DU KAN: Hvilket mål har du satt deg? Prøv å nå det ved å følge ekspertenes råd.

Slik når du målet ditt

Publisert: 2017-06-23 11:08

Uansett om du skal ned i vekt, komme inn i en favorittbukse som har blitt litt for trang eller løpe halvmaraton, så trenger du motivasjon. Men hvordan skal du klare å fremkalle den følelsen? Det er jo ikke bare å skru på en knapp. Eller?

– Først handler det om å spørre seg om hvorfor du skal gjøre endringen og sjekke med seg selv om hvorfor det så er viktig for deg. Så er det lurt å sjekke utgangspunktet sitt for den endringen man skal gjøre, for så å få en oversikt over hva det vil kreve å gjøre endringen. Er du så villig til å gjøre jobben? Er svaret ja, har du tatt en god avsjekk med deg selv og dermed aktivert motivasjonen, forklarer Cecilie Ystenes, gründer av Raw trening og forfatter av Mental styrketrening.

Aktivert motivasjonen, ja. Da er det nesten som en knapp likevel.

Cecilie Ystenes jobber med mental coaching.

Anette Skarpaas Ramm, klinisk ernæringsfysiolog og Vektklubb-ekspert foreslår å skrive ned noen punkter for deg selv og ta dem frem når motivasjonen skranter.

– Det er individuelt og svært ulike grunner til hvorfor personer ønsker en endring. Finn dine grunner og minn deg på disse når det føles tungt å holde fast på de nye vanene, sier Skarpaas.

Lag delmål

For å komme deg til målet er det viktig med små delmål underveis, mener de to ekspertene.

– Det er ingen fare med å ha langsiktige mål, men for å ha en god opplevelse, så bør målene være oppnåelige. Det kan derfor være enklere å ha kortsiktige delmål på vei til det langsiktige målet. Og disse delmålene skal gi mestringsfølelse. Mange ødelegger for seg selv ved å sette for høye krav. Husk at livsstilsendring skal være langsiktig og gi varig endring. Da er det lurt å bruke tid, slik at de endringene du kommer frem til, er noe du trives med over tid, sier Skarpaas.

KOSTHOLDSEKSPERT:  Klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm.

Delmål kan også hjelpe deg med å holde på motivasjonen underveis, ifølge mentaltrener Ystenes.

– Har du i tillegg kartlagt utfordringene som vil komme på forhånd og lagt en plan på hvordan du skal forsere dem, vil du bygge mestring underveis, for så å kunne fortsette uansett om det kommer noe motgang, sier hun.

Les også: Nina gikk ned 20 kilo på 4 måneder

Lær av motgang

Motgang, ja. Små vaner fra ditt gamle liv som sniker seg tilbake. Er det ikke like greit å bare droppe hele prosjektet?

– Det er uendelig mange grunner til å «falle av» eller gli tilbake til gamle vaner. Det er også naturlig at dette skjer fra tid til annen når vi jobber med å endre livsstilen. Poenget er at for de aller fleste er livsstilsendring ikke en lineær prosess, og vi vil møte på utfordringer underveis som kanskje gir oss følelse av ikke å mestre. Det er disse periodene som er viktige å legge merke til og lære av. Minn deg på hvorfor du ønsket dette i utgangspunktet. Glem det som har vært og tenk fremover, råder Anette Skarpaas.

Les også: Treningsbloggernes beste tips til å holde på motivasjonen

Lag en liste over det du vil oppnå. Kjemp for å nå målene dine.

Men når vekta står stille, det regner, og du er sur – hva gjør du da for ikke å kaste deg over sjokoladen? Ystenes har et enkelt tips:

– Utsett spisingen. Si til deg selv at du for eksempel skal ta en telefon eller en liten gåtur før du skal trøstespise, for så etterpå å vurdere om du fortsatt vil spise. Med andre ord: Prokrastiner, sier hun.

Les også: Enkle triks for å spise mindre

Nyt mestringsfølelsen

Positiv prokrastinering, altså. Vanligvis er det kanskje treningstimen som blir offer for prokrastineringen. For hva skal man egentlig si til seg selv for å motivere seg til å komme seg på trening? Ifølge Skarpaas handler det om de samme mekanismene som med annen motivasjon: Minn deg selv på hvorfor du vil dette.

– Får du en god følelse underveis eller etter økten, så kan det være en god idé å prøve å sette deg inni hvordan det vil føles senere. En annen strategi kan være å tenke at du ikke nødvendigvis trenger å ha en hard økt i dag. Varm opp, kjenn på kroppen, så kan det hende at du likevel orker å gi det lille ekstra på trening. Det er rart hva oppvarming gjør med kropp og sinn, sier hun.

Sniktitt i kjøleskapet: Slik spiser slankeekspertene

Ystenes anbefaler å se på treningen som en oppgave man må gjøre, ikke noe man skal vente på motivasjon for å sette i gang med.

– Mange søker godfølelsen før trening, men det kan hjelpe å bare se på det som en hvilken som helst annen oppgave. Mestringsfølelsen får vi som regel etterpå, på lik linje med andre hverdagslige sysler som å sette på en vask og henge opp klær. Etter hvert vil treningsmotivasjonen også komme mer i forkant, sier Cecilie Ystenes.

Les også: Terje fikk seg hund og gikk ned 28 kilo

Og så er du der, på vei mot målet. Og før du vet ordet av det har du nådd et av delmålene du satte deg i starten. Det må feires! Men hvordan belønner man seg selv uten å spise? Først og fremst ved å anerkjenne at delmålet er nådd, mener både Ystenes og Skarpaas. Selvtillit, godfølelse og mestring er gode premier.

– Klapp deg selv på skuldra. Det gir en god følelse å få til noe, og dette er belønning i seg selv. En belønning kan være så mangt alt fra nytt treningstøy, en god parfyme, et langt bad, ansiktsmaske, fotbad eller kline til med en massasjetime, sier Skarpaas.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her