Smarte valg i isdisken: Småis med lite kalorier
Med varme og godt vær smaker det godt med en avkjølende is. Her er småisen som finnes i kjøledisken i år fra Diplom-Is og Hennig-Olsen som inneholder færrest kalorier.
Is er kosemat, men man kan spise is ganske så ofte hvis man velger litt smart i isdisken, ifølge Vektklubbs matspaner.
Det er vår og sesongen for å spise is er i full gang. Den store isspisedagen, 17. mai, er dessuten rett rundt hjørnet. Jeg har sett litt nærmere på noen små og store is og sammenlignet disse.
Klar for fest? Her er Vektklubbs fem favoritter til koldtbordet
Isene i testen består både av fløtebasert iskrem og saftis. De fløtebaserte iskremene inneholder gjerne både fløte, sukker og sjokolade, mens saftisvariantene hovedsakelig består av søtet og smakssatt vann.
I tillegg kommer en rekke surhetsregulerende midler, emulgatorer, stabilisatorer, fargestoff, aromaer og andre tilsetninger for å gi isen den ønskede konsistensen, smaken og holdbarheten. Nærmere informasjon om hva de ulike isene inneholder finnes alltid i ingredienslisten på forpakningen.
De sukker- og kalorifrie isene er i en egen kategori og kan sammenlignes med å drikke sukkerfri saft. I denne testen har jeg konsentrert meg om ulike kategorier av noen av de mest vanlige sukkerholdige krem- og saftis.
Tidligere testet: Zeroh saftispinner og Fun light saftis
Jeg antar alle har sine favoritter blant småis. Selv velger jeg veldig sjelden saftis, men foretrekker fløteiskrem i ulike varianter, gjerne med smak av bær, sjokolade eller nøtter. Av dem jeg skriver om her er sandwich en mangeårig favoritt som jeg stadig vender tilbake til.
Jeg har delt isene inn i fire ulike kategorier basert på kaloriinnhold per enhet:
Dersom du prøver å begrense kaloriinntaket eller gjerne vil spise is ofte, så er det best å holde seg til de små isene. Disse kan du kose deg med rett som det er.
De store og ekstra store isene er såpass energirike at de ikke bør inngå i hverdagskostholdet. Det er ikke noe farlig i seg selv å spise mye is, men hvis du spiser så store eller mange is at du blir mett, og du gjør det ofte, kan du risikere at du får i deg litt lite av mer næringsrik mat som kroppen tross alt trenger daglig påfyll av. Du risikerer også å få i deg mer energi enn kroppen din egentlig trenger, noe som på sikt kan gi utfordringer med vekten.
Om du er en av dem som spiser is kun en sjelden gang så er det ikke så mye å tenke på, da tar du den du har mest lyst på uavhengig av kategori.
17. mai er en dag der mange gleder seg til å spise så mange is man orker, og vær så god, det må du gjerne gjøre, det er jo tross alt 17. mai bare en dag i året.
Utskeielser ødelegger ikke: Slik kan du hente deg inn igjen
Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tag matspaneren på Instagram.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Med varme og godt vær smaker det godt med en avkjølende is. Her er småisen som finnes i kjøledisken i år fra Diplom-Is og Hennig-Olsen som inneholder færrest kalorier.
– Nei, du må ikke kjøpe disse veganske iskremene i den tro at de er sunne, for det er de ikke, skriver Vektklubbs matspaner.
Lyst på noe søtt og kjølende? Unn deg sunnere sjokoladeis du enkelt kan lage selv.
– Livet er for kort til å nekte seg alt som er godt, men å finne en god balanse mellom smart mat og kosemat er lurt, sier ernæringsfysiologen.
Tubeost, eller smelteost, er et populært pålegg som stadig kommer i nye smaksvarianter. Det er på tide å se litt nærmere på hva dette egentlig er.
Disse ispinnene kan du omtrent spise så mye du vil av, i alle fall til du blir stoppet av «brain freeze». Kaloriene trenger du i alle fall ikke bekymre deg over.