Test av maiskaker: – Ikke spesielt sunt
– Mest luft og lettopptagelig karbohydrater, skriver Vektklubbs matspaner.
Ved å tilsette bønnemel og søtpotet, blir knekkebrødene ekstra sunne?
Leksands knekkebrød fra Dalarne i Sverige, er Sveriges nest største knekkebrødprodusent. Leksands knekkebrød har vært solgt i Norge i cirka fem år, og de kommer stadig med noen nye typer. Den nye varianten med søtpotet og bønner vekket nysgjerrigheten hos meg, så den har jeg testet ut litt nærmere.
På Leksands nettsider skriver de at de baker knekkebrød av svensk fullkornsrug, friskt kildevann fra egen brønn, gjær og en klype salt. Hvor bønnemelet og søtpotetmelet kommer fra står det ikke noe om, men denne nye typen søtpotetknekkebrød inneholder i alle fall 8 prosent favabønnemel og 6 prosent søtpotetmel, i tillegg til fullkornsrugmel, chiafrø, havrekli, surdeig av rug, gjær og salt.
ANNONSE: Sjekk når du kan nå din idealvekt med Vektklubb
Da Leksands trekantede knekkebrød var relativt nye i butikken skrev jeg at de ikke skilte seg nevneverdig fra andre knekkebrød, med unntak av prisen. Jeg har endret mening siden den gang. Det vil si: de er fortsatt litt dyrere enn de mest vanlige grove knekkebrødene i butikken, men jeg synes faktisk de skiller seg litt ut i den forstand at de er akkurat passe tynne/tykke og sprø, og de smuler litt mindre enn mange andre typer. Kort sagt er Leksands knekkebrød blant favorittknekkebrødene til både meg og flere andre i huset.
Når det gjelder denne nye oransje pakken med søtpotetknekkebrød, så synes jeg de smaksmessig er nokså like vanlige rugknekkebrød, og jeg kan ikke si jeg merker noe smak av hverken søtpotet eller bønner, og chiafrøene ser jeg knapt. Konsistensen er imidlertid litt hardere enn tilsvarende knekkebrød i den blå pakken som jeg oftest kjøper, og det er jeg ikke fullt så fornøyd med. Jeg tror dermed ikke jeg har fått en ny favoritt blant Leksands knekkebrød, men jeg kommer nok likevel til å kjøpe søtpotetknekkebrødene i blant, for variasjonen sin del. Jeg liker dessuten tanken på at de inneholder bønnemel og chiafrø (hvorfor ser du i neste avsnitt).
Knekkebrød er ofte et «ærlig» bakverk med få ingredienser, lite fett og uten tilsatt sukker og konserveringsmidler. Lite «fiskfakseri» med andre ord, og det liker jeg. Noen består kun av grovt mel, vann og litt salt. Disse nye fra Leksands inneholder litt ekstra i form av søtpotetmel, favabønnemel og chiafrø, som trolig øker næringsinnholdet noe, uten at jeg kan si det for sikkert siden innholdet av vitaminer og mineraler ikke er skrevet på pakkene.
Les også: Test av proteinknekkebrød med quinoa
Sammenlignet med de kanskje vanligste grove rugknekkebrødene på markedet, Wasa Husman, er inneholdet av umettet fett (fra chiafrø) og proteiner (fra bønnemelet) litt høyere, mens innholdet av karbohydrater og kostfiber er litt lavere. Saltinnholdet er litt høyere i søtpotetknekkebrødene enn i Husman, men på nivå med mange andre knekkebrødtyper. Hvis jeg skal sette fingeren på noe så skulle ønske saltinnholdet var på 1 gram per 100 gram eller lavere.
