– Det finnes andre ting som er koselig å gjøre enn å spise godteri. Kos trenger ikke være mat, sier Isabel Kjos.

Isabels grep for å holde seg unna chips og godteri på kvelden

Publisert: 2022-03-22 18:22

Isabel Kjos (24) har fått et nytt syn på «kos». Det trenger ikke være det samme som å spise noe usunt.

Etter «10 uker med Vektklubb» er det særlig et grep Isabel Kjos (24) fra Tromsø trekker frem som har hatt stor betydning for livsstilsendringen. Hun har innført en ny skjermfri leggerutine – og det sparer henne for hundrevis av kalorier.

– Før pleide jeg å se på TV og spise mye på kveldene. Kroppen min forbinder det å se på TV med å spise potetgull eller godteri, sier Isabel.

Denne gamle vanen ble det viktig for Isabel å gjøre noe med.

– Når «kosen» gir deg dårlig samvittighet etterpå er det egentlig ikke noe man gjør for å være god mot seg selv, forteller hun.

Dropp snacksen: Så mange kalorier kan du spare

Nå skrur hun av alle skjermer, TV og PC, og legger vekk mobilen klokken ni hver kveld.

– Da tar jeg vekk det som trigger lysten til å spise noe godt.

I stedet bruker hun kvelden til å gjøre noe som er hyggelig.

– Fra klokken ni til ti på kvelden tar jeg en dusj, tenner lys, drikker te, rydder litt og klargjør kaffetrakteren til neste dag.

Klokken ti legger hun seg.

– Da bruker jeg en putespray og smører meg inn med en god body lotion med deilig duft. Så leser jeg en bok i en times tid.

Den nye leggerutinen har blitt Isabels daglige kos, noe hyggelig hun gjør for seg selv som føles bra og som hun ser frem til.

– Dette er tusen ganger mer koselig enn å se på TV alene og spise smågodt.

Snackpack: Tores geniale grep mot småspising

– Det praktiske som endrer seg i en livsstilsendring er rutiner og vaner. Man må trene seg selv til å endre mønster og forhold man har til mat og trening, sier tidligere Vektklubb-medlem Fredrik Tandberg Nilsen.

Endre vaner tar tid

Å bryte en vane er noe Fredrik Tandberg Nilsen selv kjenner godt til. Han har vært en av ekspertene som fulgte de tre deltagerne i «10 uker med Vektklubb». Han har selv gått ned 40 kilo i vekt og vet hvordan en livsstilsendring kjennes på kroppen.

– Om du alltid setter deg ned foran TV-en på kvelden med for eksempel en pose chips, så vil kroppen underbevisst ha behov for noe «kos» når du sitter der.

Akkurat dette kjente Fredrik på selv, før livsstilsendringen, at kroppen hadde lagt seg til uvaner som ikke nødvendigvis var forenelig med en sunn livsstil.

– Underbevisst vil kroppen forbinde handlinger med andre handlinger. Skal man endre en vane er det en prosess som krever tid og viljestyrke, sier Nilsen.

Psykologen: Slik lykkes du med å endre vaner

Isabel har valgt å eliminere situasjonen der hun utsettes for fristelser. Det samme gjorde Fredrik, han byttet ut TV-tid med å skaffe seg en hobby.

– Det kan være lettere å unngå hele situasjonen enn å gjøre det halvveis, som å fortsette å se på TV, men si nei til kosen. Nå omstiller Isabel seg til vaner som forbindes med sunnhet og som ikke innebærer usunne måltider, sier Fredrik.

Som Isabel selv forteller;

– Det passer dårlig å ta med en pose chips inn i dusjen, eller spise dersom jeg lakkerer neglene.

Kan være vanskelig å stoppe når posen først er åpnet. En stor pose salt potetgull på 250 gram inneholder omtrent 1250 kcal.

Vent 20 minutter

Fredrik tipser om at det å distrahere seg med en aktivitet kan hjelpe med å dempe lysten på noe godt.

– Om du trekkes mot kjøleskapet om kveldene, forsøk å gjøre noe som gjør at hodet er opptatt med en aktivitet og ikke er passivt, råder han.

Om man sliter med å avvenne seg med kveldsspising når du egentlig er mett, kan det å finne sunne og magre alternativ til snacks også være et alternativ, tipser Nilsen.

Lite kalorier: Desserter og snacks til under 200 kcal

For Isabel handler det også om å skille mellom å være sulten og ha lyst på noe.

– Om jeg kjenner at jeg bare har lyst på noe kan jeg sette på en «timer» på 20 minutter for å utsette valget. Imens finner jeg på en aktivitet, og det kan være noe så enkelt som å vanne plantene eller rydde på kjøkkenet. Ofte er ikke lysten på noe godt like sterk når alarmen ringer, forteller hun.

Isabel spiser gjerne kesam med bær til kveldsmat.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her