Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Test av maiskaker: – Ikke spesielt sunt

Publisert: 2022-03-15 16:00

– Mest luft og lettopptagelig karbohydrater, skriver Vektklubbs matspaner.

I det siste har jeg hørt flere nevne at de spiser maiskaker så jeg måtte se litt nærmere på dette fenomenet for å se om jeg kunne finne ut hva det er som gjør de så populære. Det har også kommet meg for øre at det visstnok er en del youtubere som bruker maiskaker og riskaker som snacks og mellommåltider.

Synnøve frokostkuler: – Nøkkelhull, men ikke sunt

Maiskaker med chiafrø og havsalt har allerede vært å finne i butikken en stund, mens maiskaker med popcornsmak er en nyhet. Jeg har kun smakt (og tatt bilder av) maiskakene med chiafrø og havsalt. Friggs maiskaker med smak av popcorn er mer som snacks å regne, og ikke noe man bruker som brødmat med pålegg på, jeg har derfor valgt å ikke kommentere disse noe nærmere i denne omgang (men de er med i sammenligningen nederst i saken).

Innhold:

Friggs Maiskaker med chiafrø og havsalt inneholder 59 prosent fullkornmais, 39 prosent mais, 1 prosent chiafrø og 1 prosent havsalt.

Pris: 16 kroner for en pakke med 130 gram maiskaker

Hva smaker det?

For å være ærlig så smaker det ikke så veldig mye i seg selv. Maiskakene minner veldig om riskaker, i både smak og konsistens, for de av dere som har smakt det. Chiafrø smaker jo ikke noe, men maiskakene har et tydelig hint av salt. Maiskakene er sprø, samtidig som de er lette å tygge, og kan passe med mange typer pålegg på.

Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Hvor sunt er det?

Hvis vi definerer sunt som næringsrikt eller helsebringende (som det engelske ordet healthy) så vil jeg si at maiskaker ikke er spesielt sunt. Her får du mest luft og lettopptagelige karbohydrater i en ultraprosessert matvare der maiskornene er bearbeidet til det ugjenkjennelige.

Maiskakene har omtrent dobbelt så mye kostfiber som riskaker, men det er likevel ganske lite å snakke om, all den tid en maiskake veier bare fem gram. Chiafrø er jo sunne små frø som både inneholder mye proteiner, omega-3 fettsyrer og mineraler, men én prosent chiafrø i en kake på fem gram er jo heller ikke noe å skrive hjem om ...

Chiafrø: Kan være gunstig for blodsukkeret

Jeg tror nok mye av populariteten skyldes at disse kakene inneholder forsvinnende få kalorier per skive (siden de er så lette). Populær slankemat altså. Men det kommer som nevnt an på hva du eventuelt tar på av pålegg. Noen bruker nok både riskaker og maiskaker som snacks eller mellommåltid, uten pålegg. Det vil gjøre deg lite mett og tilføre lite næring, så da ville jeg nok heller valgt nøtter og frukt som er både sunnere, mer mettende og mer næringsrikt.

Hvis du liker maiskaker (eller riskaker) så bruk de gjerne som underlag for næringsrikt pålegg som for eksempel avokado, peanøttsmør og ost. Hvis du derimot vil få i deg litt flere næringsstoffer, og mat som metter litt mer, så vil grove knekkebrød være et smartere valg.

Stor gjennomgang: Dette er det sunneste pålegget

Gisle Oddstad / VG

Hvor bærekraftig er det?

Plantemat, som korn og brødvarer er jo noe av det mer bærekraftige vi kan spise. Mais er blant de kornsortene det dyrkes mest av og den er en såkalt «staple food» (basismatvare) i mange land, og som bidrar til energi til en nokså stor del av verdens befolkning.

Det står ingenting på emballasjen, heller ikke på nettsidene, hvor maisen er fra og hvor maiskakene er produsert. Når jeg henvender meg til Midsona, som er norsk forbrukerkontakt, så skriver de at av konkurransehensyn kan de ikke opplyse nøyaktig hvor maiskakene er produsert, men de oppgir at de er produsert i Europa. Opprinnelseslandet vil variere av blant annet avling og råvaretilgang.

Brusgigang øker flaskestørrelsen: Dette har det å si for helsen din

Næringsinnhold per 100 gram:

Energi: 380 kcal
Fett: 3,2 gram hvorav 0,5 gram mettet fett
Karbohydrat: 76 gram hvorav 2,2 gram sukkerarter
Protein: 8,5 gram
Kostfiber: 8,1 gram
Salt: 1 gram

En maiskake på fem gram gir cirka 19 kcal, 0,4 gram protein og 0,4 gram kostfiber.

Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Sammenlignet med lignende matvarer:

Her har matspaneren og Vektklubb-redaksjonen listet opp lignende produkter og rangert dem etter kaloriinnhold per 100 gram vare. Det sier ikke nødvendigvis noe om hvilket produkt som er sunnest eller minst sunn. Noen liker maiskaker eller riskaker som erstatning for snacks, men andre bruker det mer som et alternativ til knekkebrød. Om maiskakene er «sunnere» avhenger av alternativet. Husk at en matvare ikke utgjør et helt kosthold.

  • Friggs maiskaker popcorn: 430 kcal, 12 gram fett hvorav 1,2 gram mettet fett, 76 gram karbohydrat hvorav 1,2 gram sukkerarter, 5,7 gram protein, 1,8 gram kostfiber og 1,4 gram salt.
  • Poppa potetchips spanish paprika (Sørlands Chips): 428 kcal, 13 gram fett hvorav 1,9 gram mettet fett, 70 gram karbohydrater hvorav 4,4 gram sukkerarter, 6,7 gram protein, 3,3 gram kostfiber og 2 gram salt.
  • Riskaker (First Price): 380 kcal, 3,7 gram fett hvorav 0,8 gram mettet fett, 76 gram karbohydrater hvorav 0,6 gram sukkerarter, 8,9 gram protein, 3,7 gram kostfiber og 0,3 gram salt.
  • Wasa «Din stund» knekkebrød med chiafrø og havsalt: 346 kcal, 3,6 gram fett hvorav 0,5 gram mettet fett, 57,3 gram karbohydrat hvorav 0,2 gram sukkerarter, 10,5 gram protein, 21 gram kostfiber og 1,3 gram salt. (Matspanerens favoritt!)
  • Ryvita knekkebrød rug: 342 kcal, 1,2 gram fett hvorav 0,2 gram mettet fett, 66,6 gram karbohydrat hvorav 3 gram sukkerarter, 8,5 gram protein, 24 gram kostfiber og 0,7 gram fett.
  • Wasa Rugsprø: 340 kcal, 2 gram fett hvorav 0,4 gram mettet fett, 60 gram karbohydrat hvorav 2 gram sukkerarter, 11 gram protein, 19 gram kostfiber og 1,3 gram salt.
  • Wasa Husman knekkebrød: 330 kcal, 2 gram fett hvorav 0,4 gram mettet fett, 60 gram karbohydrat hvorav 1,5 gram sukkerarter, 9 gram protein, 20 gram kostfiber og 1 gram salt.

Tips matspaneren

Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her