Nye «kjøttboller» med miljøvennlig slankevri

Publisert: 2016-02-24 16:21

Nå kan vegetarianerne også kose seg med «kjøttbullar» hos den populære møbelgiganten Ikea.

Jan Petter Lynau / VG

Det syntes å være en trend at flere unge velger å spise mindre kjøtt, eller velger det helt bort for å bli vegetarianer eller veganer. Og det kan være mange gode grunner til det, slik som miljø, dyrevelferd og helse.

Ikea har valgt å møte trenden med miljø som hovedbegrunnelse, og kom i fjor med grønnsaksboller som alternativ til kjøttboller og andre kjøttretter i sine rastauranter.

Nå også i frysedisk, men kun hos Ikea

Jeg hørte første gang om disse grønnsaksbollene i fjor høst, og har lett og spurt etter disse siden. Endelig har de altså kommet i Ikeas lille matvarebutikk ved kassene. Det har visstnok vært vanskelig å produsere nok til å kunne selge grønnsaksbollene fra frysedisk til å ta med hjem. Pluss for at jeg fikk med meg et lite hefte med oppskrifter og tips til hvordan de kan brukes i ulike retter.

Innhold:

Grannsaksbollene er veganske og laget av kikerter, erter, gulrot, rød paprika, mais, grønnkål, erteprotein og løk, innholdsmengde i den rekkefølgen – altså mest først. I tillegg er det noe rapsolje, ertestivelse, salt, sukker, fortykningsmiddel, aroma, krydder og urter. Bollene er fryst og kan tilberedes både i stekeovn og mikrobølgeovn, eller varmes i saus.

Vegetarianer? Se opp for vitaminmangel

Smak:

Grønnsaksbollene inneholder både hele maiskorn og erter, så det er lett å se at de ikke er helt vanlige kjøttboller. Du lurer altså ingen her, men det er heller ikke meningen. Meningen er jo å tilby et sunt, godt og vegetarisk alternativ til kjøttboller og andre kjøttprodukter, og det har IKEA klart. Dette er et alternativ som gjør det svært lett å ta sunnere og kjøttfrie valg i en travel hverdag. Jeg syntes grønnsaksbollene smaker godt og kommer til å bruke de flere ganger, både til pasta, ovnsbakte grønnsaker og potetmos.

Vegetarmaten som kan gjøre deg fet

Men hvor sunt er det?

Man behøver ikke en gang ta en titt på næringsinnholdet for å se at dette er sunt. Det er jo rett og slett bare grønnsaker og belgfrukter i en herlig blanding. Kaloriinnholdet er lavere og fettinnholdet halvparten i forhold til originale kjøttboller, som det er naturlig å sammenligne med. Å velge mer plantebasert mat er også sunt for kloden vår og noe vi vil se et stadig økt fokus på framover.

Det eneste minuset jeg finner med disse bollene er tilsetninga av sukker (2,5 gram per 100 gram) og det relativt høye innholdet av salt (1,6 gram per 100 gram. ) Det kan vel også være et minus at du må helt til Ikea for å kjøpe bollene, det er jo ikke alle som er så heldige at de bor i nærheten av et Ikea-varehus. Men dette har da ikke noe med sunnhetsverdien å gjøre.

Til tross for litt høyt saltinnhold, hvis tilbehøret du velger er saltfattig og plantebasert så kan dette bli en riktig så sunn, bærekraftig og god middag! I følge Ikea selv gir produksjonen av grønnsaksboller 30 ganger lavere karbonavtrykk sammenlignet med kjøttproduksjon.

Næringsinnhold

per 100 gram, ca 6 kjøttboller
Energi: 169 kcal
Protein: 7,7 gram
Fett: 8,6 gram, hvorav 1,1 gram er mettet fett
Karbohydrat: 13 gram, hvorav 2,5 gram sukker
Salt: 1,6 gram

Sammenlignet med lignende matvarer:

Kjøttboller (Ikea): 240 kcal, 18 gram fett hvorav mettet fett 7 gram, 6 gram karbohydrat hvorav 1 gram sukker, 14 gram protein og 1,2 gram salt.
Svenske kjøttboller (Gilde): 237 kcal, 16 gram fett, 9,5 gram karbohydrat, 10 gram protein og 1,8 gram salt.
Falafler (Hälsans kök): 200 kcal, 10 gram fett hvorav 1,1 gram mettet fett, 17,5 karbohydrat hvorav 2 gram sukker, 7 gram protein og 1,4 gram salt.

Følg matspaneren på instagram @matspaneren eller tagg bilder av matvarer du ønsker at vi skal teste med #matspaneren. Du kan også sende oss en mail til vektklubb@vg.no

Andre matvarer matspaneren har testet:

Kan frosne urter hjelpe deg ned i vekt?

Test av brød uten gjær og mel

Hvor sunne er egentlig de «sunne mikromiddagene»?

Frokostyoghurt med mindre sukker på pose

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her