Magnar Kirknes / VG

Sunn og mager eplekake med cottage cheese

Publisert: 2020-09-18 10:44

Nyt noe av det beste høsten har å by på er saftige norske epler. Vil du servere de i kakeform kan du bruke denne oppskriften, og spare en haug av kalorier.

De norske eplene er et av høstens store høydepunkt. Eplene modnes langsomt gjennom sommeren med kjølige netter og lyse dager, og i september er de norske eplene på sitt aller beste.

Kalorier i eplekake

Tradisjonell eplekake inneholder ofte en tredjedel av henholdsvis smør, sukker og hvetemel, pyntet med epler på toppen. Et kakestykke på 100 gram inneholder omtrent 287 kcal, ifølge Matvaretabellen. I tillegg er det vanlig å ha en kule vaniljeis (50 gram = 100 kcal), vaniljesaus (0,5 dl = 75 kcal) eller pisket krem (30 gram = 98 kcal) ved siden av.

På oppdrag fra Vektklubb har Marianne Hayes fra Opplysningskontoret for meieriprodukter (Melk.no) har laget en magrere eplekake med cottage cheese. 100 gram av denne eplekaken gir 112 kcal.

Magnar Kirknes / VG

6 porsjoner – 187 kcal per porsjon

2 egg
50 g sukker
1 ts malt kanel
1 dl melk
2 ss hvetemel
1 beger cottage cheese
3 stk. eple
2 ss mandler hakkede
½ dl rosiner

Slik gjør du det: Visp sammen egg, sukker, kanel, melk og hvetemel. Rør inn cottage cheese. Hell røren i en smurt ildfast form.
Skrell og del eplene i båter. Legg dem på toppen av røren.
Dryss over hakkede mandler.
Stekes midt i ovnen ved 175 ºC i 40 minutter.
Når det er ca. 5 minutter igjen av steketiden drysses rosinene over.
Serveres lunken med kesam, vaniljesaus eller pisket, lett dessertfløte.

Lagre oppskrift som favoritt (kun for Vektklubbmedlemmer)

Tips: Om du ikke har tid til å bake, kan du lage høstens enkleste dessert ved å kutte epler i båter, ha på bakepapir, strø over kanel, varm i ovn til de blir myke og server med vaniljeyoghurt eller mager vaniljekesam. Et eple gir cirka 60–80 kcal avhengig av størrelse.

Oppskriften er laget av Marianne Hayes fra Melk.no – Opplysningskontoret for meieriprodukter, og gitt til Vektklubb i forbindelse med en tidligere artikkel om kake- og dessertoppskrifter uten bruk av fløte og seterrømme. Denne artikkelen ble første gang publisert i 25. september 2015, og er oppdatert og republisert 18. september 2020.

BMI-kalkulator: Sjekk når du kan nå din idealvekt! (kommersiell lenke)

Les også:

Slik spiser slankeekspertene

Spis sjokolade – det er godt for hjertet

Mindre sukker – mer protein: Hvilken «sunne» yoghurt er best?

Raske bananpannekaker til helgefrokosten

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2021 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her