Matspaner: Økologisk linse- og ertepasta fra Rema 1000 Uten
Linse- og ertepasta bør ikke være forbeholdt de med glutenallergi, da de er et sunt valg for alle, konkluderer Matspaner Eli Anne Myrvoll Blomkvist.
Bønner og linser er både godt, mettende, sunt, «vektvennlig» og rimelig mat.</p><p>
Et kosthold med litt mer protein, mye fullkornprodukter og annen fiberrik mat med langsomme karbohydrater, gir et mer varig vekttap enn kosthold sammensatt på andre måter, viser en stor europeisk studie (Diogenes).
Bønner og linser er matvarer med egenskaper som passer utmerket i et slikt kosthold.
Belgruktene har et høyt innhold av løselige kostfiber som bidrar til å senke kolesterolet, holde blodsukkeret stabilt og bidra til varig metthetsfølelse.
I tillegg er bønner og linser rike på vitaminer, mineraler og sporstoffer, samt at det er proteinrik, miljøvennlig og billig mat.
Bønner og linser finnes i mange varianter og kan kjøpes i tørket, hermetisk eller (sjeldnere) i fersk utgave. Tørkede bønner må bløtlegges (ca. 12–24 timer) og kokes deretter i nytt vann uten salt til de er møre. Linser kan også bløtlegges, men det er ikke nødvendig.
For studenter eller andre med begrenset matbudsjett, er retter med bønner og linser et utmerket alternativ. Her er et forslag for nybegynnere:
(8 porsjoner)
3 løk
2 hele hvitløk
5 gulrøtter
1-2 rød chili (kan sløyfes)
2–3 ss olivenolje
3–4 dl tørkede linser (eller. 2–3 bokser hermetiske)
2 bokser hakkede hermetisk tomater
2–3 ss tomatpuré
4 terninger av hønsebuljong eller annen buljong
2 liter kokende vann
1–2 laurbærblader
salt og pepper etter smak.
Kutt løk, hvitløk, gulrot i terninger (og ev. chili) renses, hakkes og stekes blankt på middels varme i oljen i en gryte. Linsene skylles i kaldt vann før de tilsettes gryten sammen med kokende vann og resten av ingrediensene.
Kokes til linsene er møre, små linser trenger kortere tid enn store linser (20-40 minutter). Smak til med pepper og salt. Kan serveres med grovt brød, fullkornpasta eller naturris og et dryss av hakkede urter (f.eks. koriander, persille, timian eller oregano).
Se oppskriften med kaloriberegning her
Redaksjonen tilføyer:
Bønner og linser inneholder langsomme karbohydrater i form av stivelse. Det er den type karbohydrat som brytes langsomt ned og har lav glykemisk indeks (GI). Glykemisk indeks er en måte å rangere karbohydratrike matvarer og retter etter hvilken effekt de har på blodsukkeret. Mat med lav GI fordøyes langsomt og gir et stabilt blodsukker over tid. (Kilde: Olympiatoppen)
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Linse- og ertepasta bør ikke være forbeholdt de med glutenallergi, da de er et sunt valg for alle, konkluderer Matspaner Eli Anne Myrvoll Blomkvist.
Toro har kommet med en ny produktserie som de kaller «Bare Bra». Serien består av fire frokostblandinger (granola, musli og grøt) i tillegg til middagstilbehøret «Superris». Produktene, skal i følge Toro, være like gode som sunne.
Middag er for mange dagens hovedmåltid. Disse deilige rettene inneholder under 500 kalorier, så de passer også for deg som vil passe vekten.
Kos deg med varmende gryteretter, helt uten dårlig samvittighet. Her er tre oppskrifter på sunne middager med høstens beste råvarer.
Kan enkelt og raskt også være sunt hvis produsentene gjør halve jobben for oss? Vektklubbs matspaner har tatt en titt på en ny frossenmiks med bønner og erter.
Som en nyhet til frysedisken har det nå kommet en ferdig krydret bønneblanding som du enkelt kan tilberede til et hvert måltid.