Lite kalorier og mettende, ikke rart cottage cheese har blitt en slankefavoritt. Men hvor sunn er den egentlig?
Lite kalorier og mettende, ikke rart cottage cheese har blitt en slankefavoritt. Men hvor sunn er den egentlig? Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Matspaneren vurderer cottage cheese: – Lite å hente på å velge mager

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2022-09-09 15:52

Både original og mager cottage cheese har lite fett og mye protein. Hvorfor TINE lager to typer skjønner ikke Vektklubbs matspaner.

Cottage cheese må sies å være en stor «slankefavoritt», og selv om det absolutt ikke er et nytt produkt i butikkhyllene fortjener den en nærmere titt.

Cottage cheese, eller hytteost som det også tradisjonelt har blitt kalt, har en lang tradisjon. Den industrielle produksjonen av cottage cheese startet i USA rundt 1916. I Norge ble cottage cheese produsert for første gang på Fellesmeieriet i Oslo i 1968.

Sist testet: Kombucha

Innhold

TINE Cottage cheese er en mager ferskost laget av skummet melk, fløte, melkesyrekultur, salt, konserveringsmiddel (kaliumsorbat) og mikrobiell løpe.

Cottage cheese finnes i en original variant og en mager variant, hvor den eneste forskjellen er mengden fløte som er brukt i produktet.

Klarer du å se forskjell på det to variantene av cottage cheese? Ikke matspaneren heller.
Klarer du å se forskjell på det to variantene av cottage cheese? Ikke matspaneren heller. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Hva smaker det?

Cottage cheese er kornete, mildt syrlig og en anelse salt. Utover det, smaker ikke cottage cheese veldig mye i seg selv. Jeg liker cottage cheese, og lærte å spise det som pålegg med syltetøy på rugsprø av min mor for mange år siden.

Cottage cheese har et stort bruksområde. Min favoritt er å bruke det som pålegg som nevnt, eller i yoghurt sammen med kornblanding eller nøtter og frukt eller bær. Du kan også røre cottage cheese inn i havregrøten, bruke den som fyll i lefser eller blande den inn i salat, smoothie eller brødbakst. Det er vel bare fantasien som setter grensene her.

Populær oppskrift: Raske proteinrundstykker

Smaksmessig klarer jeg knapt å skille de to ulike variantene av cottage cheese. Hvis jeg konsentrerer meg kan jeg kanskje kjenne at originalvarianten er en smule fyldigere eller mer kremet, men i min gane er dette en mikroskopisk forskjell.

På rugsprø veide jeg opp 50 gram cottage cheese (cirka 2 spiseskjeer) og 15 gram syltetøy (cirka 1 spiseskje) per knekkebrød. Det blir knappe 100-110 kcal totalt per knekkebrød.
På rugsprø veide jeg opp 50 gram cottage cheese (cirka 2 spiseskjeer) og 15 gram syltetøy (cirka 1 spiseskje) per knekkebrød. Det blir knappe 100-110 kcal totalt per knekkebrød. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Hvor sunt er det?

Cottage cheese er en svært mager og proteinrik ferskost som metter godt med få kalorier. Cottage cheese har av den grunnen vært en slankefavoritt gjennom flere år, lenge før nettbaserte vektklubber gjorde sitt inntog, noe trolig tidligere slankedronning Grete Roede kan ta sin del av æren for.

Nettopp på grunn av lavt fettinnhold og høyt proteininnhold kan cottage cheese være et kjærkomment produkt for vektklubbmedlemmer som har som mål å redusere kaloriinntaket samtidig som de skal holde seg mette gjennom dagen.

Men tatt i betraktning både bærekraftperspektivet (se neste avsnitt), og at kostholdet bør varieres med mest plantebasert mat, så behøver man jo ikke spise hele boksen til ett måltid. Ettersom proteininnholdet er på hele 13 gram per 100 gram så kommer du langt med noen spiseskjeer cottage cheese i et ellers sammensatt måltid.

