Plantebasert vs. animalsk: Store forskjeller i næringsinnhold
Mindre protein og mer stivelse. En ny kartlegging har sammenlignet næringsinnhold mellom plantebaserte og animalske produkter.
Å spise mer plantebasert kan gi flere helsefordeler, men ikke all vegetarisk eller vegansk mat er et sunnere valg.
Det er liten tvil om at interessen for vegetarisk eller vegansk kosthold har økt de seneste årene. Mange velger å avstå fra kjøtt og animalske produkter og oppgir klima, miljø, dyrevelferd, religion eller helse som grunner.
Nasjonalt råd for ernæring har laget en ny ekspertrapport slik at de som ønsker å gå over til et vegetarisk eller vegansk kosthold, kan få hjelp til å sette sammen et kosthold som dekker behovet for viktige næringsstoffer.
– Det er viktig å huske på at de «vanlige» kostrådene også sier at kostholdet i stor grad bør baseres på plantekost, minner klinisk ernæringsfysiolog og matspaner i Vektklubb, Eli Anne Myrvoll Blomkvist.
– Det er like viktig å spise variert og næringsrik mat selv om kjøtt kuttes ut, sier Anette Skarpaas Ramm, klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb.
Begge ernæringsfysiologene har sett på de nye ekspertuttalelsene.
Vegetarisk eller vegansk kosthold kan settes sammen på mange måter da det finnes flere ulike former for vegetarisk kosthold og hvilke matvare som inngår.
Det er uansett stor enighet om at et plantebasert kosthold kan gi store helsegevinster, men dersom kostholdet domineres av næringsfattige matvarer med mye sukker og fett, og med lite vitaminer, mineraler og fiber, vil det kunne bidra til feilernæring, påpeker Nasjonalt råd for ernæring. Eksempler på næringsfattige vegetariske matvarer er «instant nudler», potetgull, loff, sukkerrike frokostblandinger og vegansk sjokolade for å nevne noe.
Matspanertest: Müslibarene er ikke stort bedre enn godteri
– Et vegansk kosthold er ikke automatisk sunt, og et kosthold der man spiser kjøtt er heller ikke automatisk usunt. Det handler om helheten, hva man inkluderer og hvordan man setter det sammen, sier Blomkvist.
Det er kanskje lett å tenke at man gjør et sunt valg ved å bytte fra for eksempel kjøttpølser til vegetariske pølser, men mange av de såkalte kjøtterstatningsproduktene er ultraprosesserte matvarer, laget på få eller lite rene råvarer og i stedet bearbeidede ingredienser.
– Vi vet ikke nok til å kunne si at soyapølser er bedre enn kjøttpølser, for begge er sterkt prosesserte matvarer. Å velge soyapølsen kan likevel være et steg i riktig retning, særlig med tanke på miljøet, sier Blomkvist.
Sterkt bearbeidet: Matspaneren tester røkt vegetargrill
Står valget mellom en hel råvare, for eksempel kyllingfilet eller rent kjøtt, så vil ikke vegetarpølsen være sunnere rent ernæringsmessig. Blomkvist minner på at det ikke er enkeltmatvarer som avgjør om kostholdet er sunt eller usunt, og at det er rom for både pølser og andre lettvinte løsninger i hektiske hverdager.
– Det finnes så mye annet bedre man kan velge enn vegetarpølser, men det krever litt nysgjerrighet og gjerne noen gode vegetariske eller veganske kokebøker for å komme i gang og finne andre alternativer, råder Blomkvist.
Vil du spise mer plantebasert? Test en kjøttfri måned
Mange tenker at det kan være vanskelig å få i seg nok proteiner når man kutter ut kjøtt.
– Protein i ulike vegetarisk matvaregrupper kan komplimentere hverandre, slik at man får i seg alle de nødvendige byggestoffene kroppen trenger, selv på et vegetarisk og vegansk kosthold, sier Ramm.
Tre gode oppskrifter: Sunn og digg vegetarlasagne
For eksempel har kornprodukter lite av den essensielle aminosyren lysin, mens den finnes det mer av i belgvekster.
– For personer som spiser lite eller ingen fullverdige proteinkilder, som for eksempel kjøtt og fisk, så anbefales det å spise både kornprodukter og belgvekster fordi disse matvaregruppene kan utfylle hverandre når det gjelder aminosyresammensetning, forklarer Ramm.
Her er den maten Nasjonalt råd for ernæring anbefaler at et vegetarisk eller vegansk kosthold baseres på:
Fra ernæringsfysiologen: Plantebasert dagmeny for deg som vil ned i vekt
– For å sikre inntaket av vitaminer og mineraler kan det anbefales å innta en multivitamin-mineraltablett daglig, råder Ramm.
Det kan være utfordrende å få i seg nok av vitamin B12, jod og D-vitamin uten kosttilskudd. Det er også viktig å passe på å få tilstrekkelig tilførsel av vitamin B2 (riboflavin), sink, kalsium og selen på vegetarisk eller vegansk kosthold.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Mindre protein og mer stivelse. En ny kartlegging har sammenlignet næringsinnhold mellom plantebaserte og animalske produkter.
Debatten om ultraprosessert mat raser i Norge. Mens noen mener det bør komme et eget kostråd om denne typen mat, mener andre at begrepet er for upresis og favner mat som også gir helsegevinster.
Selv om hele lasagnen er ultraprosessert er Findus vegetarlasagne et steg i riktig retning, mener Vektklubbs matspaner.
Mange matvarer har det kjente Nøkkelhullsmerket. Men gjør det maten «sunn»?
Noen matvarer kan fremstå som et smartere og sunnere valg, men det betyr ikke at de er spesielt helsebringende av den grunn.
Det er lurt å passe på proteininntaket for å hindre tap av muskler når du vil redusere vekten.