Her er BMI-tabellen for barn og ungdom

Nina Schmidt
Publisert: 2011-03-16 13:53

Mange foreldre lurer på om barna deres er overvektige. Vanlige BMI-tabeller gjelder ikke for barn og unge under 18 år.

BMI-tabell for barn fra to til 18 år. Fra Nasjonale faglige retningslinjer for primærhelsetjenesten. Utgitt i juli 2010. Iso-KMI er en annen betegnelse for BMI.

Kilde: Helsedirektoratet

Tabellen over er hentet fra et hefte utgitt av Helsedirektoratet i juli 2010 med tittelen «Nasjonale faglige retningslinjer for primærhelsetjenesten. Forebygging og behandling av overvekt og fedme hos barn og unge».

Vi publiserer tallene her til nytte for de av våre medlemmer som kan ha behov for dem.

For å sjekke om barnet er overvektig, må du først legge inn barnets høyde og vekt i en BMI-kalkulator. Vektklubb.nos BMI-kalkulator går ikke lavt nok for de minste barna. På den australske nettsiden til organisasjonen Better Health Channel fnnes en BMI-kalkulator for barn. Her er link til kalkulatoren

Der kan du finne barnets BMI ved å legge inn barnets alder, kjønn (male = gutt, female = jente), vekt og høyde. NB: Skriv høyden slik for et barn som f eks er 98 centimeter høy: 0.98 (bruk punktum, ikke komma).

Du kan dobbeltsjekke svaret mot tabellen over.

(Den australske nettsiden er finansiert av myndighetene i den australske staten Victoria.)

Senter for sykelig overvekt i Helse Sør Øst har publisert en del råd til foreldre med overvektige barn:

Kan jeg skade mitt barn ved å hjelpe barnet med vekten?

Nei, gjennom å gjøre rimelige avtaler gir du barnet den beste sjansen til fremskritt. Uten samarbeid vil det ikke fungere særlig bra. Like bra som du samarbeider rundt alt det morsomme som skjer hjemme – like bra kan samarbeidet rundt barnets helse også fungere.

Barnet vil gjøre alt for mye og for fort – hva svarer jeg?

Oppmuntre og støtt den gode viljen og energien, men formidle samtidig at fremskrittene bør skje i langsomt tempo. Det gjør nemlig at de blir mer holdbare over tid. Det biologiske systemet trenger også tid til å omstille seg.

Barnets mormor synes ikke det er et problem – hva gjør jeg?

Du kan fortelle henne hva som er ditt barns største ønske, nemlig å være som andre barn, å kunne være mer fornøyd med seg selv. Jo flere i familien som bistår og hjelper barnet desto bedre. Spør henne hva hun kan tenke seg å bidra med.

Skolen stiller mange spørsmål – hva gjør jeg?

Fortell gjerne at du og barnet jobber med vekten. Skolen kan gjerne bidra og medvirke med for eksempel mosjon, men fremfor alt med å få til vennestøtte i klassen (og på SFO for de små).

Om ikke barnet vil, hva gjør jeg da?

Diskuter og prat om spørsmålet, ta en pause, kanskje en dårlig dag på skolen kan ha påvirket barnet ditt? Kanskje barnet ditt vil bestemme mer selv? Kanskje behøver barnet ditt hjelp til å komme i gang? Ikke mas, men kom med vennlige påminnelser.

Husk!

Det er bedre å røre litt på seg enn ikke røre på seg i det hele tatt.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Flere artikler

Hvordan vet man om barn er overvektige?

Hvordan vet man om barn er overvektige?

Har ei tulle på 6 år som er 126 cm høy og veier 28,5 kilo. Vi fikk beskjed av helsesøster på kontoroll i 1.klasse at vi burde passe på for hun lå litt over normalen. Men jeg synes nå hun ser frisk og sunn ut og har ikke så mye ekstra. Hun har fulgt kurven sin siden hun ble født. Var da 54 cm lang og veide 4500 gram. Jeg synes dette er fryktelig vanskelig da jeg selv var overvektig som barn, men har nå et normalt sunt kosthold hjemme. Hvordan gjøre dette? Vil jo ikke slanke henne da jeg selv erfarte maset og presset med at jeg måtte spise mindre, og det ødela veldig mye for meg i barndommen.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her