Ernæringsfysiologen er ikke i tvil om hvem som er mest næringsrik og gir minst kalorier.
Ernæringsfysiologen er ikke i tvil om hvem som er mest næringsrik og gir minst kalorier. Foto: Shutterstock

Derfor bør du heller velge potet enn ris og pasta

Elisabeth Stigum
Publisert: 2023-03-10 21:00

Mange tenker at potet er noe man må spise mindre av for å gå ned i vekt, men poteten er full av næring og metter godt.

Visste du at potet, i tillegg til å være en god energi- og karbohydratkilde, gir deg mange andre næringsstoffer som vitamin C, folat, kalium og fiber?

– En middels stor potet dekker omtrent 20 prosent av anbefalt daglig inntak av vitamin C, kalium og folat, forteller klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm.

Pasta og ris inneholder ikke vitamin C, knapt noe fiber, folat, kalium eller andre vitaminer og mineraler andre sammenlignet med poteten. Fullkornsvarianter av pasta og ris har derimot litt mer kostfiber enn potet.

God plassering: Den mest populære slankematen

– Det er kanskje overraskende på mange at poteten er så næringsrik som den faktisk er, og at den gjerne kan utgjøre en større del av kostholdet, sier kostholdseksperten.

TA EN POTET: – Spis gjerne potet og mye grønnsaker, oppfordrer klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm.
TA EN POTET: – Spis gjerne potet og mye grønnsaker, oppfordrer klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm. Foto: Simen Øyen / Vektklubb

Ramm er godt kjent med at mange som ønsker å gå ned i vekt kutter karbohydratrike matvarer som brød, pasta, potet og ris. Men er du glad i poteter er det ingen grunn til å droppe den kortreiste tilbehørsfavoritten. Snarere tvert imot.

Visste du: Det er ikke poteten som gjør pommes frites usunt

– Potet har et høyt innhold av vann og kostfiber, noe som resulterer i et lavt energiinnhold per hundre gram. Det betyr at vi kan spise en nokså raus porsjon potet uten at det utgjør for stor andel av det daglige totale energiinntaket, forklarer hun.

POTET, RIS OG PASTA: Den oppmålte mengden av potet, ris og pasta gir hver cirka 135 kcal. Det er 185 gram kokt potet, 110 gram kokt ris og 85 gram kokt pasta.
POTET, RIS OG PASTA: Den oppmålte mengden av potet, ris og pasta gir hver cirka 135 kcal. Det er 185 gram kokt potet, 110 gram kokt ris og 85 gram kokt pasta. Foto: Elisabeth Stigum / Vektklubb

Kalorier i potet

Litt avhengig av type, høstpotet, lagringspotet eller tidligpotet, inneholder poteten i snitt 70–80 kcal per 100 gram. En gjennomsnittlig potet veier mellom 80–130 gram. Mandelpotet veier omtrent 65 gram per stykk. Ofte regnes en porsjon potet som 170 gram, tilsvarende en til to poteter avhengig av størrelse, og det gir grovt regnet 120 kcal.

– Poteten har riktignok høyere energitetthet enn grønnsaker, men mindre enn for eksempel ris og pasta, sier Ramm.

Energitetthet betyr hvor mye energi (kalorier) matvaren inneholder per hundre gram. Gulrot inneholder cirka 30 kcal per 100 gram, kokt pasta inneholder 120–150 kcal per 100 gram og kokt ris inneholder rundt 120 kcal per 100 gram.

Kan fårikål være slankemat? Sjekk kaloriinnholdet i nasjonalretten

På bildet har vi veid en stor høstpotet. 184 gram utgjør cirka 135 kcal.
På bildet har vi veid en stor høstpotet. 184 gram utgjør cirka 135 kcal. Foto: Elisabeth Stigum / Vektklubb

Billig, mager og mettende

Ikke nok med at poteten gir mange gode næringsstoffer og lite kalorier, det er også en svært billig og bærekraftig matvare.

– Av miljømessige hensyn bør vi spise mer plantekost, derfor er poteter et gunstig valg for de som vil ta hensyn til miljøet. Det er også en matvare med lang holdbarhet, slik at det er enkelt å unngå matsvinn. I tillegg kan vi få tak i potet som er dyrket lokalt og dermed er kortreist, sier kosteksperten.

Vil du spise mer plantebasert? Test en kjøttfri måned

En annen positiv side med poteten er at det er en råvare som ikke er prosessert, såfremt du kjøper den «naturell» i grønnsakavdelingen og ikke riflet, fløtegratinert i frysedisken, pulverisert til posemat eller sprøstekt i frityrolje.

To små gule poteter som til sammen veier litt over 100 gram. En til to poteter til så kommer du opp i det som anslås til en porsjonsmengde.
To små gule poteter som til sammen veier litt over 100 gram. En til to poteter til så kommer du opp i det som anslås til en porsjonsmengde. Foto: Elisabeth Stigum / Vektklubb

Potet kan være allergivennlig

Brød og kornprodukter er en vanlig karbohydratkilde i det norske kostholdet, men kan for noen med allergier eller intoleranse gi mageplager.

– Potet er derimot både glutenfri og tåles godt av personer med cøliaki og irritabel tarm, og er derfor en super karbohydratkilde, sier Ramm.

Mageplager? Få tips til hvordan du kan bli kvitt oppblåst mage

Gode oppskrifter med potet

Ikke uten grunn sier man at poteten kan brukes til så mangt, også utover det å være et svært anvendelig middagstilbehør. Kok gjerne litt ekstra poteter neste gang, og bruk restepoteten i omelett, suppe, potetsalat eller for å gjøre en grønn salat mer fyldig og mettende.

Her er våre favorittoppskrifter (åpne kun for medlemmer):

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her