Fredagsfavoritten kan raskt bli sunnere ved en enkel justering.
Fredagsfavoritten kan raskt bli sunnere ved en enkel justering. Foto: Frukt.no – Opplysningskontoret for frukt og grønt

Ett enkelt grep: Slik blir tacoen og pizzaen sunnere

Elisabeth Stigum
Publisert: 2023-11-24 14:21

Ut med kjøttdeig, inn med blomkål. Her er to sunne oppskrifter på blomkåltaco og pizza med sopp og blomkål som både smaker godt og metter.

Å spise sunt og i riktige mengder gir gode forutsetninger for god helse.

– Et veldig enkelt grep for å få et sunnere kosthold er å inkludere mer frukt og grønt, og redusere kjøttinntaket, forteller klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm.

En måte å gjøre det på er å teste ut enkle oppskrifter som smaker så godt at de kan bli en gjenganger på middagsbordet.

– Dersom inntaket av grønnsaker er på bekostning av blandingsprodukter av kjøtt eller rødt kjøtt, blir det dobbel helseeffekt!

Klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm.
Klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm. Foto: Julie Holmberg / VG

Taco og pizza er klassiske oppskrifter der mange av oss bruker kjøttdeig, og kanskje vi av og til kan prøve en «grønnere» variant.

– Med blomkåltaco og pizza med blomkål og aromasopp kan du både overraske og imponere, sier matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Toril Gulbrandsen.

Hun deler to sunne oppskrifter med Vektklubbs lesere.

Mer grønnsaker for bedre helse

– Blomkål er en mager og mettende grønnsak med mild smak og mange bruksområder, forklarer Gulbrandsen.

Den kan kokes, gratineres, stekes eller wokes, du kan lage puré eller mos, og rå blomkål kan du kutte opp i mindre biter og ha i salat eller servere som snacks med andre grønnsaker og yoghurtdipp. Rå blomkål kan også rives og stekes raskt og vips har du kalorifattig blomkålris.

Matspaneren tester: Ferdigkuttet blomkålris

Ser ut som ris, men dette er revet blomkål. 100 gram kokt ris inneholder cirka 125 kcal, mens 100 gram blomkålris gir cirka 23 kcal.
Ser ut som ris, men dette er revet blomkål. 100 gram kokt ris inneholder cirka 125 kcal, mens 100 gram blomkålris gir cirka 23 kcal. Foto: Silje Bjørnstad

Den milde smaken gjør den også til en barnevennlig grønnsak.

– Blomkål er rik på vitamin C og kostfiber, og en god kilde til B-vitaminet folat og kalium. I tillegg inneholder de flere aktive plantestoffer som er bra for magen og helsen vår generelt, forteller Gulbrandsen.

Når du bytter ut kjøttdeig med blomkål i fredagstacoen kan du bruke ferdig tacokrydder eller lage selv. Blomkål og kikerter skal krydres og stekes i ovn, og det tar omtrent like lang tid som å steke kjøttdeig.

Blomkåltaco

Mange kan ønske seg en kjøttfri middag av og til. Taco er en ypperlig anledning til å spise rikelig med salat og grønnsaker.
Mange kan ønske seg en kjøttfri middag av og til. Taco er en ypperlig anledning til å spise rikelig med salat og grønnsaker. Foto: Frukt.no – Opplysningskontoret for frukt og grønt

Til 8 stk. tacoskjell eller lefser

  • 1 stk. blomkål
  • 1 boks kikerter
  • 2 ts spisskummen
  • 2 ts paprikapulver
  • 1 ts malt koriander
  • 1 ts chilipulver
  • 1 ts salt
  • 2 ss olje

Slik gjør du det:

  1. Bland sammen alle krydderne og oljen i en bolle.
  2. Del blomkålen i mindre buketter. Skyll kikertene godt. Ha alt i bollen og bland godt med krydderblandingen. Bruk gjerne hendene. Legg blomkålbukettene og kikerter utover et bakebrett med bakepapir.
  3. Sett brettet midt i ovnen på 200 grader i cirka 15–20 minutter. Bak til blomkålen er mør.
  4. Server blomkåltaco i skjell eller tortillalefser med finkuttet salat, salat, tomat, avokado, tacosalsa, rømme og et par dråper lime. Bruk dine tacofavoritter.

Se kaloriberegning av oppskriften (kun Vektklubb-medlemmer)

Pizza med blomkål og aromasopp

Foto: Frukt.no – Opplysningskontoret for frukt og grønt

Pizzadeig:

  • 0,5 pk. gjær (25 g) eller 1 ts tørrgjær
  • 2 dl lunkent vann
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ts salt
  • 300 g hvetemel

Topping:

  • 2 dl pizzasaus
  • 150 g revet ost
  • 1 rødløk
  • 1 lite blomkålhode
  • 5 aromasopp
  • 1 ss finhakket frisk rosmarin

Slik gjør du det:

Pizzabunn:

  1. Løs gjæren opp i vannet, tilsett olje og salt og elt deigen sammen med mel til den er blank og smidig.
  2. Dekk deigen med plast og la den heve til dobbelt størrelse, minst 1 time.
  3. Elt deigen og kjevle den tynt ut. Ha den over på et stekebrett med bakepapir.
  4. Sett ovnen på 230 grader.

Topping:

  1. Skjær rødløk i skiver.
  2. Fjern stilken på blomkålen og del den i buketter og deretter i skiver. Det som blir igjen av blomkålen deler du i fine biter til smuler. De skal også på pizzaen.
  3. Skjær aromasoppen i skiver og stek den raskt i varm panne. Ha på litt salt.
  4. Spre pizzasaus på deigen. Ha på revet ost. Spar litt til å ha på toppen om du ønsker. Ha på rødløk, blomkålsmuler og til sist pene blomkålskiver og aromasoppen. Dryss evt. litt av osten på toppen.
  5. Frisk rosmarin drysses på de siste 5 minuttene av steketiden.
  6. Det er viktig med høy varme for å få en fin sprø bunn. Om pizzaen ser ferdig ut men bunnen trenger litt mer steketid, sett pizzaen på nederste rille de siste minuttene.

Se næringsberegning for oppskriften (kun VK-medlemmer)

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her