Søvnmangel = dårlige matvalg

Publisert: 2012-06-25 09:52

Lite søvn svekker den delen av hjernen din som gjør at du velger sunn mat.

Tilstrekkelig søvn kan hjelpe deg å holde på sunne matvaner. Illustrasjonsfoto: Henning Carr Ekroll / NTB Scanpix

Det kommer fram i ny forskning som ble presentert på den årlige søvnkonferansen til American Academy of Sleep Medicine tidligere denne uken.

Ved hjelp av MR-skanning av 23 personer kunne forskerne ved University of California i Berkeley avsløre hvordan søvnmangel påvirker den delen av hjernen vår som gjør oss i stand til å ta gjennomtenkte valg og beslutninger.

Halvparten av deltagerne fikk MR-skanning etter en god natts søvn, mens den andre halvparten fikk det etter å ha sovet lite og dårlig. Begge gruppene måtte også angi hvor mye de hadde lyst på ulike typer matvarer mens de var i skanneren.

- Vi ønsket å finne ut om de bestemte delene av hjernen som påvirker matvalg ble forstyrret av mangelen på søvn, sier forskeren bak studien, Stephanie Greer, som mener funnene kan forklare sammenhengen mellom søvnproblemer og overvekt.

Resultatene viste at mangel på søvn svekket hjerneaktiviteten i frontallappen - den delen av hjernen vår som er viktig for å kontrollere atferd og gjøre komplekse valg, som for eksempel hva slags mat vi velger å spise.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Svekker vurderingsevnen

Senterleder ved Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer, Bjørn Bjorvatn, mener funnene er spennende:

- Lite søvn er assosiert med økt vekt, hjerte- og karsykdom og diabetes, men jeg kjenner ikke til at frontallappen påvirkes av søvnmangel. Om det stemmer er det interessant. Frontallappen er det området i hjernen hvor evnen til vurdering og refleksjon ligger, og hvis dette området er affisert kan man godt tenke seg at det kan gi negative konsekvenser, som for eksempel usunne matvalg, sier han.

Sammenhengen mellom dårlig søvn og overvekt er godt kjent og dokumentert fra tidligere, og det er mange mulige forklaringer på sammenhengen, ifølge senterleder ved Senter for sykelig overvekt Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold, Jøran Hjelmesæth.

Interessant

Han mener likevel at studien er interessant:

- Den gir oss enda en mulig forklaring på hvorfor mangel på søvn kan påvirke kostholdet i en ugunstig retning. Dette er en ny liten bit i puslespillet som legges for å forklare sammenhengen mellom søvn og overvekt, sier han.

Han understreker at resultatene fra studien må bekreftes i mer omfattende studier for å ha beviskraft.

- Vi ser også daglig i praksis at de av våre pasienter som sover lite har vanskeligere for å konsentrere seg om endring av usunne levevaner - både når det gjelder kost og fysisk aktivitet. Samtidig ser vi at behandling mot nattlig pustestopp (CPAP) gir et bedre søvnmønster, og pasientene klarer på en helt annen måte å bedre kosthold og fysisk aktivitet, sier Hjelmesæth.

Les også:

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her