Det beste med denne chipsen er den beskjedne størrelsen på posen. Prisen er ikke så gal den heller, synes matspaneren.

Ekspert om hvilken chips som er sunnest: – Ikke linsechips eller kikertchips

Publisert: 2022-09-30 20:36

Det kan være fort gjort å tro at chips laget av belgfrukter eller linser er sunt. Vektklubbs matspaner er faktisk fristet til å si at vanlig potetgull er sunnere. Les hvorfor:

Fra tid til annen dukker det opp ulike alternativer til det tradisjonelle potetgullet. Mange gir uttrykk for å være sunnere alternativer til chips, med for eksempel mindre fett og mer kostfiber, men er de egentlig det?

Jeg oppdaget nettopp Remas eget chipsalternativ kalt Nice og har sett litt nærmere på disse.

Innhold:

Her er det bare å stålsette seg, ingredienslistene er lange, og chipsene inneholder flere meltyper enn det navnet på snacksen tilsier.

 • Nice linsechips med smak av rømme og løk inneholder 28 prosent linsemel, 22 prosent kikertmel, 21 prosent solsikkeolje, 18 prosent potetstivelse, 4 prosent potetfiber, 2 prosent salt, kaliumklorid, løkpulver, mysepulver, kjernemelkpulver, sukker, surhetsregulerende middel, gjærekstrakt, persille, hvitløkspulver, rømmearoma, rømme, antiklumpemiddel og naturlig løkaroma.
Her er det målt opp en halv pose av linsechipsen med smak av rømme og løk.
 • Nice kikertchips med salt består av 23 prosent solsikkeolje, 17 prosent kikertmel, 17 prosent rismel, 17 prosent maismel, 17 prosent potetstivelse, 2 prosent salt, stabilisator, dekstrose, gjærekstrakt, løkpulver, grønnsakbuljong, surhetsregulerende middel, tomatpulver og løpstikkepulver.
Slik ser kikertchipsen med salt smak. Også er rommer skålen halve posen som tilsvarer cirka

Hva smaker det?

Snacksene er sprø og salte. Linsechipsen er de sprøeste av de to variantene og med mest smak (naturlig nok, siden det er rømme og løk). Kikertchipsen er litt mykere/lettere i konsistensen, men likevel knasende, og har en smak som minner om vanlig, salte potetskruer, nemlig en lett løksmak.

Jeg kan godt se for meg at Nice chips kan ha sine tilhengere. Begge variantene gir mersmak, slik salt snacks gjør, men jeg synes egentlig de er litt i salteste laget.

Tidligere testet: Hvor sunt er Eplegull?

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Hvor sunt er det?

Rema skal ha kreditt for at de ikke markedsfører snacksene som «sunne». På pakningen står det bare: «Superknasende smakfull chips behøver ikke være laget av poteter. Nice linsechips er et godt bevis på dette. Dessuten har chipsen i denne posen et høyt kostfiberinnhold. Rett og slett en annerledes type chips som er 100 prosent nice.»

Jeg tror nok likevel at mange tenker at chips av linser og kikerter er sunnere alternativer til chips, og noen slike lignende chipsvarianter er også markedsført som det, for eksempel markert med «x prosent mindre fett» eller «kilde til fiber».

Chips av linser og kikerter får gjerne et høyere innhold av proteiner og kostfiber. Av disse to er særlig linsechipsen både proteinrik og fiberrik.

En positiv ting med Nice linse- og kikertchips er størrelsen på posene, som er nokså beskjedne. Posene på 75 og 80 gram er helt topp å dele på to personer

Problemet med denne typen chips, laget av ulike meltyper (linsemel, kikertmel, maismel, rismel), er imidlertid at de gjerne trenger mer salt, mer krydder og flere tilsetningsstoffer for å bli til en sprø og luftig snacks. Produktet er dermed bearbeidet til å bli et langt stykke unna de sunne belgfruktene de er laget av.

Jeg er en stor tilhenger av at vi utnytter den sunne, bærekraftige og gode ressursen som belgfrukter er, men kanskje ikke til chips ...

Faktisk er jeg fristet til å si at vanlig salt Sørlandschips, laget av kun tre ingredienser; poteter med skallet på, peanøttolje og salt, er sunnere enn disse ultraprosesserte og svært salte linse- og kikertchipsene.

Men nå er det jo ingen slike salte snacks som er sunne da akkurat. Skal du ha sunn (i betydningen helsebringende) snacks, så må du nok over i nøtteskålen eller fruktfatet.