Ultimat mellommåltid, eller? Matspaneren har testet Skyr

Et populært mellommåltid er cottage cheese og yoghurt med havregryn eller müsli og frukt eller bær.
Et populært mellommåltid er cottage cheese og yoghurt med havregryn eller müsli og frukt eller bær. Foto: Magnar Kirknes / VG

Jeg må imidlertid si at jeg ikke helt skjønner hvorfor TINE produserer to ulike varianter av cottage cheese, da disse to er svært like, både i smak og næringsinnhold. Det er svært lite å hente hva angår innhold av fett og kalorier ved å velge den magre, og jeg tenker vi kunne klart oss lenge med én av variantene i butikken.

Cottage cheese er et prosessert produkt med nokså få ingredienser, men produktet er tilsatt kaliumsorbat som holdbarhetsmiddel. Til sammenligning har ikke kesam tilsatt konserveringsmidler. Det har heller ikke den økologiske cottage cheesen fra Rørosmeieriet.

Det er også verdt å nevne at cottage cheese inneholder noe mindre kalsium (80 mg/100 gram) enn melk (120-130 mg/100 gram) og yoghurt (140-160 mg/100 gram).

Oppskrift: Cottage cheese-pannekaker

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Hvor bærekraftig er det?

TINE Cottage cheese er produsert i Norge av melk fra norske kuer.

Meieriprodukter, særlig oster, er imidlertid nokså klimakostbart å produsere, og ligger nær toppen av klimaavtrykklistene. Grønnsaker, frukt og korn skiller seg ut ved å ha gjennomgående lavere klimaavtrykk enn animalske produkter. I tillegg krever plantene mindre ressurser som vann og areal. Det betyr ikke at vi må slutte å spise alt av animalske produkter, men at vi bør ha et bevisst forhold til hva vi velger mest av i kostholdet.

Det kreves 6-7 liter melk for å lage en kilo cottage cheese, så klimaregnskapet blir dessverre nokså ugunstig. Det samme gjelder andre oster. For å lage «vanlig» ost går det gjerne med 10 liter melk per kilo ost, men det avhenger litt av ostetype. For å produsere 1 kilo parmesan må man faktisk ha hele 20 liter melk. Belgfrukter som bønner, erter og linser er eksempler på tilsvarende magre proteinkilder med betydelig lavere klimaavtrykk. Egg og villfanget fisk kommer også litt bedre ut klimamessig enn de fleste meieriprodukter (kilde: Framtiden.no.).

Pris: 29-35 kroner for et beger med 400 gram cottage cheese. Det var liten forskjell på mager og original, men i den butikken jeg var i kostet den magre, noe overraskende, én krone mindre enn den originale.

Næringsinnhold per 100 gram vare:

  • Cottage cheese original: 96 kcal, 4,3 gram fett hvorav 2,6 gram mettet fett, 1,5 gram karbohydrat, 13 gram protein og 0,4 gram salt.
  • Cottage cheese mager: 79 kcal, 2 gram fett hvorav 1,3 gram mettet fett, 2,1 gram karbohydrat, 13 gram protein og 0,4 gram salt.

Sammenlignet med lignende matvarer:

Her har Vektklubb rangert kesam og en annen type cottage cheese etter kaloriinnhold per 100 gram, fra høyest til lavest. Vær oppmerksom på at kaloriinnhold ikke sier noe om hvilket produkt som er «sunnest» eller «minst sunn».

  • Rørosmeieriet økologisk cottage cheese: 108 kcal, 4,1 gram fett hvorav 2,7 gram mettet fett, 3,9 gram karbohydrat, 14 gram protein og 0,9 gram salt (NB! Høyere saltinnhold enn TINEs cottage cheese ettersom salttilsetningen er eneste konserveringsmiddel i dette produktet.).
  • TINE kesam original: 107 kcal, 7,1 gram fett hvorav 4,6 gram mettet fett, 4 gram karbohydrat, 6,7 gram protein og 0,1 gram salt.
  • TINE kesam mager: 66 kcal, 1 gram fett hvorav 0,6 gram mettet fett, 4,3 gram karbohydrat, 10 gram protein og 0,1 gram salt.

Tips matspaneren

Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.

Hva med cottage cheese og rørte bær på vaflene?
Hva med cottage cheese og rørte bær på vaflene? Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her