I sjokolademelk gjør karragenan at sjokoladen ikke faller til bunns.

Omstridt tilsetningsstoff: Dette er karragenan

Publisert: 2022-11-15 15:19

Tilsetningsstoffet karragenan (E407) tilsettes hundrevis av matvarer for å gi bedre konsistens. Dette er grunnen til at produsenter faser det ut.

Karragenan er et finmalt pulver produsert av rødalger og brukes for å gi bedre konsistens i mange prosesserte matvarer, som meieriprodukter, mellommåltidsprodukter, kjøttpålegg og desserter.

– Karragenan gjør produkter mer stabile, tyktflytende eller smørbare, forklarer klinisk ernæringsfysiolog og matspaner i Vektklubb, Eli Anne Myrvoll, som ofte har støtt på tilsetningsstoffet når hun legger matvarer under lupen for å se hvor sunne de egentlig er.

Blant annet finnes tilsetningsstoffet i sukkerfri gelé, vegansk iskrem og smøreost som tidligere er testet av matspaneren.

– Karragenan kan også brukes i produkter med redusert innhold av fett for å gjøre konsistensen saftigere, for eksempel i produkter som pølser og leverpostei, sier Myrvoll.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Betennelse i tarmen

I de seneste år har karragenan blitt et omstridt tilsetningsstoff, blant annet fordi noen studier har vist sammenhenger mellom inntak av karragenan og betennelser i tarmen.

– Det antas at mekanismen bak er at karragenan kan påvirke tarmens bakterieflora. Det er så langt gjort lite forskning på mennesker så vi vet foreløpig lite om hvordan dette eventuelt kan påvirke helsen vår, forklarer ernæringsfysiologen.

Det er altså dyrestydier som viser at karragenan i store mengder kan fremme betennelse i tarmen hos mus.

Vektklubb har tidligere skrevet om tilsetningsstoffet xantangummi, E415, som forskere ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), fant ut at kan brytes ned og påvirke tarmfloraen.

Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll.

Faser ut bruken

I 2020 krevde Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer at Mattilsynet skal oppfordre til forsiktighet i bruken av karragenan, men enn så lenge er karragenan fremdeles et godkjent tilsetningsstoff til bruk i matindustrien.

– Flere produsenter har imidlertid valgt å være føre var og har faset ut bruken av karragenan i sine produkter, sier Myrvoll.

Sommeren 2022 lovet TINE å kutte bruken av karragenan i alle produkter innen utgangen av 2023.

– Vi har som mål at det ikke skal brukes mer tilsetningsstoffer enn det som er nødvendig for å sikre gode og trygge produkter, sier klinisk ernæringsfysiolog og talsperson for ernæring i TINE, Anne Marie Skjølsvik til Vektklubb.

Så langt er karragenan fjernet fra lettmelk med smak og på kakaomelken i skolemelkordningen.

– Vi jobber målrettet med testing nå på flere andre produkter. Noen produkter går det veldig greit å endre på, mens andre krever en del flere testrunder og vurderinger for å sikre at vi bevarer den gode kvaliteten, sier Skjølsvik.

Også Nortura og Coop fjerner karragenan fra mange matprodukter.

EUs mattrygghetsorgan EFSA holder nå på med å samle inn dokumentasjon for å vurdere på nytt om karragenan er trygt og fortsatt skal kunne brukes.

Vanlige matvarer med karragenan

Siden karragenan kan trekke til seg vann og danne en gelélignende substans, er den svært attraktiv i matindustrien som tykningsmiddel og stabilisator.

Her har vi listet opp noen av de vanligste matvarene der karragenan er brukt. Det kan være variasjoner mellom produkter, ikke alle produsenter bruker de samme tilsetningsstoffene. Sjekk innholdsfortegnelsen bak på produktene og se etter karragenan eller E407.

  • Sjokolademelk og smaksatt melk
  • Iskaffe
  • Proteindrikk og proteinpudding
  • Iskrem/fløteis, både kuleis, softis, pinneis og boksis
  • Kjøttpålegg som hamburgerrygg og kokt skinke
  • Leverpostei
  • Pudding og gelé
  • Vaniljesaus
  • Rislunsj, bygglunsj og havrelunsj
Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her