Lar du deg lure? Test av rotfruktchips

Om du «går på en smell» og spiser hele posen, så er det ikke helt krise det heller (ca. 350–370 kcal), i alle fall ikke hvis alternativet var en potetgullpose på 250–300 gram (ca. 1000–1600 kcal).

Hvor bærekraftig er det?

Det står på posene at chipsen er produsert av FoodMan i Aurskog, men opprinnelsen til linsemelet, kikertmelet, maismelet og rismelet er nok neppe i Norge. Jeg sendte forespørsel til Rema angående opprinnelsesland og produksjon av Nice chips for en stund siden, men har i skrivende ikke fått svar på dette, selv etter en purring fra min side.

Å utnytte belgfrukter som linser og kikerter til menneskemat er bra. Belgfrukter er en potensielt bærekraftig matvaregruppe vi absolutt bør spise mer av. Men som allerede nevnt, kanskje ikke som ultrabearbeidet chips.

Vi må ikke glemme at snacks er luksusprodukter som vi ikke bør basere en særlig stor grad av kostholdet vårt på, uansett hva de er laget av og hvor de kommer fra.

Å tenke bærekraft og helse er viktigere når det gjelder hverdagsmaten vi spiser. Hvis man spiser snacks relativt sjelden så tenker jeg at man kan velge den typen man liker best, litt uavhengig av sunnhets- og bærekraftsperspektiv.

Pris: Cirka 15 kroner for en pose. Posen med linsechips inneholder 80 gram, posen med kikertchips inneholder 75 gram.

Eli Anne Myrvoll er klinisk ernæringsfysiolog med doktorgrad i ernæring, og har vært Vektklubbs matspaner i mer enn ti år.

Næringsinnhold:

 • Nice Kikertchips salt: 473 kcal, 25 gram fett hvorav 2,2 gram mettet fett, 52 gram karbohydrat hvorav 2,3 gram sukkerarter, 8,5 gram protein, 3,2 gram kostfiber, og 2,3 gram salt.
  Hele posen gir 354 kcal.
 • Nice Linsechips sourcream and onion: 463 kcal, 24 gram fett hvorav 1,9 gram mettet fett, 46 gram karbohydrater hvorav 2,7 gram sukkerarter, 12 gram protein, 7,5 gram kostfiber og 2,2 gram salt.
  Hele posen gir 370 kcal.

Sammenlignet med lignende produkter

Her har Vektklubb rangert ulike potetchips eller snacksalternativer fra høyest til lavest kaloriinnhold per 100 gram. Dette sier ikke nødvendigvis noe om hvilken variant som er «sunnest» eller mest «usunn».

 • Kims potetchips sour cream and onion: 543 kcal, 34 gram fett hvorav 3,1 gram mettet fett, 53 gram karbohydrater hvorav 2 gram sukkerarter, 4,8 gram protein, 4,4 gram kostfiber, og 1,5 gram salt.
 • Maarud popkorn poppet: 490 kcal, 26 gram fett hvorav 2,3 gram mettet fett, 49 gram karbohydrater hvorav 0,5 gram sukkerarter, 9,5 gram protein, 12 gram kostfiber og 1,8 gram salt.
 • Sørlandschips havsalt: 487 kcal, 26 gram fett hvorav 4,7 gram mettet fett, 55 gram karbohydrater hvorav 1 gram sukkerarter, 6 gram protein og 1,3 gram salt.
 • Maarud superlinser linsechips med krydret paprika: 455 kcal, 17 gram fett hvorav 1,4 gram mettet fett, 60 gram karbohydrat hvorav 2,9 gram sukkerarter, 13 gram protein, 3 gram kostfiber og 2,1 gram salt.
 • Poppa potato chips spansk paprika: 428 kcal, 13 gram fett hvorav 1,9 gram mettet fett, 70 gram karbohydrat hvorav 4,4 gram sukkerarter, 6,7 gram protein, 3,3 gram kostfiber og 2 gram salt.
 • Eplegull (tørket eple): 358 kcal, 0,4 gram fett, 79 gram karbohydrat hvorav 73 gram sukkerarter, 2,2 gram protein, 15 gram kostfiber og 0,1 gram salt.

Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tag #matspaneren på Instagram

3. oktober 2022: Rema 1000 svarer matspaneren, etter publisering av artikkelen, at opprinnelse for råvarene ser slik ut:

 • Kikertmel: Europa
 • Rismel: USA, Europa, Afrika og Asia
 • Maismel: Europa
 • Linsemel: Canada/Tyrkia
Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

 • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her