ET GODT VALG: Den nye yoghurten er et friskt innslag som både smaker godt og inneholder lite tilsatt sukker. Synd den er så dyr, skriver Vektklubbs matspaner.

Matspaneren: Niste - økologisk yoghurt med musli

Publisert: 2018-07-02 11:52

Trenger du et mellommåltid på farten er yoghurt og musli et godt valg. Hvor sunn er nykommeren «Niste» fra Rørosmeieriet sammenlignet med den tradisjonelle Go'morgen-yoghurten?

MATSPANER: Klinisk ernæringsfysiolog og matspaner for Vektklubb, Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

To-kammeryoghurter, altså beger med yoghurt og musli, har vært populære lenge. Mest kjent, og jeg vil anta også den mest solgte, er Tines Go’morgen yoghurt. Men det finnes også andre varianter, og Rørosmeieriet har kommet med en økologisk variant med glutenfri musli.

Innhold:

Niste økologisk yoghurt med musli består av yoghurt lagd av blant annet helmelk og Rørosmeieriets tradisjonsrike tettekultur. Tyttebæryoghurten er tilsatt en tyttebærblanding (tyttebær og sukker).
Muslien er glutenfri og består av havregryn, risflak og tørket frukt og bær (rips, eple, solbær, blåbær og jordbær). Totalt er det tilsatt 5,5 prosent sukker i tyttebærvarianten, og 1 prosent i naturellvarianten (kun i muslien, ikke i selve yoghurten).

Tidligere testet: YT Proteinvann

TO TYPER: Niste-yoghurten med musli får i to ulike varianter. En med yoghurt naturell og en med tyttebæryoghurt. Begge har mindre tilsatt sukker enn Go'morgenyoghurter.

Hva smaker det?

Naturellyoghurten er frisk og syrlig og smaker som naturell yoghurt pleier gjøre. Muslien knaser godt, og de tørkede bærene gir litt sødme til produktet. Tyttebæryoghurten overrasket meg positivt. Jeg er ikke så veldig glad i tyttebær, men denne yoghurten hadde en svært mild smak av tyttebær, den opplevdes som frisk, mildt syrlig og ikke for søt. Denne yoghurten synes jeg gjorde seg best uten musli oppi, og jeg ser ikke bort fra at jeg kan kjøpe tyttebæryoghurten i halvlitersbeger senere.

Hvor sunt er det?

Yoghurt med musli kan være et greit mellommåltid når man trenger et påfyll utpå ettermiddagen. Det gir rask energi i tillegg til at det metter litt og tilfører viktige næringsstoffer som B-vitaminer, kalsium og jod. Dess mindre tilsatt sukker, dess sunnere vil yoghurten være. Fettinnholdet spiller også en rolle, men de fleste yoghurter er nokså lave på fettinnhold (rundt 4 prosent eller lavere).

Er gresk yoghurt bedre enn vanlig yoghurt? Test av Synnøve gresk yoghurt

Jeg liker godt naturellyoghurt, og hvis jeg skal ha søt yoghurt foretrekker jeg at den er søtet med vanlig sukker framfor kunstige søtningsmidler. Noen yoghurter synes jeg imidlertid kan være litt i søteste laget så jeg synes det er positivt at det kommer yoghurter, også musliyoghurter, med noe mindre sukkerinnhold. Også Tine har redusert sukkerinnholdet i sin tradisjonelle Go’morgenyoghurt de seneste årene, men den har fortsatt 7 prosent tilsatt sukker, som er noe mer enn denne fra Rørosmeieriet.

Blant musliyoghurter med tilsatt sukker er Niste fra Rørosmeieriet et friskt tilskudd. Den naturelle varianten er kun tilsatt 1 prosent sukker og vil være det sunneste valget, men tyttebærvarianten er også et greit valg.

GLUTENFRI MUSLI: At kornblandingen er glutenfri vil nok glede de med glutenallergi eller –intoleranse. Muslien består av havregryn, risflak og tørket frukt og bær som rips, eple, solbær, blåbær og jordbær.

Økologisk yoghurt sunnere?

Niste er en økologisk yoghurt. Om den er sunnere enn tradisjonell yoghurt fordi den er økologisk kan jeg nok ikke si så mye om. Det har vist seg vanskelig å dokumentere at økologisk mat skal være sunnere enn konvensjonelt produsert mat. De som velger økologisk mat velger det ut i fra flere sammensatte grunner, blant annet av hensyn til dyrevelferd og miljø, ikke bare ut i fra en tanke om at maten skal være bedre for helsa.

Er yoghurtis bedre enn softis? Les testen her!

Et beger av Niste naturell veier 170 gram og gir 190 kcal. Perfekt når du trenger et lite mellommåltid.

Næringsinnhold per 100 gram:

• Niste naturell yoghurt med musli: 112 kcal, 4,1 gram fett, 13,1 gram karbohydrat, 5 gram protein og 1,1 gram kostfiber. Et beger á 170 gram gir cirka 190 kcal.

• Niste tyttebær yoghurt med musli: 121 kcal, 3,8 gram fett, 16,8 gram karbohydrat, 4,6 gram protein og 1,1 gram kostfiber. Et beger gir 205 kcal.

Sammenlignet med lignende matvarer:

(NB! Ulike porsjonsstørrelser)
• Tine Go’morgen med skogsbær: 127 kcal, 3,4 gram fett, 19 gram karbohydrat, 4,2 gram protein og 1,1 gram kostfiber. Et beger á 195 gram gir cirka 240 kcal. Tilsatt totalt 7 prosent sukker.

• Tine Go’morgen naturell: 113 kcal, 5,3 gram fett, 11 gram karbohydrat, 4,8 gram protein og 1 gram kostfiber. Et beger á 195 gram gir cirka 220 kcal. Totalt 2 prosent tilsatt sukker.

• Tine Go’morgen UTEN bringebær: 105 kcal, 4,1 gram fett, 11 gram karbohydrat, 4,7 gram protein og 2,5 gram kostfiber. Et beger á 190 gram gir cirka 200 kcal. Produktet er uten tilsatt sukker, inneholder søtstoffer.

• Skyr skogsbær med musli: 101 kcal, 0,5 gram fett, 13 gram karbohydrat, 10 gram protein og 2,2 gram kostfiber. Et beger á 170 gram gir cirka 170 kcal. Totalt 4 prosent tilsatt sukker.

• Synnøve Finden Gresk yoghurt jordbær og granola: 111 kcal, 2,5 gram fett, 15,8 gram karbohydrat og 5,9 gram protein. Et beger á 165 gram gir cirka 183 kcal. Totalt 11 prosent (!) tilsatt sukker.

Følg @matspaneren på instagram

Andre matvarer vi har testet:

Matspaneren: Vil dette få deg til å drikke mer melk?

Matspaneren: Skyr pinneis

Matspaneren: NOCCO Sukkerfri drikk med BCAA og koffein

Matspaneren: Proteinknekkebrød med rød quinoa og sesam

Matspaneren: YT Protein - enda et unødvendig proteinberiket produkt

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her