SMARTE VALG: I varmen er det lett å ty til kalde fristelser, men drikke metter dårligere enn mat så det er fort gjort å få i seg flere kalorier enn man tror.

Gode alternativer til flytende kaloribomber

Publisert: 2018-07-26 12:31

Disse drikkevalgene som kan spare deg for mange unødvendige kalorier.

Det er ikke alltid vann som er øverst på ønskelista på en ekstra varm dag, men det finnes flere alternativer som ikke nødvendigvis sprenger kaloribudsjettet.

Klinisk ernæringsfysiolog og Vektklubbs matspaner, Eli Anne Myrvoll Blomkvist anbefaler å bruke ferske eller frosne bær i vannet for å variere.

– Personlig liker jeg Farris med smak eller vann med mynteblader og isbiter. Vann blir også mindre kjedelig med de klassiske agurkskivene, appelsinbåtene eller andre bær. Et godt tips er å fryse ned bringebær og bruke de som isbiter, legger hun til.

Er du tørst er vann den beste tørsteslukker. For å gjøre det litt mer spennende finnes det mye godt og sunt du kan tilsette, foreslår klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

På sommerstid er det viktig å holde seg hydrert, men er du lei vann finnes det gode alternativer.

– Det mest åpenbare valget er saft eller lettbrus uten sukker. Da får du ingen kalorier og kan velge mellom utallige smaker. Tilsetter du isbiter blir det ekstra nedkjølende, sier Myrvoll Blomkvist.

Søtsug? Her er fire søte nytelser du kan unne deg i sommer.

Lag en stor mugge med sukkerfri saft og ha oppi sitron- og limeskiver, mynteblader og godt med isbiter.

Spis kalorier, ikke drikk dem

Sommeren er høysesong for iskaffe, men enkelte iskaffer kan være skjulte kaloribomber. Ønsker du en lett iskaffe, har Blomkvist oppskriften for deg.

– Jeg er veldig glad i iskaffe, og lager lettere varianter av det på sommerstid. Da bruker jeg rundt en og en halv desiliter ekstra lett melk og får en iskaffe til ca 50 kalorier. Du kan også bruke skummet melk, men jeg foretrekker ekstra lett som er tilsatt vitamin D, forklarer hun.

– Hvis du ønsker kaffen søtere, kan du tilsette alt fra suketter til sukrin uten å få i deg ekstra kalorier. Du kan også lage en lett mocha-versjon ved å tilsette en halv spiseskje sjokoladesaus. Det gir rundt 30 kalorier ekstra og er en av mine favoritter, legger hun til.

Fikk du med deg? Så mange kalorier inneholder Iskaffe Cappuccino lett

Iskaffe kan du enkelt lage selv, enten om du bruker litt sterk traktet kaffe, eller en kapselmaskin. Ha i 1–1,5 dl lettmelk eller helmelk (det du foretrekker) i sterk kaffe, samt en raus mengde isbiter. Om du ønkser å tilsette søtning, gjør det gjerne i varm kaffe. Nyt!

Om du ønsker å holde kalorinivået nede er det smart å unngå milkshake og iskaffe varianter med krem eller helmelk, sier Blomkvist.

– Det er også en felle å drikke sukkerholdig brus og saft. Det er bortkasta kalorier. Da ville jeg heller spist sjokolade eller en is. Det er nok også mange som ikke tenker over at det er mye kalorier i juice. Frukt er sunnere enn brus og saft, men ikke kalorimessing. Juice er ikke en tørstedrikk, slår hun fast.

– Hva er verstingene i sommer?

– Alkohol er selvfølgelig verstingen, og da spesielt drinken Long Island Icetea som inneholder rundt 780 kalorier.

Ikke tid til trening? Sommerøkt på fem minutter.

Fem ting å huske på

Klinisk ernæringsfysiolog og Vektklubbs ernæringsekspert, Anette Skarpaas Ramm har fem generelle tips som gjør det enklere å få i seg vann og unngå kalorifellene i sommer:

• Lag heller smoothie med bær enn milkshake med fløte. Å drikke kalorier gir lite metthetsfølelse, men du kan fort få i deg mye kalorier uten å bli ordentlig mett.

GJØR DET DELIKAT: Klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm, anbefaler å blande ingefær, eplejuice og isbiter.

• Vann er beste tørstedrikken uansett. Vær flink til å bruke isbiter, frukt og grønnsaker for at det skal bli annerledes.

• For å få i deg mer vann, fyll opp en halv flaske vann og legge den i fryseren over natten. Fyll opp resten og ta den med på stranda. Da har du kaldt vann lenger.

• Husk å å drikke vann til måltidene. Når du spiser får du i deg karbohydrater og salt, slik at du tar opp vannet bedre.

• For å få i deg mer væske er å gjøre det delikat ved å blande isbiter, eplejuice og ingefær. Å blande jus med vann er generelt et fin drikk i sommer.

Vanskelig å holde formen i sommer? Sjekk disse sommeraktivitetene.

ANNONSE: I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.

Les også:

Sju grunner til å starte dagen med smoothie

TV-kokk kritiserer mattrend

Se hva du kan gjøre med naturens smågodt!

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her