Gode hverdagsvaner er noe av det viktigste for å få en sunn og bærekraftig vektnedgang.

Fem smarte vaner som strammer opp kroppen

Publisert: 2022-05-23 16:09

Med disse grepene kan du oppnå resultater som varer - helt uten diett og hardtrening.

Det er ingen hemmelighet at tiden før sommermånedene er en periode hvor mange blir litt ekstra bevisst på kropp og utseende - noe som kan føre til økt motivasjon for å ta grep med ønske om å stramme opp figuren.

Formelen for å gå ned i vekt handler om å bruke mer energi enn det du inntar, men dette trenger ikke å bety at du må gå på streng diett eller trene til du får blodsmak i munnen.

Vær realistisk

Tenk heller at nå er et perfekt tidspunkt der du kan fokusere på å etablere gode vaner som skaper en bærekraftig livsstil med positive helseeffekter - blant annet økt energi, mer overskudd og bedre søvnkvalitet.

Det er tross alt en indre motivasjon som er nøkkelen til en varig livsstilsendring og vellykket vektnedgang. Mest sannsynlig har du brukt noen år på å gå opp i vekt og derfor er det lite realistisk at du skal kvitte deg med alle uønskede ekstrakilo i løpet av noen få uker. Tålmodighet er et viktig stikkord og små grep kan utgjøre stor forskjell over tid.

Tenk på hvilke vaner du kan opprettholde lenge, råder kostholds- og treningsekspert i Vektklubb, Silje Bjørnstad.

Vane 1: Få oversikt

Noe av det første du bør gjøre er å skrive ned alt du spiser og drikker, og vær ærlig med deg selv! Alt teller og selv om det kan føles brutalt ut, så vil dette gjøre det enklere å få en forståelse for hvordan du enkelt kan redusere kaloriinntaket i hverdagen.

Bare det å logge maten kan bidra til at du spiser smartere. Mange får nemlig seg en skikkelig aha-opplevelse når man ser alt man putter i seg svart på hvitt. Dette er et enkelt verktøy som skaper bevissthet rundt kostholdet ditt og som virkelig kan kickstarte endringer som gir raske resultater.

Fem vanlige feller: Derfor blir kaloritellingen feil

En matdagbok er også smart for å planlegge mat- og drikkeinntaket på forhånd.

Gå så ofte du kan, det har stor helsegevinst!

Vane 2: Øk hverdagsaktiviteten

Et spørsmål mange lurer på er «Hvordan kan jeg øke forbrenningen min?». Det som har størst påvirkning på forbrenningen din er aktivitetsnivået ditt. Jo høyere aktivitetsnivå, desto høyere er forbrenningen din.

Nye nasjonale råd: Derfor bør vi sitte mindre

Det å øke hverdagsaktiviteten kan for mange være mye enklere og mer hensiktsmessig enn å trene på høy intensitet 1-2 ganger i uken, dersom livet ditt ellers er preget av stillesitting og inaktivitet. Både det å bruke kroppen mer i hverdagen og flere små regelmessige avbrekk der du beveger litt på deg, blir til sammen ganske mange flere minutter med aktivitet over tid.

Regelmessig fysisk aktivitet kan også gjøre det lettere å sove bedre. Som igjen er svært viktig for helsen din.

Vane 3: Prioriter styrketrening

Å trene styrke bidrar til at du vedlikeholder og bygger muskelmasse, noe som er med på å forme kroppen og gi deg en strammere figur. Styrketrening gir gode resultater uansett alder og treningen vil også ha en positiv effekt på den mentale helsen.

Mange merker de får bedre selvtillit og opplever mestringsfølelse når de blir sterkere. Når man trener og føler seg bra, så vil man også kunne oppleve økt motivasjon til å ta sunne og gode matvalg. Med andre ord er det ikke sikkert det frister like mye å hive innpå med usunn mat og snacks.

Bli sterk hjemme: Styrkeprogram uten utstyr

Trening bidrar også til å redusere stressnivået i kroppen, noe som kan være med på å redusere suget etter sukker og søtsaker.

Vane 4: Drikk vann jevnlig

Jevnlig påfyll av vann kan gi deg mange fordeler når målet er å stramme opp figuren. Kroppen kan ikke lagre vann, derfor trenger vi å erstatte væsketap. Går det lang tid mellom hver gang du drikker noe så kan mild dehydrering gi falsk sultfølelse. Dette kan føre til at du spiser mer, selv om du egentlig er tørst og ikke sulten.

I tillegg vil vann bidra til at du får litt volum i magesekken og dette kan hjelpe på metthetsfølelsen. Å drikke mer vann kan også føre til at du redusere inntaket av flytende ekstrakalorier som sukkerholdig brus, alkohol, saft og lignende.

De fleste av oss vet godt at vann er og blir den beste tørstedrikken - derfor er det lurt å alltid ha en flaske med vann i nærheten.

Vane 5: Ta tilbake lørdagsgodtet

I dag har godteri og snacks blitt en vanlig del av hverdagen til mange. Denne småspisingen kan bli ganske mange unødvendige og næringsfattige kalorier i løpet av en uke.

Tilgjengeligheten av sukkerrike og kaloririke mat- og drikkevarer er høy, og daglig blir vi utsatt for fristelser og «super-tilbud». Med litt bevissthet og noen enkle grep kan det ukentlige godteriinntaket begrenses, uten at lørdagsgodtet trenger å kuttes helt.

Sjokkerer: Så mange kalorier er det i smågodtposen din

Ta deg tid til å sette opp en grovplan for måltidene du skal spise i løpet av uke og begrens godteriinntaket til én dag i uken der du har bestemt mengden på forhånd. Dette gjør det også enklere å vite hva du skal handle når du er i butikken.

Unngå å ha godteri og søtsaker tilgjengelig i hjemmet hvis du egentlig vil holde deg unna, men vet at du ikke klarer. Det finnes mye annet godt og sunt du kan kose deg med i hverdagen, uten at det overskrider kaloribudsjettet.

Finn noe annet sunt du kan spise for å takle søtsug, for eksempel naturens eget smågodt; bringebær!

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her