bedre med meg selv så har jeg det også bedre med Leiv. Enn at det kan føles så godt å nå målet sitt, sprudler Tove.

- Det slår sjokolade langt ned i støvlene!

SLANKE OG SUNNE MED NY STIL: Tove og Leiv reklamerer i høst for Vektklubb, her er de fotografert av VG. Tove har på seg Minus skinnjakke (2999 kr), Used lawwaist bukse (699 kr), River black ankelsko (1499), alt fra Mittlillehjem.no, ZN-Design gullsinglet (450 kr) fra Skaperverket.com, og Fiona Paxton smykke (2200 kr) fra Shoe Bar. Leiv har på seg sorte Lee jeans (699 kr) fra Carlings, Simon Tee genser (199 kr) og Ferdinand blazer (899 kr) fra Jack&Jones, og Noodles nightwalk sko (1199 kr) fra Shoe Bar. Styling: Tom Greni. Hår: Una Namløs.

Les også artikkelen «Sammen ned i vekt» om hvorfor menn flest synes det er feminint å slanke seg.

Se flere Vektklubbmedlemmer som har gått ned i vekt her

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her