FØRSTE BUD: Både artist Hans Erik Dyvik Husby (41) og forbrukerøkonom Silje Sandmæl (35) har dårlige frokostvaner.

Slik kan de bli sunnere!

Publisert: 2013-10-10 15:13

Den ene sliter med vekten, den andre er slank. Begge kan gjøre små forandringer som vil være bra for helsen. <br />

GIR RÅD: - Altfor mange starter opp treningen for hardt, går kjapt på en smell, og slutter helt å trene, sier ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius.

Vi lot ernæringsfysiolog og helserådgiver Cathrine Borchsenius ta en titt på livsstilen til Luksusfellens Silje Sandmæl (35) og artist Hans Erik Husby Dyvik (41).

Hvordan du sover, spiser, trener og mestrer stress, er avgjørende for om du holder deg frisk.

Silje Sandmæl er forbrukerøkonom i DnB og ekspert i Luksusfellen på TV3. Hun er gift og har tre barn på 8 år, 6 år og 2 måneder. Hans Erik Husby Dyvik er artist, gift og har ett barn.

- Silje kan ha godt av å prøve å roe litt ned og komme inn i nye søvnvaner nå som hun er i svangerskapspermisjon, sier helseekspert Cathrine Borchsenius etter en gjennomgang av kosthold, søvnmønster, stressnivå og trening.

Lite søvn og mye stress kan på lang sikt være uheldig for vekt og helse, i følge eksperten.

Hans Erik har allerede klart å gå ned ti kilo.

- Det står det respekt av. Og at han har kommet i gang med treningen, sier Borchsenius.

Her ser du hvordan de lever og hvilke grep de ble anbefalt.

SILJE SANDMÆL (35)

HEKTISK LIV: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl er nesten like flink til å spise frukt og grønnsaker som hun er til å spare. – Du finner ikke lightprodukter i vårt kjøleskap. For to måneder siden ble Silje mamma til barn nummer tre.

Kosthold:

Frokost: Både spiser og sminker seg i bilen på vei til jobb (mannen kjører bilen). Ofte bare et knekkebrød med brunost. Hvis tid, havregrøt med kanel og sukker.

Mellommåltid: Frukt eller grønnsaker. Elsker gulrøtter og har alltid gulrøtter i kjøleskapet.

Lunsj: Gjerne en stor kyllingsalat. Omelett eller brødskiver med pålegg om hun er hjemme.

FØLGER ALLTID PLANEN:  - Vi lager matplan for middagene her i huset og handler kun en gang i uken. Når det er tomt for noe i kjøleskapet, så er det tomt, sier Silje.

Middag: Spiser fisk minst en gang pr. uke, og pasta en gang. En typisk middag er ovnsbakt torsk med rotfrukter, eller lapskaus med flatbrød. Dessert er sjelden, men på fredager er det alltid popkorn og film.

Kveldsmat: Spises sammen med barna og består av ulike frokostblandinger (puffet ris, cornflakes, havreflakes), med melk på. Søtsug sliter hun sjelden med. Med unntak av ferier, så spiser hun lite sjokolade.

Søvnmønster:

Sover i snitt ca. seks timer i døgnet. Ammer, så er oppe en gang om natten for å mate datteren. Er egentlig et B-menneske, i seng først ca. kl. 23–24.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Stressnivå:

Har 120 prosent stilling til vanlig. Er alltid tilgjengelig. Mannen sier at hun ofte er stresset og utålmodig. Føler at jobben gir energi. Strever med å legge fra seg jobb og PC-en på kveldstid. Har 12000 følgere på Facebook, får mange spørsmål hver dag. Får dårlig samvittighet om hun ikke svarer alle.

Trening:

Har spilt håndball i en årrekke, men i fjor satte skader en stopper for videre spill. Trener seg nå opp etter fødsel. To, tre løpeturer i uken, noen med vogn. Kondisen er dårlig, vet hun burde prioritere styrketrening, men får ikke til. Hadde hun ikke vært økonom, ville hun kanskje skaffet en personlig trener, men synes det er veldig dyrt.

Helseekspertens tips til Silje:

Ta tid til frokost. Bytt ut brunost med litt mer proteinrikt pålegg som egg, ost, kjøtt- eller fiskepålegg. Drikk gjerne litt melk eller en kaffe latte til frokost. Melk er en viktig kilde til jod og kalsium, og inneholder protein som metter godt.

Velg riktig korn. Styr unna puffet ris, cornflakes og andre frokostblandinger som inneholder lite fiber og mye raske karbohydrater. Velg heller All Bran, Havreflakes, Havreputer, Vita hjertego', 4-korn og andre fiberrike varianter.

