- Velg heller go' og mager wienerpølse eller wienerplølse laget av kylling og kalkun, råder matspaneren.
- Velg heller go' og mager wienerpølse eller wienerplølse laget av kylling og kalkun, råder matspaneren. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Matspaneren: Gilde kjøttrike wienerpølser

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2013-04-12 13:31

Mindre salt og mer kjøtt, men også mer fett og kalorier enn vanlige wienerpølser.<br />

Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist er Vektklubbs matspaner.
Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist er Vektklubbs matspaner. Foto: Mattis Sandblad

Tidlig på våren kommer det alltid et slipp av mange nye matvarer fra ulike matprodusenter. Noen av Gildes nyheter denne våren er kjøttrike wienerpølser, kjøttrike grillpølser og kjøttrike kjøttpølser. Som navnet tilsier er dette pølser med mer kjøtt. Gildes kjøttrikserie inneholder også noe mindre salt enn vanlige pølser.

Pølser er jo ikke akkurat slankekost, men om man velger de riktige pølsene så behøver det ikke være så galt. Vi kjenner jo alle til Gildes go' og magerserie, pølser og kjøttprodukter hvor alle har 9 prosent fett. Pølser av kylling og kalkun er også magrere alternativer til vanlige pølser. Men nå har altså Gilde kommet med sine kjøttrike pølser som matspaneren har satt under lupen.

Mindre salt og smak

På pakningen står det at pølsene inneholder 20 prosent mer kjøtt og 25 prosent mindre salt. Når vi vet at saltinntaket i befolkningen er for høyt, og at mye av dette saltet kommer fra ferdigmat, så er det positivt at Gilde forsøker å redusere saltinnholdet i pølsene sine. At pølsene inneholder mer kjøtt er vel i utgangspunktet positivt, men jeg ble skikkelig overrasket når jeg så at fettinnholdet faktisk er høyere i disse pølsene enn i vanlige wienerpølser. Hva er poenget da? Jeg hadde sett for meg at pølser med mer kjøtt også inneholdt mindre fett.

Altså ingen åpenbare grunner med tanke på sunnhet til å velge de kjøttrike pølsene framfor vanlige, men hvordan smaker så disse kjøttrike pølsene? Lite er vel bedre egnet enn en bursdagsfest med barn og voksne til å teste ut dette! Så jeg benyttet sjansen i eldstedatteren sin treårsdag forleden.

Den mer barnlige juryen spiste sine pølser uten å klage på noe som helst.

Den voksne juryen var enige om at de ser ut som vanlige wienerpølser, knekker som de skal og smaker bra. Men de var også enige i at pølsene var litt tamme og kunne med fordel vært mer krydret. Når du tar bort salt, som fungerer som smaksforsterker, så tar du også bort litt smak og bør erstatte denne med noe annet som smaker. Men som en pappa sa: med lompe, ketchup, sennep og sprøstekt løk er det nok ikke så mange som kjenner forskjell på disse pølsene og vanlige wienerpølser, i alle fall ikke hvis du ikke sier noe om det!

En wienerpølse veier 65 gram, gir 157 kcal inneholder 13 gram fett per stykk (20 gram per 100 gram). Det gjør at 74 prosent av den totale energien i pølsen kommer fra fett, hovedsaklig mettet fett.
En wienerpølse veier 65 gram, gir 157 kcal inneholder 13 gram fett per stykk (20 gram per 100 gram). Det gjør at 74 prosent av den totale energien i pølsen kommer fra fett, hovedsaklig mettet fett.

Ingen pølsevinner

Med tanke på at kalori- og fettinnholdet er høyere i disse kjøttrike pølsene enn i vanlige wienerpølser så kan jeg dessverre ikke anbefale de kjøttrike wienerpølsene. Det er positivt at saltinnholdet er redusert, men det er det hele. Om du skal spise wienerpølser så velg helle Gilde go' og mager wienerpølser, eventuelt wienerpølser av kylling og kalkun, de har begge færre kalorier og mindre fett.

Sjekk tidligere sammenlikning av wienerpølse av kylling og kalkun, kontra go' og mager wienerpølse.

Pris: cirka 45 kroner for en pakke på 390 gram.
En vanlig pakke wienerpølser fra Gilde koster omtrent det samme men pakken inneholder da 520 gram, så kiloprisen for de kjøttrike pølsene er høyere.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Næringsinnhold per 100 gram:

242 kcal, 10,5 gram protein, 5 gram karbohydrat og 20 gram fett.

Sammenliknet med andre wienerpølser:

Per 100 gram matvare

Vanlige Gilde wiener: 230 kcal, 10 gram protein, 7 gram karbohydrat og 18 gram fett.

Gilde go og mager wienerpølser: 145 kcal, 10 gram protein, 6 gram karbohydrat og 9 gram fett.

Prior wienerpølse: 158 kcal, 11 gram protein, 6 gram karbohydrat og 10 gram fett.

Har du tips til matvarer som matspaneren bør teste? Send oss en mail her

Les alle matspanerartiklene her

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her