PROTEINRIK: Frisk kvarg har et høyt innhold av melkeproteiner og vil derfor gi en bedre metthetsfølelse enn for eksempel yoghurt.
PROTEINRIK: Frisk kvarg har et høyt innhold av melkeproteiner og vil derfor gi en bedre metthetsfølelse enn for eksempel yoghurt.

Ny mellommåltids-konkurrent utfordrer meierigigantene

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2015-01-27 14:25

Høyt proteininnhold, men litt mye tilsatt sukker. Vektklubbs «matspaner» har testet sunnhetsgraden av Frisk kvarg.<br />

Vektklubbs matspaner og klinisk ernæringsfysiolog, Eli Anne Myrvoll Blomkvist. Hver måned tester Eli Anne sunnhetsgraden av nye produkter for å gjøre valget i butikken enklere for deg
Vektklubbs matspaner og klinisk ernæringsfysiolog, Eli Anne Myrvoll Blomkvist. Hver måned tester Eli Anne sunnhetsgraden av nye produkter for å gjøre valget i butikken enklere for deg Foto: Jan Petter Lynau/VG

For å unngå oksehunger og blodsukkerfall før middag er det lurt å spise et lite, sunt mellommåltid.

Nå har det kommet en konkurrent til slankefavorittene skyr og kesam innefor kategorien lettvindte mellommåltid av syrnede meieriprodukter. Utvidet utvalg og konkurranse er vel og bra, men er Eldorados Frisk kvarg like bra som de velkjente produktene fra Tine meierier, Synnøve Finden og Q-meieriene?

Innhold

Kvarg er en type syrnet meieriprodukt som ligner skyr og kesam, såkalte ferskoster. Kvarg kan brukes på samme måte som skyr og kesam: som mellommåltid, sammen med musli, frukt, bær eller nøtter til frokost eller kvelds, eller som dessert. De naturelle variantene av kesam og kvarg kan også brukes til sauser, gryter, dipper og bakverk.

Eldorado kvarg er laget av konsentrert skummetmelk og fløte, med syltetøy som smakstilsetning. Denne oppkonsentreringen av skummet melk gir et magert produkt med mye proteiner. UNIL, som produserer Eldoradoproduktene for Norgesgruppen, har dessverre ikke oppgitt andel tilsatt sukker i produktet, så jeg tok en telefon til kundeservice for å finne ut av dette. Dagen etter fikk jeg en mail der de anslo innholdet av tilsatt sukker til å være cirka 7 prosent. Et anslag av sukkerinnhold er for dårlig av UNIL, her burde de ha eksakte tall å vise til.

Noen dager senere fikk jeg en ny mail med bekreftelse at mengden tilsatt sukker er syv prosent. Det er vel og bra at de sendte meg de eksakte opplysningene, men jeg mener fortsatt at dette hadde gjort seg bedre på emballasjen slik som de fleste andre produsenter av matvarer gjør, tilgjengelig for alle, ikke bare for nysgjerrige ernæringsfysiologer.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Smak

Konsistensen ligner kesam. Den er tykkere enn yoghurt, men ikke fullt så fast i konsistensen som skyr. Smaken er søt og god. Min gane ville nok tolerert om sukkerinnholdet ble en smule redusert også. Eldorado har to smaksvarianter, bringebær og blåbær. Jeg liker bringebær best av disse to, og kan gjerne kjøpe den igjen. Jeg kunne ønsket meg en med sitronsmak også, det er en smak jeg synes passer godt i syrnede meieriprodukter.

I tillegg til disse to smaksvariantene av kvarg, har Eldorado kommet med en kvarg naturell uten tilsatt smak eller sukker, samt en variant med vanilje, den finnes kun i tokammerbeger med musli.

Hvor sunt er det?

Kvarg er i utgangspunktet et magert og proteinrikt meieriprodukt, så ja, jeg tenker dette gjerne kan gå under kategorien «sunne mellommåltider». Det høye proteininnholdet og den tykke konsistensen gir en bedre metthetsfølelse enn for eksempel yoghurt.

PRIS: cirka 15 kroner for et beger med 150 gram kvarg.
PRIS: cirka 15 kroner for et beger med 150 gram kvarg.

Mengden tilsatt sukker i Eldorado kvarg er anslagsvis 7 prosent. Til sammenligning har skyr med sitron har 6 prosent tilsatt sukker, og kesam med lime har 5 prosent tilsatt sukker. Limekesam har imidlertid et høyere innhold av fett og kalorier. Jeg tenker Eldorado med fordel kunne redusert innholdet av tilsatt sukker med en prosent eller to, og dermed fått et sunnere produkt, uten at det ville gått nevneverdig utover smaken.

Et enda sunnere alternativ er å velge de naturelle variantene av kvarg, mager kesam eller gresk yoghurt. Hvis du smaksetter disse med frukt, bær og nøtter slipper du unna det tilsatte sukkeret, og du får et mettende og næringsrikt lite måltid.

Sammenlignet med lignende matvarer

  • Skyr sitrongnist (Q-meieriene): et beger med 175 gram gir 136 kcal, 17,5 gram protein, 0,35 gram fett og 15,8 gram karbohydrat.
  • Skyr blåbær og vanilje (Q): et beger med 150 gram gir 93 kcal, 16 gram protein, 0,3 gram fett og 6,4 gram karbohydrat. Dette er en variant uten tilsatt sukker, med tilsatt søtningsmidler (aspartam og acesulfam K).
  • Kesam med lime (Tine): et halvt beger (150 gram) gir 194 kcal, 9 gram protein, 11 gram fett og 13,7 gram karbohydrat.
  • 14 Gresk yoghurt mango/pasjon (Tine): et beger på 160 gram gir 90 kcal, 13 gram protein, 0,3 gram fett og 8,6 gram karbohydrat. Dette er en variant uten tilsatt sukker, med søtningsmidler
  • Gresk yoghurt sitron (Synnøve Finden): et beger på 150 gram gir 126 kcal, 8 gram protein, 2 gram fett og 21 gram karbohydrat
  • Gresk yoghurt naturell (Synnøve Finden): et halvt 350-gramsbeger (175 gram) gir 124 kcal, 14,5 gram protein, 3,5 gram fett og 8,6 gram karbohydrat.

Tidligere tester:

- Go'morgen zero

- 14-serien fra Tine

- Snjo kvarg fra Q-meieriene

- Gresk yoghurt fra Synnøve

- Skyr og skyr med müsli

Hvis du har tips til andre matvarer matspaneren bør teste så send en mail til Vektklubb.

Følg @matspaneren på Instagram eller tag bilder av matvarer du ønsker at vi skal teste med #matspaneren. Du kan også sende oss mail.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her