Få inn styrketrening, i tillegg til kondisjon. Mer muskler betyr høyere forbrenning og en sterk, velfungerende kropp.

De fleste voksne trenger syv, åtte timer hver natt. Dårlig søvn kan gi økt matlyst neste dag og økt lagring av fett. Forstyrrelser i veksthormon og for mye kortisol kan tære på muskelmassen og fremskynde aldringsprosessen.

HANS ERIK DYVIK HUSBY (41)

TAR DET SOM DET KOMMER SEG: - Jeg har god kunnskap om hva som er sunt og ikke, det står ikke på det. Den største utfordringen er ikke nødvendigvis mengden mat, men rutiner og disiplin i hverdagen. Jeg er ikke typen til å dra rundt på en matboks eller lavkarbo-niste på TV-settet, sier Dyvik Husby. Her med datteren Else Victoria (4 ½).

Kosthold:

Frokost: Spiser ikke frokost. Er ikke glad i frokost og er ikke sulten om morgenen.

Lunsj: Dagens første måltid spiser en gang mellom kl. 13 og 15. Lunsjen blir det han får tak i på veien, f.eks. baguett med ost og skinke.

Middag: Ofte sent hjemme, spiser i 19-20-tiden. Både kona og Hans Erik er glad i å lage mat, gjerne en gryte av noe slag med kjøtt. Spiser også en del stekt mat, er litt for slappe på å spise fisk. Gode på grøntinntaket, mest blomkål, asparges og brokkoli.

Kvelds-/nattmat: Kveldsmat rundt midnatt, enten middagsrester eller tre, fire brødskiver med ost, skinke eller leverpostei. Ikke så veldig glad i søtsaker, mer salte snacks, men begrenses til kun et par ganger i måneden. Koser seg med et par øl en til to ganger pr. uke.

Søvn:

TRAVEL: - Jeg har veldig mye å gjøre denne høsten. Det er nok på tide at jeg begynner å roe ned snart.

Glad i å sove og får sine fulle åtte timer med søvn, men våkner mye underveis. Tror han har det som kalles søvnapné og at det henger sammen med vekten.

Stress:

Høyt stressnivå, mange baller i luften og mye som skal klaffe. Er frilanser og har ikke tryggheten som en fast jobb gir, har selv ansvaret for alt. Kan gå fra lydprøver til møter i Stortinget om narkotikapolitikk, til besøk på en psykiatrisk institusjon, til TV-innspilling. Lært stressmestringsteknikker, men for opptatt til å bruke dem.

Trening:

Har begynt på treningssenter for første gang på lenge. Følte seg teit før han dro dit, men fant ut at de som jobber der faktisk vil han vel. Trener med personlig trener en gang i uken. Gjør styrketrening og kondisjonstrening på tredemølle, en til to ganger i uken. Vil opp i tre ukentlige økter på sikt. Ser på treningen som et langsiktig prosjekt.

Helseekspertens tips til Hans Erik:

Hans Erik sover dårlig og har antagelig søvnapné, en tilstand som blir betydelig forbedret når han går ned i vekt.

Den store magen tyder også på at han har insulinresistens, som gjør at han legger på seg ekstra fort av raske karbohydrater. Også økt risiko for diabetes.

Spis ofte nok. For å sikre at blodsukkeret ikke svinger så mye, er to ting viktig: Spis regelmessig og kutt ned på raske karbohydrater. Ikke la det gå mer enn fire timer mellom hvert måltid.

Kutt ned på karbo. Begrens inntaket av søte drikker, søtsaker, kaker og bakst, frokostblandinger med mye sukker, hvit ris, pasta og poteter. Velg grovt brød eller knekkebrød, grønnsaker, belgfrukter, bær og nøtter. Baguetter og brødskiver bør kuttes betydelig. Bytt gjerne ut øl med vin.

Snu rytmen. En sunn og fiberrik frokost vil virke positivt inn på blodsukker, overskudd og sultfølelse hele resten av dagen. Et par grove knekkebrød med proteinrikt pålegg er nok.

Lag en plan. Ta med mat på jobb som både er sunn og mettende, f.eks. middagsrester fra dagen før, en stor og mettende salat med kylling eller egg. Kjøp mat i en matbutikk, fremfor å stoppe på en bensinstasjon med dårligere alternativer.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her

Les også:

Spis sunt på restaurant

Kosemat til 150 kcal

Godteposen har lagt på seg

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her