FØR OG ETTER: Marte fra Nesodden har ikke bare kvittet seg meg 17 kilo, men også beinhinnebetennelse og slapphet.
FØR OG ETTER: Marte fra Nesodden har ikke bare kvittet seg meg 17 kilo, men også beinhinnebetennelse og slapphet. Foto: Krister Sørbø / VG

Sluttet med snop, gikk ned 17 kilo!

Elisabeth Stigum
Publisert: 2014-04-21 13:05

Før måtte Marte alltid sove etter skoletid, og følte seg sliten og slapp. Så begynte hun å spise sunnere mat.<br /></p><p>

FØR: Marte brydde seg lite om hva hun spiset. Kake, godteri og søt bakst var hverdagskost.
FØR: Marte brydde seg lite om hva hun spiset. Kake, godteri og søt bakst var hverdagskost.

- Det ble en vane å sove et par timer etter jeg kom hjem fra skolen, jeg orket ikke annet, forteller Marte Leinonen (21) fra Nesodden.

Kontrasten er stor til dagens energinivå.

For to år siden la Marte joggeskoene på hylla som følge av en lei beinhinnebetennelse. Aktivitetsnivået hennes ble kraftig redusert, likevel fortsatte hun å spise like store matporsjoner som før.

- Jeg gikk fra å ha en ekstremt aktiv hverdag hvor jeg kunne spise hva jeg ville, til å ha en inaktiv hverdag, uten at jeg endret kosthold, forteller Marte.

Vektøkning var uunngåelig, men Marte tenkte aldri på seg selv som overvektig.

- Jeg unnskyldte de ekstra kiloene med påstander som «muskler veier mer enn fett» og «jeg har bare litt kraftig beinbygning», forteller hun.

Om det var de ekstra kiloene, et usunt kosthold eller inaktiviteten som førte til det lave energinivået, er ikke Marte sikker på. Hun synes at alt var slitsomt, og hun følte seg ofte tappet for krefter. Så ble hun tipset om Vektklubb.no.

- Jeg var skeptisk i starten, for jeg følte meg jo ikke så stor, forteller hun.

Aha-opplevelser

Dette er buksen Marte har brukt som motivasjon. Hver søndag har hun prøvd den på og tatt bilde av seg selv for å se fremgangen sin.
Dette er buksen Marte har brukt som motivasjon. Hver søndag har hun prøvd den på og tatt bilde av seg selv for å se fremgangen sin. Foto: Privat

Marte meldte seg inn i Vektklubb september i fjor. Det første hun gjorde var å loggføre det hun vanligvis spiste og drakk i kaloridagboken.

Kalorier er en måleenhet på hvor mye energigivende næringsstoffer mat og drikke inneholder.

- Jeg så jo at jeg overskred anbefalingen betydelig, og begynte å tenke over det jeg så. Hvis jeg spiste så mange kalorier om dagen, så måtte jeg jo ha blitt ganske stor?

Marte fikk inspirasjon fra en artikkel til å ta bilde av seg selv i en gammel bukse som ikke passet, men som hun ville inn i.

- Da jeg så meg selv i buksen, skjønte jeg at jeg hadde latt kiloene løpe løpsk. Jeg trengte den lille vekkeren for å skjønne at jeg virkelig måtte ta i et tak, og gjøre noen endringer i hverdagen.

Marte hadde gått opp femten kilo i vekt. Disse kiloene ville hun nå sette til livs. Hun satte seg som mål å gå ned til 69 kilo. Med sine 179 centimeter på strømpelesten, ville hun da ha en BMI på 21,5, godt innenfor kategorien normalvektig (BMI: 18,5 – 25).

