«Feil» gener gir overvekt
Overvektige har et mye høyere nivå av aminosyren cystein enn andre. Det viser ny, norskledet forskning som gir håp om nye og effektive behandlingsmetoder mot sykelig overvekt.
Hvordan kan fedme og fedmerelaterte sykdommer behandles? Dette er et av spørsmålene du gjerne kan stille overlege dr.med. Jøran Hjelmesæth, som i dag begynner som ny ekspert i fagpanelet i VGs Vektklubb.no.
Ny ekspert
Jøran Hjelmesæth er en av Norges fremste eksperter på behandling av overvekt.
Jøran Hjelmesæth er leder av Senter for sykelig overvekt i Helse Sør Øst ved Sentralsykehuset i Vestfold, og leder av Norsk forening for fedmeforskning. Han har ledet overvektssenteret siden det åpnet for seks og ett halvt år siden.
- Vi har behandlet mer enn tre tusen personer med sykelig overvekt i løpet av disse årene, så jeg har gjort meg en del erfaringer, sier Hjelmesæth.
Jøran Hjelmesæth stilte nett på nett og svarte våre medlemmer på spørsmål om fedme- eller overvektsbehandling.
- Jeg synes det er viktig at vi fagfolk forsøker å formidle vår kunnskap om fedme og fedmeforebygging på en forståelig måte. Min ambisjon er derfor å formidle kunnskapsbasert, altså forskningsbasert, informasjon og gi råd om fedme og fedmerelaterte sykdommer på en måte som kan være til praktisk nytte for dem som trenger det, sier Hjelmesæth.
Forvirring
Han har stor forståelse for at mange er forvirret over kostholdsdebatten som raste i media etter at Helsedirektoratet la frem sine nye kostråd til befolkningen.
- Noen som kaller seg eksperter uttaler seg på sviktende grunnlag, samtidig som det jo kan være noe i det som blir sagt. Jeg vil for eksempel ikke si at lavkarbo-dietter er noe tull, for forskning viser at de kan ha god effekt på vekten spesielt det første halve året. Men dietten er upraktisk og vanskelig å følge over tid, og forskning viser at etter to år er resultatene etter vektnedgang med en lavkarbo-diett eller lavkalori-og andre dietter den samme.
- Dessuten vet vi ikke nok om mulige skadevirkninger av lavkarbo-dietter. Poenget er at virkeligheten er mer komplisert enn mange lavkarbo-entusiaster hevder. Jeg håper at jeg kan bidra til å oppklare litt.
Som leder av Norsk forening for fedmeforskning trekker han frem tre viktige felt det forskes mye på i Norge.
- For det første, forskes det mye på kirurgisk behandling av fedme, altså fedmeoperasjoner. Hvor bra er det, hvor mange bør tilbys operasjon, hvordan bør operasjonene gjøres? Både her i Norge og internasjonalt ser vi at fedmekirurgi er en behandlingsmetode som gir stor effekt ved sykelig overvekt.
- Et annet viktig spørsmål, er familieaspektet; Bør vi behandle individer, eller familier? Studier viser at det ofte er slik at dersom mor eller far er overvektig eller fet, så er barna det også. Det er derfor viktig å forske på hva slagsforskjellige typer behandling av familiebehandling familier som kan ha god effekt.
- Videre gjøres det mye translasjonsforskning, der grunnforskning, eller forskning foretatt i laboratorier på for eksempel fettceller, sammenholdes med forskning på forskjellige behandlingsmetoder pasienterfaringer fra sykehus, sier Hjelmesæth.
Han håper å kunne bidra med å formidle kunnskap om ny forskning i sin nye rolle som ekspert i Vektklubb.no.
- Journalister er flinke til akkurat det, og gjennom samarbeid med journalister i flere typer media har jeg erfart at budskapet gjerne kommer frem på en måte som mange forstår.
Senter for sykelig overvekt tilbyr et helhetlig behandlingstilbud og har cirka seks syv hundre nye pasienter (600 voksne og 100 barn/unge) pr. år. I årenes løp har senteret operert cirka mer enn ett tusen pasienter. I snitt opereres nå annenhver voksne pasient som henvises til sykehuset.
- En av våre doktorgradsstudenter har nylig publisert en studie der han sammenlignet effekten av fedmekirurgi og livsstilsendringer. Begge deler gir bedre helse, men vekttapet etter ett år er betydelig større i gruppen som ble operert. De gikk i snitt ned førti kilo, mens pasientene som endret livsstil, i snitt hadde tapt ti kilo etter ett år, sier Hjelmesæth.
Elleve eksperter
Vektklubb.no har solgt over 200.000 medlemskap siden tjenesten ble lansert i 2005. Hver uke møter fagpanelet leserne av VG Nett og Vektklubb.nos medlemmer tett på nett. Temaene for nett-treffene varierer fra motivasjon til ernæring, matlaging, trening og fedmebehandling.
Fagpanelet består foruten Hjelmesæth av professor i ernæring Christian A. Drevon, av treningsekspert Trine Hattestad, av fire kliniske ernæringsfysiologer, en kokk, en motivasjonsekspert, og av ytterligere to treningseksperter.
- Interessen for behandling og forebygging av fedme og fedmerelaterte sykdommer er veldig stor i befolkningen. Det blir spennende å kunne møte folk direkte, sier Jøran Hjelmesæth.
Har du spørsmål om fedmeoperasjoner, fedmebehandling eller er det noe annet du lurer på knyttet til overvekt? Les nettreffet med Jøran Hjelmesæth her.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Overvektige har et mye høyere nivå av aminosyren cystein enn andre. Det viser ny, norskledet forskning som gir håp om nye og effektive behandlingsmetoder mot sykelig overvekt.
Mange har fordommer om fedmeoperasjoner og begrenset kunnskap om hva det innebærer.
Omtrent 350 000 nordmenn har type 2 diabetes, og fire av fem type 2-diabetikere er overvektige eller fete.
Fagpanelet i Vektklubb.no består av erfarne fagfolk med lang erfaring i å hjelpe folk ned i vekt. Hver uke skriver de artikler om hvordan du best kan lykkes med å endre livsstilen i en sunn og varig retning.
Fedmeoperasjoner gir mer vekttap og har bedre effekt enn livsstilsendringer på type 2 diabetes, men det mentale er tøft for mange.
Fedmeforskere i USA og Kina bruker aper i kappløpet om å løse fedmegåten og utvikle nye medisiner mot overvekt.