Sjekk hvor mye du må trene for å forbrenne kjapp-maten: - Vi fråtser hele uken!
- Lørdagskosen er død. Nå faller vi for fristelsene - gjennom hele uken.
Trivsel og nytelse er en viktig helsekilde.
Monia Linn Stjärnlöf (37) er på tur i hovedstaden fra Kristiansund. På deli de Luca har hun kjøpt te og boller til seg og venninnen. - Det er veldig sjeldent jeg kjøper boller, men nå er vi på tur og da tar vi litt fri.
Foto: Espen Braata
Per Fugelli
Foto: Espen Braata
Det mener professor i sosialmedisin, Per Fugelli, som tegner et mer nyansert bilde av den norske kosekulturen.
– Et klokt, ansvarlig menneske må lage et regnskap for seg selv. Man må balansere det som utgjør et minus for helsen.
Han nevner alkohol, tobakk, iskrem, gåselever og snacks, som eksempler på «utskeielser» som må nytes i forsiktige porsjoner.
– Det er stadig mer kos og kaker på arbeidsplassene. Er det bra?
– Ja, men det trenger ikke alltid være kaker og kjeks, men kanskje druer og pasjonsfrukt. Vi har fått et arbeidsliv som i økende grad stiller krav til effektivitet og produksjon så det å legge til rette for litt kos og hygge på arbeidsplassene er bra for folkehelsen, tenker jeg, sier Fugelli.
– Hva med den norske fedmeepidemien?
– Det skyldes nok internett, bil og at vi jobber med hjernen i stedet for kroppen. Man må ta overvekt på alvor. Men det er like viktig ikke å overdrive den andre veien – med slankehysteri. Vi må ha litt slingringsmonn, og vi må ha kropper vi er glade i. Alle trenger ikke se ut som helsedirektøren, sier han.
– Kos deg i naturen!
Han sier det ikke er noen vits i å rette pekefinger mot dem som sitter i sofaen og koser seg. Vi må alle bevege oss mer, bruke naturen, oppfordrer Fugelli.
– Det går nemlig an å kose seg med annet enn munnen og magesekken. Naturen er en flott kilde til kos. Det er ikke nødvendig å gi munnen monopol på kosen, sier han.
– Er det en helsegevinst ved å kose seg?
– Vi vet at trivsel, nytelse og følelsen av at du har det bra sammen med andre er en viktig helsekilde.
– Hva skjedde med den norske nøysomhetskulturen?
– Det har kanskje gått litt inflasjon i kos. Dersom man koser seg hver dag så forsvinner den. Skal man nyte kosen må den være sjelden. Det gjelder å finne en balanse, sier han
Unni Lindell
Foto: Terje Bringedal
Forfatter Unni Lindell er selverklært livsnyter og er ikke redd for å kose seg med mat.
– Jeg er ikke av de aller flinkeste til å spise sunt. Men jeg spiser alt mulig, både sunn og usunn mat. Jeg har et veldig avslappet forhold til mat, sier Lindell.
Når hun er i skriveprosessen går det mest i kjappe Fjordland-middager for krimdronningen.
– Lar du deg friste av alle bolletilbudene i kiosker og bensinstasjoner?
– Nei, boller spiser jeg ikke. Jeg blir bare trøtt av hvetemel, så bakervarer holder jeg meg unna. Jeg biter ikke på andre fristelser heller.
Lindell mener hun har en fordel som muliggjør spisevanene.
– Jeg er genetisk sett heldig for jeg legger ikke på meg av det jeg spiser, sier hun.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
- Lørdagskosen er død. Nå faller vi for fristelsene - gjennom hele uken.
Felles slanking og felles veiing i arbeidstiden har fått postansatte i Oslo ned i vekt.</p><p>
Se lyst på det: Du trenger ikke gå ned mer enn noen få kilo før det gir god helseeffekt.
For mange er det null problem med disiplinen i ukedagene. Men hvorfor er karakterstyrken som blåst bort fredag ettermiddag?
Mari Eskerud (33) brenner for å spre god kunnskap om mat og helse. En titt inn i kjøleskapet til ernæringsfysiologen forteller at et sunt kosthold slettes ikke trenger å være så komplisert.
I årtier har USA tronet på toppen som landet med verdens tykkeste innbyggere. Men nå er vi selv i ferd med å ese ut til amerikanske tilstander.