NÅ: Her er Marte stylet av stylist Tom Greni og frisør Una Namløs (Floww) i forbindelse med Vektklubbs annonsekampanje. Hun har på seg Caddis Fly paljettopp (499 kr), Just female blå jeans (699 kr) fra mittlillehjem.no, Billi Bi grå pumps (1299 kr), Fiona Paxton øredobber (1199 kr) fra ShoeBar og Sakditet road ring (699 kr) fra Grams.
NÅ: Her er Marte stylet av stylist Tom Greni og frisør Una Namløs (Floww) i forbindelse med Vektklubbs annonsekampanje. Hun har på seg Caddis Fly paljettopp (499 kr), Just female blå jeans (699 kr) fra mittlillehjem.no, Billi Bi grå pumps (1299 kr), Fiona Paxton øredobber (1199 kr) fra ShoeBar og Sakditet road ring (699 kr) fra Grams. Foto: Krister Sørbø / VG

- Jeg brukte den gamle favorittbuksen som motivasjon. Det var gøy å se fremgangen fra uke til uke. Jeg tok bilde av meg selv i buksen hver søndag, og veide meg hver mandag, forteller hun.

Marte kuttet ned på brød, boller, kaker, annen søt bakst, godteri, nøtter, og brus. I stedet spiste hun mer frukt, grønnsaker, magre produkter og fisk.

- Til tider har det vært vanskelig å motstå fersk bakst, som boller og kaker, men hvis jeg vil unne meg dette, så kutter jeg heller ned på kaloriene et annet sted.

I starten av livsstilsendringen synes Marte det var vanskelig å spise mindre porsjoner enn før. Men etter noen uker, tenkte hun ikke lenger over at porsjonene var mindre.

- En gang i måneden tillater jeg meg en såkalt «spisedag», hvor jeg spiser det jeg vil. Disse dagene er både positive og negative. Jeg får spise hva jeg vil og kose meg med det, men etterpå kan jeg få følelsen av å være for mett, nesten litt kvalm. Det positive er jo at med disse dagene i ny og ne, er det lettere å holde seg unna søtsaker i hverdagen, synes Marte.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Yoga-frelst

Marte trente mye lagsport som yngre, både håndball, fotball og innebandy. Ball ble så byttet ut med tredemølle, men dette resulterte i beinhinnebetennelse for to år siden.

- En studievenn introduserte meg for Bikram yoga i fjor høst, og jeg ble helt frelst!

Dette er en yogaform som foregår i et rom som er varmet opp til førti grader, og timen varer gjerne i nitti minutter.

- Dette var en helt annen treningsform enn hva jeg var vant med fra tidligere. Yoga har elementer av balanse, styrke og fleksibilitet, samtidig som at varmen gjør treningen mentalt utfordrende. Dessuten ble jeg kvitt beinhinnebetennelsen, forteller Marte

I starten var hun så ivrig at hun trente yoga nesten hver dag, nå har hun kuttet ned til tre til fire ganger i uken.

- Motivasjonen til å trene så mye er følelsen jeg får etter en treningsøkt. Når jeg er helt gjennomsvett og utslitt kan jeg tenke at nå har jeg vært snill mot kroppen min. Hvis jeg kjenner at jeg har vondt i rygg, nakke eller skuldre så vet jeg av erfaring at smertene blir borte etter en yogaøkt, sier Marte.

Da vekten viste 69 kilo i januar i år klarte Marte å kneppe igjen den gamle favorittbuksen. Målet var nådd. For å holde den nye, lavere vekten i fremtiden vil Marte fortsette å veie seg hver uke.

- Ved å følge med på vekten kan jeg gjøre små justeringer i kosten eller treningsmengden hvis noen av kiloene prøver å snike seg på igjen, sier hun.

Martes tips til andre:

  • Vei maten din helt til du føler deg sikker på hvor stor en porsjon er. Loggfør gjerne maten før du spiser den, slik at du vet at du ikke overskrider kalorinivået.
  • Finn en treningsform som passer for deg og din kropp! Kjøp deg gjerne et lengere abonnement (istedet for drop-in timer), slik at du får litt press på deg til å komme deg ut å trene.
  • Husk at sunn mat også kan være god mat. Bruk Vektklubbs «Mat og oppskrifter» for å få inspirasjon og forslag til gode og sunne retter!

La deg inspirere av andre som har lykkes med vektnedgang:

«Bevegelsehver dag» - Elisabeth gikk ned 25 kilo

Jostein skrudde av TV-en, gikk ned 50 kilo!

Tonje ville bli slank til bryllupet

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her