Erte- og bønnemiks som tilbehør til grov fiskekarbonade og hjemmelaget potetstappe.
Erte- og bønnemiks som tilbehør til grov fiskekarbonade og hjemmelaget potetstappe. Foto: Eli Anne Myrvoll

Frossenmiks: Enkelt grep for å gjøre middagen sunnere

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2023-04-27 11:34

Kan enkelt og raskt også være sunt hvis produsentene gjør halve jobben for oss? Vektklubbs matspaner har tatt en titt på en ny frossenmiks med bønner og erter.

De fleste av oss er nok glade i å finne raske og enkle middagsløsninger i hektiske hverdager, men med rask og enkel mat så kan det gå utover de sunne råvarene. Særlig hvis raskt og enkelt betyr frossenpizza, pølser, suppeposer eller annen sterkt bearbeidet mat.

Findus har kommet med en ny grønn og rask poseblanding i frysedisken som jeg har sett litt nærmere på. Det er ikke en middag i seg selv, men tilbehør.

Test av fiskeburger: – Ikke overbevist, dessverre

Innhold:

Findus lett krydret erte- og bønnemiks er en frossen blanding bestående av edamamebønnner (soyabønner), aspargesbønner, cannellinibønner, erter og rødløk.

Blandingen er smaksatt og krydret med soyasaus, rapsolje og diverse krydder som for eksempel pepper, spisskummen, gurkemeie, hvitløk og løpstikke. I tillegg er det en liten andel sitronkonsentrat og risstivelse. Disse står helt til slutt i ingredienslisten, etter krydder, noe som betyr at mengden er veldig liten i produktet.

Av disse ingrediensene er det vel kun risstivelse jeg ikke ville tenkt på å putte i stekepannen, dersom jeg skulle laget en lignende bønneblanding på mitt eget kjøkken. Jeg er usikker på hvorfor de har tilsatt risstivelse, kanskje for å få krydderet til å feste seg bedre til bønnene? Uansett, risstivelse er ren stivelse av ris og kan sammenlignes med potetmel eller maisenna/maisstivelse, og er ikke en «skummel» ingrediens som betyr noe negativt for produktet som helhet.

Erte- og bønnemiksen tilberedes enkelt ved å varmes noen minutter i en stekepanne.

Seks oppskrifter: Sunne og gode middagstips

Foto: Eli Anne Myrvoll

Hva smaker det?

Blandingen er veldig mildt krydret, så smaken kan nok passe mange, både til ulike retter og ulike smakspreferanser. Det smakte kanskje mest av grønne erter og aspargesbønner, rett og slett fordi disse smaker litt mer enn en del andre bønnetyper.

Selve blandingen var god den, med litt ulike varianter og konsistenser, men jeg synes de hvite cannellinibønnene i blandingen var veldig tørre, så de kunne jeg godt klart meg uten. Rødløken forsvant dessuten helt i blandingen, så hvis jeg skal bruke denne bønnemiksen flere ganger vil jeg rett og slett steke litt mer løk sammen med blandingen.

Det er jo ikke så vanskelig å lage dette selv heller. For eksempel så kan jo både erter, edamamebønner og aspargesbønner kjøpes fryst hver for seg, ta ut så mye du vil av hver type og stek sammen med litt krydder og eventuelt løk.

Men så er det jo enkelt når noen har blandet og krydret for deg, så hvis det å ta med seg en ferdig pose bønnemiks fra fryseren bidrar til at litt flere faktisk velger dette som middagstilbehør, så er det bra det.

Fem grunner: Derfor bør du spise mer grønnsaker

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Hvor sunt er det?

Belgfrukter, som bønner, erter, kikerter og linser, er svært næringsrik og bra mat som vi gjerne bør spise mer av.

Belgfruktene er særlig rike på proteiner og kostfiber, og de inneholder en del vitaminer og mineraler som B-vitaminer, jern, kalsium, sink og magnesium. De er fattige på fett, men det høye innholdet av langsomme karbohydrater og kostfiber gjør at man blir god og mett ved å inkludere belgfrukter i måltidet.

Belgfrukter kan gjerne brukes i gryteretter, supper, salater og som tilbehør til kjøtt og fisk. Du kan også «lure» inn litt belgfrukter i maten, dersom noen i familien er litt skeptiske til å spise bønner og kikerter.

Selv bruker jeg for eksempel tørre røde linser som jeg koker sammen med den hjemmelagde tomatsuppen, og hermetiske hvite bønner i blomkålsuppen, som jeg stavmikser til kremete og fyldige supper.