Jeg liker at Leksands forsøker seg med bønnemel. Vi vet jo at belgfrukter er næringsrike og bærekraftige matvarer vi gjerne skal ha mer av i kostholdet. Chiafrø er dessuten små frø proppfulle av både omega-3-fettsyrer og andre nyttige næringsstoffer. Søtpotetens nytteverdi i denne sammenhengen er jeg litt usikker på. Kunne man forsøkt seg med vanlig potet? Den er mer kortreist enn søtpoteten og ikke så ulik i næringsinnhold.
Dette nye knekkebrødet med søtpotet og bønnemel er et interessant alternativ til vanlige rugknekkebrød, og selv om jeg tenker at dette er en sunn og næringsrik knekkebrødtype så er kanskje innholdet av søtpotet, bønner og chiafrø litt for lavt til å utgjøre veldig stor forskjell i næringsinnhold eller «sunnhetsgrad» sammenlignet med andre typer grove knekkebrød, så fremt du ikke spiser veldig mye knekkebrød da. Men jeg synes likevel de skal ha et lite pluss for å bake knekkebrødene med bønnemel.
Energi: 350 kcal
Fett: 4 gram, hvorav mettet fett 0,6 gram
Karbohydrat: 55 gram, hvorav sukkerarter 2,7 gram
Protein: 14 gram
Kostfiber: 17 gram
Salt: 1,2 gram
Et knekkebrød veier cirka 12 gram og gir 42 kcal.
Per 100 gram
• Wasa Havreknekkebrød: 368 kcal, 5 gram fett hvorav 1,5 gram mettet fett, 65 gram karbohydrat hvorav 2 gram sukkerarter, 11 gram protein, 9 gram kostfiber og 1,1 gram salt.
• Leksands normalstekt knekkebrød (den blå pakken): 350 kcal, 2,6 gram fett hvorav mettet fett 0,6 gram, 64 gram karbohydrat hvorav sukkerarter 1,3 gram, 9 gram protein, 21 gram kostfiber og 1,2 gram salt.
• Ryvita rug: 342 kcal, 1,2 gram fett hvorav 0,2 gram mettet fett, 66 gram karbohydrat hvorav 3 gram sukkerarter, 8,5 gram protein, 15,2 gram kostfiber og 0,74 gram salt.
• Wasa rugsprø original: 340 kcal, 2 gram fett hvorav 0,4 gram mettet fett, 60 gram karbohydrat hvorav 2 gram sukkerarter, 11 gram protein, 19 gram kostfiber og 1,25 gram salt.
• Wasa Husman: 330 kcal, 2 gram fett hvorav 0,4 gram mettet fett, 60 gram karbohydrater hvorav 1,5 gram sukkerarter, 9 gram protein, 20 gram kostfiber og 1 gram salt.
Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan sette under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tag #matspaneren på instagram.
Andre matvarer matspaneren har testet:
Matspaneren: Polly Småsulten Biter blåbær og tranebær
Matspaneren: ZERoh saftispinner uten kalorier
Matspaner: W.K. Kellogg no added Sugar crunchy müsli coconut & cashew
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
– Mest luft og lettopptagelig karbohydrater, skriver Vektklubbs matspaner.
For oss brødspisende nordmenn kan nye varianter av brød og rundstykker være kjærkomment for å øke variasjonen i hverdagen. Hatting har nå kommet med noe de kaller grønnsakstykker som Vektklubbs matspaner har sett litt nærmere på.
Et sunt, men dyrt, grøtprodukt. Og like lett å lage selv.
Protein Supergranola har ikke tilsatt sukker, men har likevel ikke fått Nøkkelhullsmerket. Matspaneren forklarer hvorfor.
Hatting er den eneste som har en grov variant av den populære hvitløksbagetten. Er den et bedre valg enn de andre? Vektklubbs matspaner har tatt en nærmere titt.
Det nye nistebrødet ligner forvekslingsvis på polarbrød, men er grovere og uten tilsatt sukker. Er det automatisk sunnere? Vektklubbs matspaner har lagt nistebrød fra Hatting under lupen.