Å velge trappene kan ha større helseeffekt enn du er klar over.

Derfor bør du alltid velge trappen

Publisert: 2023-09-07 09:34

Du har nok hørt det før: At du bør droppe heisen og heller gå trappetrinnene. Å velge trappa kan nemlig bety mye for form og helse.

De siste årene har det stadig blitt mer og mer fokus på hverdagsaktivitet. Forskning viser nemlig at all fysisk aktivitet teller.

Flere studier tyder på at selv lav innsats gir høy belønning når det gjelder gunstige helseeffekter av lett mosjon.

For eksempel viste en fersk studie som ble publisert i tidsskriftet Nature Medicine at kun tre minutters aktivitet som får pulsen til å stige litt ekstra, kan redusere risiko for hjerte-kar-sykdom og tidlig død.

Det betyr at ved å la heisen stå og å ta trappene istedenfor, så kan du bedre helsen din betraktelig og leve lenger.

Trapp opp formen

Du trenger ikke nødvendigvis bare å trene harde treningsøkter som gir blodsmak i munnen, for å bedre den fysiske formen. Det også slik at hverdagslige aktiviteter har stor betydning.

Et enkelt grep for å øke hverdagsaktiviteten er å ta trappen framfor heis eller rulletrapp. Dette er effektiv og lett tilgjengelig hverdagstrening som kan ha stor positiv effekt over tid.

Treningsekspert i Vektklubb, Silje Bjørnstad, velger alltid trappen fremfor heis.

Hvorfor er det så effektivt med hverdagsaktivitet? Jo, allerede når du reiser deg opp og begynner å bevege på kroppen, øker forbrenningen betraktelig, sammenlignet med når du sitter stille.

En gjennomsnittlig person på 80 kilo forbrenner cirka 7 kcal ved å gå 1 minutt i trappa. Det høres kanskje ikke så mye ut, men over tid vil dette utgjøre mange minutter med fysisk aktivitet og at du bruker en god del kilokalorier ekstra.

Gratis kondisjon- og styrketrening i trappen

Trappegåing styrker flere av kroppens største muskelgrupper. Beina må jobbe ekstra fordi du må løfte hele tyngden din opp et trinn. Det aktiverer særlig bein- og rumpemuskulatur.

Blodsirkulasjonen settes i gang og du kjenner at pulsen stiger fordi kroppen trenger mer oksygen. Å utføre aktiviteter med noe høyere intensitetsnivå bidrar til å styrke hjertet ditt og bedrer kondisjonen din.

Ekspertenes beste råd: Sats på disse sunne vanene

All trappegåingen du gjør i løpet av hverdagen kan til sammen bli ganske mange minutter med fysisk aktivitet i løpet av en uke, måned og ikke minst år!

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Positiv effekt på vekten

Å bevege seg er bra for helsen, og kan være et viktig bidrag i en livsstilsendring og vektnedgang. Også i tiden etter et vekttap, der man skal stabilisere vekten, er fysisk aktivitet viktig.

Her kan nettopp hverdagsaktiviteten spille en avgjørende rolle. Mange har hektiske hverdager, og det er ikke alltid like lett å sette av dedikert tid til egentrening, men derfor er det viktig å huske at det er det totale aktivitetsnivået over tid som har størst betydning – og at man etablerer vaner som fungerer for seg og sin hverdag.

Å ta trappen vil derfor kunne være en viktig vane å etablere i en sunnere livsstil. Trapper finnes overalt – både inne og ute.

Hvert skritt og hvert trinn teller!

Trappetrening

Etter hvert som du gjør det til en vane å gå i trappene, vil du også merke store endringer i formen.

Da kan du gjerne prøve deg på trappetrening, der du for eksempel gjennomfører intervaller med rask gange eller løpetempo oppover trinnene, eller du kan kjøre en styrkeøkt eller trene spenst.

Uansett er trappetrening enkelt og effektivt, samtidig som det er helt gratis og lett tilgjengelig.

Bedre mental helse

I tillegg til at regelmessig bevegelse har en positiv effekt på den fysiske helsen, så viser forskning at fysisk aktivitet også har stor påvirkning på hjernen. For eksempel vil du kunne merke at du blir mer produktiv, at du lærer bedre, og får økt kreativitet og bedre hukommelse når du beveger på deg.

I tillegg er det ingen hemmelighet at fysisk aktivitet bidrar til at vi føler oss bedre – humøret stiger og vi opplever å ha mer overskudd.

Vil du få inspirasjon til et sunt liv? Vektklubb-magasinet inneholder oppskrifter, tips og gode råd, og kan bestilles i vår nettbutikk (fri frakt!)

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her