Findus erte- og bønneblanding er en variert blanding med ulike belgfrukter. Produktet er relativt lite bearbeidet, kun tilsatt krydder og en liten mengde salt (via soyasausen), så den vil være et sunt middagstilbehør som krever lite tilbereding.

Det er både praktisk og tidsbesparende å finne lite bearbeidet ferdigmat av matvaregrupper som vi bør spise mer av. Frosne grønnsaker har dessuten like mye vitaminer og mineraler som ferske grønnsaker, så ingen skal ha dårlig samvittighet for å hente en pose grønnsaker eller bønneblanding i frysedisken.

Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll har en doktorgrad i ernæring og jobber til daglig ved Sørlandet sykehus.
Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll har en doktorgrad i ernæring og jobber til daglig ved Sørlandet sykehus. Foto: Gisle Oddstad / VG

Hvor bærekraftig er det?

Sammenlignet med kjøtt, kylling og fisk er belgfrukter den mest bærekraftige proteinkilden. Med tanke på at belgfruktene også inneholder mye av andre næringsstoffer kan de derfor være en god erstatning for kjøtt i kostholdet. Eller de kan bidra til at man kan kjøpe litt mindre kjøtt per person, og heller fylle på med belgfrukter og grønnsaker, noe som er bra både for miljøet og for egen helse.

Findus erte- og bønneblanding er et frosset produkt. Frysing er en konserveringsmetode som krever minimalt eller ingen konserveringsmidler og forlenger matvarens holdbarhet betydelig, noe som vil kunne bidra til å minske matsvinn.

Å redusere matsvinn er kanskje noe av det viktigste både hver enkelt av oss og industrien kan gjøre for å bidra til mer bærekraftig matproduksjon og matforsyning.

Med en pose bønneblanding i fryseren kan du bare ta ut så mye du trenger til måltidet, så kan resten av posen ligge i fryseren til neste gang du skal bruke den.

Pris:

Jeg måtte lete i flere butikker for å finne denne, og fant den til slutt hos Coop Extra til 44,80 Kroner for en pakke med 400 gram bønnemiks. Det blir cirka 112 kroner per kilo. Du vil nok komme billigere ut om du lager en tilsvarende blanding selv av ulike fryste eller hermetiske erter og bønner. Enda billigere vil det bli om du faktisk tar deg bryet og bløtlegge og koke ertene og bønnene selv, men det er tidkrevende og krever mer planlegging.

Næringsinnhold per 100 gram vare:

Energi: 84 kcal
Fett: 2,5 gram hvorav 0,3 gram mettet fett
Karbohydrat: 6,6 gram hvorav 2,4 gram sukkerarter
Protein: 6,1 gram
Kostfiber: 5,3 gram
Salt: 0,59 gram

Sammenlignet med lignende produkter fra frysedisken:

Listen er ikke rangert. Grønnsaker, frosne eller ferske, er noe vi bør spise mer av.

  • Eldorado frossen bønneblanding: 92 kcal, 3,4 gram fett hvorav 0,4 gram mettet fett, 7,3 gram karbohydrater hvorav 2,5 gram sukkerarter, 5,8 gram proteiner, 4,5 gram kostfiber og 0,5 gram salt.
  • Edamame soyabønner, frosne pillede: 141 kcal, 5,9 gram fett hvorav 0,8 gram mettet fett, 11 gram karbohydrater hvorav 6,4 gram sukkerarter, 10 gram protein og 1 gram salt.
  • Aspargesbønner, frosne: 28 kcal, 0,2 gram fett hvorav 0,1 gram mettet fett, 3 gram karbohydrater hvorav 1,9 gram sukkerarter, 1,7 gram protein og 3,5 gram kostfiber. 0 gram salt.
  • Grønne selskapserter, frosne: 67 kcal, 0,4 gram fett hvorav 0,1 gram mettet fett, 8 gram karbohydrater hvorav 4,8 gram sukkerarter, 5,2 gram protein, 5,5 gram kostfiber og 0 gram salt.
  • Amerikansk blanding (gulrot, erter, mais), First Price: 55 kcal, 0,5 gram fett, 8,2 gram karbohydrater hvorav 4 gram sukkerarter, 2,7 gram protein, 3,4 gram kostfiber og, 0 gram salt.
  • Findus Wok classic: 33 kcal, 0,4 gram fett hvorav 0,1 gram mettet fett, 4,3 gram karbohydrater hvorav 2,6 gram sukkerarter, 1,4 gram protein, 2,5 gram kostfiber og 0,5 gram salt.

Tips matspaneren

Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her