Hvor sunt er havreris som middagstilbehør?
En skikkelig god nyhet som imponerte Vektklubbs matspaner!
"Møllerens kaprer middagsbordet!" Dette er i alle fall hva de påstår på sine nettsider. Jeg har testet hva de forsøker å kapre middagsbordet med, nemlig to nye varianter av middagstilbehør.
Byggris og hveteris er strengt tatt ikke ris, men korn av hvete og bygg. Disse kan brukes som du ville brukt ris til middagen.
Du kan også bruke bygg- og hveteris i andre oppskrifter, for eksempel i grønnsakssuppe, pastasaus, wok og risotto. Et lite oppskriftshefte med gode tips følger med i pakken.
Kornene kommer i små boil-in-bag poser, noe som gjør dette til et svært lettvint tilbehør.
Den største fordelen med å bytte ut vanlig ris med hveteris eller byggris er kostfiberinnholdet. De to nye produktene inneholder nemlig mye mer fiber enn vanlig ris. Det gjør at middagen blir sunnere, blodsukkerstigningen blir langsommere og metthetsfølelsen holder seg litt lengre.
Jeg kjenner ikke innholdet av vitaminer og mineraler i disse produktene, men med tanke på at dette er helkorn så vil jeg anta at innholdet av nyttige næringsstoffer er nokså mye høyere enn det er i vanlig ris.
Jeg har foreløpig bare smakt hveterisen, men har også kjøpt byggrisen som jeg skal smake. Jeg synes både smak og konsistens kan beskrives som en mellomting mellom couscous, bulgur og vanlig ris. Jeg synes absolutt ikke det smakte som "brøddeig", men konsistensen minner om fullkornris, som kanskje er litt mer kornete enn vanlig hvit ris.
Smaken er nøytral, som andre lignende produkter, jeg synes hverken ris eller couscous smaker så mye i seg selv, men at det behøver en eller annen form for saus, for eksempel soyasaus som passer veldig godt. Siden smaken er nøytral kan kornene kombineres med det meste.
Du ser at kornene er veldig grove, så hvis du prøver å ”narre” noen til å tro at det er ris, så vil du nok ikke lykkes med det. Poenget er vel heller ikke at det skal være som ris, så jeg foretrekker å kalle det hvetekorn og byggkorn.
Det er i alle fall ingen tvil om at det er et svært sunt middagstilbehør som danker ut både vanlig ris og pasta hva sunnhet angår. Et meget godt alternativ til den som vil leve sunt!
Pris: ca 22 kroner for en pakke med 6 x 50 gram.
Næringsinnhold pr. 100 gram vare:
Hveteris: 299 kcal, 9 gram protein, 61 gram karbohydrat, 2 gram fett og 12 gram kostfiber. 1 pose/porsjon á 50 gram gir 150 kcal og 6 gram kostfiber.
Byggris: 323 kcal, 8 gram protein, 67,5 gram karbohydrat, 1,5 gram fett og 8 gram kostfiber. 1 pose/porsjon á 50 gram gir 160 kcal og 4 gram kostfiber.
Sammenlign med lignende matvarer, tall per 100 gram tørr vare:
Basmatiris: 360 kcal, 9,2 gram protein, 76,8 gram karbohydrat, 1 gram fett og 0,5 gram fiber Jasminris: 360 kcal, 7,5 gram protein, 79,5 gram karbohydrat, 0,7 gram fett og 0 gram fiber
Naturris: 369 kcal, 9,4 gram protein, 72,8 gram karbohydrat, 3 gram fett og 4,2 gram fiber
Langkornet ris, polert: 348 kcal, 7,8 gram protein, 75,9 gram karbohydrat, 0,7 gram fett og 1 gram fiber
Bulgurgryn: 333 kcal, 10,8 gram protein, 62,5 gram karbohydrat, 2,3 gram fett og 7,8 gram fiber
Couscousgryn: 326 kcal, 12,8 gram protein, 63,6 gram karbohydrat, 0,6 gram fett og 5 gram fiber.
Les flere matspaner-artikler her
Av klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
En skikkelig god nyhet som imponerte Vektklubbs matspaner!
Toro har kommet med en ny produktserie som de kaller «Bare Bra». Serien består av fire frokostblandinger (granola, musli og grøt) i tillegg til middagstilbehøret «Superris». Produktene, skal i følge Toro, være like gode som sunne.
Lei av potet, pasta og ris? Det er bare å hive seg på «byggbølgen»!
Müslien er tilsatt daddelpasta, som gir den et høyere innhold av enkle sukkerarter enn lignende produkter. Produsenten svarer at det er tilsatt for konsistensens skyld.
Kraftig bearbeidet og minner om smaksløs ostepop. De nye frokostkulene fra Synnøve imponerer ikke Vektklubbs matspaner.
Havregryn står på mange frokostbord, enten som grøt eller gryn. Havregryn er bra i seg selv, men kan det gjøres enda sunnere ved å tilsette mer proteiner? Matspaneren har sett på AXAs nye proteinhavregryn.